VIDEO AUDIO Mihai Craiu face bartere cu masini, cafea si asigurari la Vintu
Asculta interviul acordat de Mihai Craiu in Studioul HotNews.ro
Business-ul inceput de Mihai Craiu impreuna cu Sorin Ovidiu Vintu, dupa plecarea din grupul Voiculescu, se numeste Realitatea Media Barter Deals, o companie care se ocupa cu contrapartidele de publicitate: spatii in vehiculele media ale grupului Realitatea-Catavencu contra produse si servicii, a afirmat Craiu la Intalnirea Media HotNews.ro de miercuri, 24 iunie. Firma are un capital social de 200 de mii de euro, 15 angajati si este detinuta in proportie de cate 50% de cei doi. In interviul de dupa discutia cu cititorii, Mihai Craiu i-a spus lui Iulian Comanescu ca printre barterele realizate pana acum se numara cele la cafea, soft drinks, asigurari si masini. In prima faza e vorba de necesitatile grupului Realitatea-Catavencu, dar la un moment dat Craiu se gandeste la lansarea unei banci de brokeraj, care sa faca legatura dintre diferiti furnizori, contra comision.
Mihai Craiu a fost unul din oamenii care i-au construit lui Voiculescu grupul media, cel mai puternic cu capital romanesc in momentul de fata: director general la "Jurnalul national", director general si actionar la "Saptamana financiara", manager la Media Consulta, regia care vindea publicitate intr-o buna parte din asseturile grupului Voiculescu, si altele. Stirea despartirii de Dan Voiculescu a starnit rumori in piata in vara anului trecut. A urmat un litigiu legat de implicarea manageriala a lui Craiu la compania respectiva, unde inca detine 22,5%.
Acum, Craiu spune ca vrea sa devina lider pe piata publicitatii de stat, fiindca oricum si-a luat "niste palme peste ochi". Deocamdata, e singurul om cunoscut ca avand o firma cu fata lui Dan Voiculescu si o alta cu Sorin Ovidiu Vintu. (Aproape) in acelasi timp. Aflati de mai jos cum a facut si daca ii convine.
- Anevoiosul drum catre normalitate (Marţi, 23 iunie 2009, 16:18) Roxana [anonim]Intrebarea nu vizeaza direct actuala pozite pe care o detineti la Realitatea, ci experienta acumulata in domeniul televiziunii si capacitatea de a vedea dicolo de presiunea concurentei si de nevoia de a face profit, mai ales in timp de criza, de a incerca o schimbare, o cale catre un continut care a disparut din oferta mass media, continutul educational pentru copii si tineri, cel care sa se adreseze cognitivului si nu acumularilor in planul experientei sociale.
Nu putine sunt retelele de televiziune americane care se conformeaza obligatiei (de a carei indeplinire depinde reinnoirea licentei ) de a oferi 3 ore/ saptamana de program de educatie/informatie, semnalizat pe ecran E/I. S-a acumulat un plictis gros de toata mahalaua gazduita de talk-show-uri, de invitatii sterili in idei plimabati la toate emisiunile informative, de actualitati, care rascolesc in rufele murdare ale partidelor. Este peste masura de obositor si de daunator pentru public genul actual de grile de programe. Orice raza de soare nascuta din idei care seadreseaza mintii, care nu insulta intelectul uman, ar putea fi benefice si pentru posturi si pentru public. Merita incercat. Ce credeti dumneavoastra ca specialist in televiziune in legatura cu adevaratele continuturi educationale ci specific si traditie romaneasca, cum ar fi de ex. tele-enciclopedia, cu subiecte condensate, vii, semnificative, care de la o saptamana la alta continua un parcurs ascendent, dar care s-ar putea adresa copiilor, alegand anumite subiecte, tinerilor, altele, intr-un fel complementar cu conceptele pe care fiecare grupa de elevi si de tineri le parcurg in educatia formala. Daca subiecte din cele studiate in clasa le-ar putea intalni si in programele radio si tv, credibilitatea rolului lor in scoala si a scolii ca institutie ar putea creste.- content de calitate (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:03) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roxanaroxana,
teoria spune ca un content de calitate de tipul celui gandit de dvs sta numai intr-o tv publica ptr ca ea absoarbe bani pentru asta din subventii. Experienta mea arata ca, daca ai content tv de calitate intr-o televiziune comerciala, vinzi bine, iti cresti indicatorii de afinitate, demograficele si poti creea audienta. Cred ca exista loc ptr TeleEnciclopedia in orice tv care, atentie, performeaza deja. Intr-o tv aflata la inceputul carierei este calea sigura spre faliment.
Copiii nostri sufera de viteza si superficialitate si asemenea emisiuni pe tv i-ar ajuta. Pe radio si print mai putin.
-
- New mission for Mihai (Marţi, 23 iunie 2009, 20:23) mugur [anonim]Ce isi propune Media Consulta sa faca nou la Realitatea TV dupa Splendid Media si Media House ?
Cum va functiona Media Consulta pe piata de publicitate in conditiile in care exista (inca!) si oferta Media House pentru acelasi post TV ?
Dupa Sarbu si Voiculescu, Vantu - sa fie aceasta o reteta a succesului ca si la Sergiu (Toader) si Sorin (Enache) ?- media consulta (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:05) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mugurMedia Consulta nu-si propune sa faca nimic pentru Realitatea. Media Consulta nu a discutat si nu are perspectiva unui contract de reprezentare cu Grupul Realitatea. Deci, reiterand un slogan clasic al lui Dragos Grigoriu, "DBV poate dormi linistita".
Ma concetrez pe afacerea de barter care este una ofertanta, creativa si chiar desteapta.
Referitor la colaborarea cu grupul lui Vantu e bine sa stiti ca eu nu lucrez decat daca am succes. Meseria mea e profitul. Asta am facut intotdeauna pentru toate partile implicate. Atunci cand el dispare pentru una din parti, plec.
-
- 3 intrebari scurte (Miercuri, 24 iunie 2009, 9:38) adrian ivanescu [anonim]1. Care e motivul real al despartirii de Voiculescu? (daca nu se poate un raspuns direct, atunci macar o metafora, o parabola, ceva)
2. O descriere intr-un cuvint a celor 3 sultani pt care a lucrat. Sarbu, Voiculescu, Vintu.
3. Din cite stiu, si Pro si Antena au fost puse pe picioare ca vinzari de el. de ce nu isi face televiziunea lui daca e chiar asa meserias?
adrian- trei intrebari (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:09) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian ivanescuDaca vi l-as spune nu m-ati crede. Oricum problemele apar de la prea putini sau de la prea multi bani. Alegeti dvs raspunsul. Pun pariu ca sunteti pe panta gresita.
2. Nu pot sa aloc doar un cuvant ptr ca oamenii despre care vorbiti sunt super interesanti:
Sarbu: un marketer briliant, om de vanzari prin excelenta, arogant si greu de digerat
Voiculescu: un business man care isi controleaza atat de amanuntit afacerea incat uita sa o mai si dezvolte
Vantu: un broker media. In bazinul lui nu innoata pesti ci numai rechini. Colectionar media de tipul romanului de John Fowles
3. Sunt meserias, ai nimerit-o dar m-am nascut in timpuri gresite: cand piata permitea nu aveam resurse si contacte, acum cand am, nu mai permite timpul.. Totusi never say never... caut oportunitatea si poate o voi gasi.
-
- piata de media (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:03) ciprian andrei [anonim]- cum credeti ca va evolua/involua piata de media in perioada imediat urmatoare (Q3 si Q4) ?
Mizati pe un trend ascendent dat de increderea firava manifestata de jucatorii de pe piata din actualul bazin media, sau conform previziunilor sumbre prognozate chiar si de guvern , credeti ca va intra intr-un picaj necontrolat?
Ce parere aveti de piata de media in 2010? va continua sa scada (valoric), sau se va aprecia usor fata de indicii trasati in 2009?
multumesc
Ciprian- piata de media (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:13) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ciprian andreiq3 dezastruos, q4 natural mai bun in special pentru televiziuni si online, in special pe piata produselor de stricta utilitate/necesitate - FMCG etc
Nu cred intr-o revenire, nici macar spectaculoasa, trendul este descendent fata de anul trecut.. picajul este prin definitie greu de controlat, dar tinand cont de contextul economic, nu avem sanse credibile de recovery.
Anul viitor cred ca se poate stabiliza situatia, iar trendul de crestere, in opinia mea, va fi incepand din 2011 in procente care se masoara intr-un digit.
Presa va suferi daca nu adauga contentului de calitate drivere de imagine si marketing de continut - atentie nu de produs, combinat cu evenimente speciale. Oricum, daca vreo categorie economica se va reface ceva mai rapid publicitatea va fi aceea
-
- vanzari (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:42) alex [anonim]Mihai Craiu este cunoscut in piata de media drept unul dintre cei mai buni vanzatori/manageri de vanzari.
1.In opinia lui, care sunt principalele calitati ale unui bun vanzator( aplicate in acest sector).
2. Cum a reusit / reuseste sa isi motiveze oamenii din echipele de vanzari pe care le- a format, in vederea unei colaborari de lunga durata ?( 2-3 factori motivationali importanti)
3. Ce il motiveaza pe el sa mearga mai departe in aceste conditii de criza?- vanzari (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:16) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexDa, sunt un vanzator bun. Aroganta face parte din meserie, iar modestia ( daca chiar esti bun) cum spunea Goethe e pentru prosti.
Un vanzator trebuie sa stie sa faca fata in fiecare zi refuzurilor, sa zambeasca, sa fie optimist, sa aiba contacte si sa fie flamand.
2. Un vanzator bun e motivat daca face bani impreuna cu tine, daca are recunoastere si daca locul de munca ofera prestigiu. In aceasta ordine
3. Eu sunt un om fericit: imi place ceea ce fac si se intampla sa mai fac si bani. Asta este motivatia mea.
-
- solutie de moment (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:44) gerald [anonim]va salut,
am doua intrebari scurte
1. solutia pe care o ofera acum in materie de vanzari - cea axata pe bartere - este una de moment sau credeti ca ar functiona si in afara perioadei de criza?
2. unde mai poti sa mergi dupa ce ai fost la realitatea, pro si antene? ca pare a fi ultima gara pentru multi... pregatiti un exit?- gerald (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:19) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gerald1. Solutia barterelor functioneaza pentru 50% din economia USA deci va functiona si la noi, in special pe o piata lipsita de lichiditati. Cata vreme tine criza de lichid, tine si afacerea de barter. Daca esti destept si muncitor si tine mai mult
2. Romania e un judet din Europa. Poti merge oriunde sa-ti faci meseria, daca esti realmente bun. In materie de exit - nu cred in varianta asta... Cine se gandeste sa nu mai munceasca deloc, e ingust complet. Cred in echilibru, cred in a munci un numar de ore mai mic si cred in succes. Cred ca m-as plictisi teribil altfel. Daca te uiti la cifrele Media Consulta de pe site-ul Ministerului de Finante vei intelege ca eu lucrez chiar serios la asta.
-
- care vanzari (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:14) infidel [anonim]Credeti ca orientarea pe online a grupului RC va da rezultate in acest an de criza? in cat timp bugtele de publicitate vor reveni la sumele din 2007-2008? cum se poate vinde mai eficient un post de stiri, prin vedete sau prin calitatea informatiei?
- infidel (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:21) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui infidelNu am o mare expertiza in online, dar observ ca acest este trendul pietei si cred ca grupul s-a orientat corect. De altfel Realitatea Catavencu are in acest moment cea mai puternica si performanta echipa de business din cate cunosc pe piata si atinge toate tipurile posibile de cash liber: comercial, special events, sinergic, future media, barter.
Legat de perioada de recuperare a bugetelor la nivelul anului 2007- 2008 - iarasi nu cred ca ar putea sa prezica in mod corect cineva. Expectatiile mele sunt ca nu pe termen mediu.
-
- saptamana financiara (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:15) koks [anonim]A trecut peste jumatate de an de cand ati intrat in proces pe tema Saptamana Financiara. Cum stau acum lucrurile? Cand credeti ca se va termina povestea asta?
- saptamana financiara (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:26) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui koksAvem pareri diferite in acest moment. Procesele vor mai dura, desi personal nu-mi doresc acest lucru. Sunt mandru de ceea ce am creeat acolo, sunt cativa oameni de valoare, dar sunt orgolii si probleme majore de management.
Sunt deschis in continuare sa preiau un pachet semnificativ si majoritar de actiuni sau sa le vand pe ale mele. Ramane valabil ceea ce i-am spus lui Voiculescu cand am plecat: am facut lucrurile atat de solid iar retetele aplicate la Saptamana Financiara si la Jurnalul sunt corect implementate astfel incat nici un produs nu e in pericol sa piarda ceva. Inca ceva: cat timp m-am aflat la conducerea celor doua publicatii acestea au inregistrat permanent cifre pozitive si crescatoare. Subliniez efortul deosebit facut de cele doua redactii, efort datorita caruia eu am reusit sa potentez rezultate foarte bune.
Povestea se va termina atunci cand Voiculescu va vedea ca finanteaza si nu are rezultate sau atunci cand orgoliile s-au topit suficient. Ambele variante sunt posibile inca.
-
- Piata de publicitate locala (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:23) valentin coman [anonim]Multe salutari pentru Mihai Craiu de la Constanta.
Intrebare: N-ar fi momentul ca, profitand de aceasta criza sa se ia masuri, ca sa se curete piata locala de capusele care ciugulesc pe interese politice? Nu e cazul sa fie admise la masa publicitatii comandate de companiile de stat sau de institutiile publice doar posturile media auditate BRAT?- valentin coman (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:29) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui valentin comanVali
Asa ar fi normal, dar acest lucru nu se va intampla. Specific pe piata despre care vorbesti sunt interese economice atat de mari incat permit capusarea in continuare a oricarei regii si directionarea publicitatii unde vor ei. De exemplu, zilele astea e o licitatie de publicitate la Raja local si agentia mea nu a putut sa participe ptr ca una dintre conditii era sa fii detinator de media locala. Ce lagatura are una cu alta? De scarba nu am mai participat. Am suficiente proiecte.
Raspuns final: vino la Bucuresti, aici lucrurile sunt mai normale.
p.s multumesc inca odata pentru gandurile exprimate pe site-ul tau. Au venit intr-o perioada in care aveam nevoie de confirmari.
-
- relatie (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:30) troi andrei [anonim]ne puteti impartasi ce relatie aveti / ati avut cu Nicu Gheara? parca in trustul Intact aceasta relatie a provocat tensiuni
- nicu gheara (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:30) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui troi andreiNu am nici o relatie cu Nicu Gheara. L-am intalnit o singura data acum vreo 10 ani. Altcineva din trust era apropiat de el... eu cred ca tu stii sigur cine.
-
- alaturi de SOV (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:34) paspartu [anonim]Buna ziua,
Sa inteleg ca v-ati facut o firma impreuna cu SOV si ca firma aceasta "vinde" ce nu se vinde, pe publicitate, la Realitatea? Cum se cheama firma si cat aveti fiecare si practic ce faceti acolo, din ce/cum scoateti bani? Ati facut pana acum, la Realitatea, ceva care s-a putut vedea si la tv? Mai faceti si altceva la Realitatea decat ce faceti prin firma asta?
Multumesc- colaborare cu sov (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:35) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui paspartuSa incep cu sfarsitul: nu mai fac altceva la realitatea decat ceea ce m-am angajat ca fac. Legat de firma de bartere, aceasta se numeste Realitatea Media Barter Deals si face exact ceea ce se spune in titlu. Firma are un capital social de 200,000 euro, 15 angajati in acest moment si fiecare dintre parti are 50%. Partile sunt: SOv si Craiu
Esenta crearii acestei firme vine de la o idee a lui SOV - foarte buna dealtfel - aceea de a transforma in asset-uri spatiul publicitar pe care prin neutilizare orice proprietar de media il arunca in fiecare zi. Briliant, nu? Unele asett-uri le vinzi in cateva luni si se poate spune ca ti-ai recuperat banii, altele intra in consumurile proprii, iar altele prin compensare iti sting datorii. Una peste alta este un business complementar pe care eu il fac pentru acest grup cu grija de a nu interfera cu business-ul de cash.
Pasul urmator este de a creea o banca de bartere unde banii se fac la match making ul de produs.
-
- strategii viitoare (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:41) elena [anonim]Ce va propuneti sa realizati concret in urmatorul an in activitatea de vanzare in cadrul grupului RC?
Este vanzarea clasica a spatiului TV o varianta atractiva pentru dvs in anii urmatori?
Daca ar fi sa stabiliti o strategie pentru urmatorii ani in vanzarea RC, pentru ce varianta ati opta: vanzarea integrata de grup/vanzare integrata TV/vanzare separata de produs etc- elena (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:41) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elenaPrefer sa ma concentrez numai pe ceea ce am agreeat cu partenerul meu sa fac. Mi-am propus un buget de realizat si cine ma cunoaste stie ca asset-ul meu cel mai important este credibilitatea. Ceea ce spun cam fac.
Din perspectiva vanzarii clasice de publicitate a spatiului tv nu mi-am propus nimic concret, dar daca partenerii mei vor considera ca sunt o solutie performanta fiti sigura ca ma voi implica. Fac asta de multi ani, am contactele necesare si cred ca nu aici e dificultatea.
In urmatorii trei ani, care vor fi foarte greu de digerat, as opta pentru vanzarea integrata. Odata cu revenirea la normal a pietei de publicitate si a economiei insa as merge exclusiv pe vanzarea separata de produs. Cine intelege situatia nu inchide acum decat branduri fara viitor. Acum trebuie facuta investitia masiv in branduri ptr ca investitia e sensibil mai mica decat in ani normali.
Banii se fac la exit in perioade normale dpdv economic atunci cand se cumpara si asset-uri intangibile si loc intr-o piata si multiplicator de Ebitda si profit per capita. Cu alte cuvinte adevaratii proprietari de media investesc acum. Restul inchid. Din acest punct de vedere criza are un rol igienic: raman doar business-urile autentice si bineinteles companiile care cred in viitorul pe care si l-au construit.
-
- intreb si eu, ca nu strica (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:47) nontolo [anonim]La R-C, ati avut legatura cu Artisan/Mark/MTS-Ridzi si evenimentele din 2 mai? Puteti spune cum si prin cine a ajuns spotul cu Ridzi de doua ori mai tanara in calupul publicitar de la R-C, in perioada aceea?
Multumesc- ridzi (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:43) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nontolonu am nici o legatura si, daca as sti, v-as spune, ca nu sunt timid. Oricum pentru cine stie acest business adevarul e simplu.
Nu cunosc firmele implicate si m-am "Ars Advertising" cu aceasta firma de multe ori in licitatii. Artisan/mark imi sunt total necunoscute
-
- etica (Miercuri, 24 iunie 2009, 13:40) ionut [anonim]cat de diferita e piata romaneasca de business (media) fata de teoria de la harvard business school. se aplica retelele si lectiile de succes?
- Salut (Miercuri, 24 iunie 2009, 13:53) Iulian Comanescu [hotnews.ro]Suntem aici, începem la fix.
- buna ziua (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:00) Mihai Craiu [hotnews.ro]salut tuturor si va multumesc pentru interesul aratat. asta demonstreaza ca anii multi de media pe care-i am in spate nu s-au consumat degeaba
- e adevarat? (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:15) alice [anonim]E adevarat ca ati incasat facturi pe Media Consulta pentru Jurnalul si nu le-ati dat mai departe dupa plecare?
Ati pustiit garile si ocupat marile la ziar inainte de plecare?
Multumesc.- alice (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:00) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui aliceEsti pe un drum gresit. Atat la incasari cat si la plati. Sa nu uiti ca pe toate documentele (contracte) exista mai multe semnaturi conjuncte si necesare. La fel si pe ordinele de plata. Iau intrebarea ta de buna credinta, altfel nu m-as obosi sa raspund.
-
- televiziuni (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:23) daniel [anonim]1. Credeti ca televiziunile de stiri, in formatul actual gen RTV , A3 sau MC, au viitor ca business in Ro?
Precizare: nu ma refer aici la "vointa" lui vantu sau voiculescu de a le mentine in viata ca mijloc de presiune politica/economica, ci pur si simplu ca afacere de media cu profit.
2. Cum vedeti rezultatul luptei dintre PROTV si A1 pentru atragerea publicitatii, practicand oferte de "dumping"? Este o strategie care-i poate scoate din criza pe cei doi competitori? Cum se resimte acesta competitie a "preturilor mici, mici, mici..." in piata publicitatii din Ro?- daniel (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:11) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui danielcred in viitorul televiziunilor de nisa in Romania si in special al celor de stiri. Ele fac sens nu numai prin perspectiva interesului pur comercial - se poate obtine profit din ele in vremuri normale dpdv comercial, dar pentru jucatori mari care au business uri conexe ele deschid usi, creeaza influente si netezesc drumuri. Nu spun ca e neaparat rau, aceste lucruri insa se intampla peste tot. Vezi modelul Berlusconi de dezvoltare - modelul luat de Voiculescu
Daca impachetarea de marketing de continut cu evenimente speciale si cu marketing de produs este facuta eficient, acest lucru maximizeaza si incasarile din piata de publicitate.
Nu in ultimul rand orice televiziune de acest tip poate la un moment dat sa-si asigure un parteneriat cu un nume de referinta din Europa si atunci sa aiba acces la pachet mai ieftin la speakeri ptr a creea evenimente, coverage de la locul faptei mai ieftin sau/si mai rapid, deci audienta mai sofisticata... uita-te la CNN-la creearea caruia nimeni nu credea in viitorul acestui tip de business, iar acum e de neinlocuit atat ca tv, cat si ca sursa de stiri.
Legat de Pro si A1 - Sarbu a creeat o reteta care functioneaza si a creeat un spirit in acea televiziune. Atata timp cat Antena nu va creea spiritul de apartenenta si sentimentul de onorabilitate nu va putea sa motiveze suplimentar angajatii. Echipa din Jurnalul National a mai creeat acest tip de spirit in primii 3 ani de la relansarea cu succes in 2003.
Sunt inovatii de marketing si solutii de tv la care Antena nu are acces ptr ca nu face parte dintr-o retea internationala. Cand va depasi si acest handicap - si cred ca o va face curand, cand Antena isi va aduce expati profesionisti de la partea de sales pana la partea de programming, atunci balanta se va echilibra. Sa nu fie foarte tarziu... - preturi de publicitate (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:14) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui danielNu cred in preturi de dumping, ci cred in pachete de avantaje inteligent alcatuite si destinate cu grija investitorilor in publicitate care ani de-a randul au investit /cheltuit bani pompand publicitate in statii. Totul trebuie conditionat de volum in aceste conditii. Cand esti undersold nu te intereseaza ce pret dai, ci ce bani primesti ( daca ai inventory liber)
Daca dai preturi mici fara criterii de evaluare corecte a clientului atunci ai pierdut meciul. Pentru ca incasarile vor scadea, iar programele de calitate vor fi greu de sustinut fara surse credibile de finantare.
In continuare pro este trend setter pentru ca are viziuni de sales, pentru ca are initiative si pentru ca toata lumea se straduie sa-l urmeze si nu sa-l depaseasca.
-
- realitatea statii locale (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:26) mihaela [anonim]este adevarat ca realitatea a cumparat reteaua de statii locale infiintata in franciza de mediamall? comentati sansele satiilor locale de a se autofinanta in conditii de impartialitate totala, asa cum suna mission statementul Realitatea Media
- mediamall (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:47) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaelaCel mai bine este sa-l intrebi direct pe Constantin Druica-cel care se ocupa de Media Mall. Personal cred ca statiile locale nu au un viitor decat in masura in care au in management performant si reprezentanti pe partea de business la Bucuresti astfel incat sa fie in centrul negocierilor pe bugete la agentiile de publicitate sau sa prezinte oportunitatile de business direct la client.
Nu cred in impartialitatea totala , din experienta mea nu exista. Mission Statement ul poate fi corect, de aici si pana la ce se intampla pe teren pot aparea anumite diferente
Este la fel de adevarat ca oamenii au uitat sa mai munceasca, nu mai exista hard selling, oamenii nu fac altceva decat sa stea la fax si sa astepte comenzi, nu creeaza evenimente , nu creeaza business.
trebuie sa fii pregatit sa ai succes, el nu vine catre tine, ci te duci tu catre el
-
- curiozitate (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:37) mihai tel [anonim]Imi puteti spune, din evaluatrile d-voastra, ce procent din volumul de publicitate total rulat in media il reprezinta banii la negru (cash virat catre conturi off-shore, neregasiti in contracte cu posturile TV)?
- off shore business (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:52) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai telNu stiu. Cred insa in varianta serviciilor si contraserviciilor care se fac intre decision makeri. Si asta inseamna tot bani dar e greu de evaluat.
Sa nu ma intelegi gresit,nu spun ca aceste lucruri nu se intampla. Doar ca eu nu sunt in centrul lor si deci nu am informatii.
-
- Firma cu SOV (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:52) Valjean [anonim]Cum merge frma cu SOV? Au iesit ceva banuti sau contracte? PS Stiu ca e proaspata inca, dar nu strica o intrebare.
- firma cu sov (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:55) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valjeanam semnat niste contracte in domeniul auto si asigurari...sunt semnale pozitive si cred ca sunt intr-o nisa de piata care are sanse mari de a produce bani..e un business nou insa, oamenii trebuie sa-i inteleaga filosofia si, daca au inteles, semneaza.
-
- banca de bartere? (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:56) izarescu [anonim]"Pasul urmator este de a creea o banca de bartere unde banii se fac la match making ul de produs." mai precis despre ce e vorba? si pe cand?
- banca de bartere (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:57) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui izarescuai o companie care vinde PC-uri si are nevoie de bilete de avion. gasesti o companie care vinde bilete de avion si are nevoie de PC-uri. Cand le pui in legatura intr-un buget de comun acord acceptat, iti iei un comision versus volumele implicate in tranzactie.
dificultatea e de a cartografia continutul de stocuri al business-urilor de pe piata si de a face cum spuneam match-making-ul.
In momentul cand am pus pe picioare afacerea de barter cu descarcarea pe media ma indrept spre pasul urmator.
-
- publicitate mascata (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:03) gabriel mobi [anonim]din ce-ati vazut si trait din 2004 incoace, cat de extinsa este la posturile tv romanesti practica de a include in oferte si in contracte de publicitate continut editorial publicitar care nu este marcat ca atare? adica sa-i oferi lui cutarica (fie om public - ministru etc, fie om de afaceri), intr-un contract mai amplu, pe bani, si interviuri sau materiale laudative fara "p"?
- publicitate fara p (Miercuri, 24 iunie 2009, 16:00) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriel mobiSunt multi deontologi care o incrimineaza si care o practica.
As spune asa: cu cat economia este mai subdezvoltata, deci business-ul comercial merge mai bine, cu atat mai mici sunt derapajele pe continut.
Cu cat presiunea economica pe manageri este mai mare si proprietarul nu intelege sa finanteze, iar conditiile economice nu permit dezvoltarea unui business comercial, lucrurile de care vorbesti se intampla.
-
- contracte de publicitate contra tacere (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:17) Andrei Adamescu [anonim]citez dintr-un raspuns: "Romania e un judet din Europa. Poti merge oriunde sa-ti faci meseria daca esti realmente bun."
ce inseamna "realmente bun" atunci cand accepti bani de la o companie pentru a ignora, cu buna stiinta, diverse aspecte negative din activitatea acesteia? practica asta ar merge si in restul judetelor din Europa?
SPER sa nu mi se raspunda ceva de genul "n-am mancat usturoi la Intact..."- usturoi (Miercuri, 24 iunie 2009, 16:04) Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei AdamescuCum spunea un om simplu: daca nu suporti caldura ce cauti in bucatarie?
Regula nu este cea de care vorbesti tu. Nu exclud exceptiile. Sa stii ca peste tot in lume sunt exceptii, sa nu ne blamam sau amagim spunand ca numai la noi se intampla unele lucruri.. diferenta e ca numai noi ne punem poalele in cap.
-
- Mulţumesc (Miercuri, 24 iunie 2009, 16:08) Iulian Comanescu [hotnews.ro]Ok, închidem aici. Mulţumesc, Mihai, mulţumesc, oameni buni. Sper să fi fost de folos discuţia de azi.
- Uite asa mai invat cate ceva! (Miercuri, 8 iulie 2009, 22:23) Marius Paraschiv [anonim]Daca nici de la Mihai Craiu nu inveti sa faci bani, inseamna ca traiesti degeaba:)
Intrebari nu am. Doar salutari si toata admiratia pt brandul Mihai Craiu:)

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Roxana [anonim]
Intrebarea nu vizeaza direct actuala pozite pe care o detineti la Realitatea, ci experienta acumulata in domeniul televiziunii si capacitatea de a vedea dicolo de presiunea concurentei si de nevoia de a face profit, mai ales in timp de criza, de a incerca o schimbare, o cale catre un continut care a disparut din oferta mass media, continutul educational pentru copii si tineri, cel care sa se adreseze cognitivului si nu acumularilor in planul experientei sociale.
Nu putine sunt retelele de televiziune americane care se conformeaza obligatiei (de a carei indeplinire depinde reinnoirea licentei ) de a oferi 3 ore/ saptamana de program de educatie/informatie, semnalizat pe ecran E/I. S-a acumulat un plictis gros de toata mahalaua gazduita de talk-show-uri, de invitatii sterili in idei plimabati la toate emisiunile informative, de actualitati, care rascolesc in rufele murdare ale partidelor. Este peste masura de obositor si de daunator pentru public genul actual de grile de programe. Orice raza de soare nascuta din idei care seadreseaza mintii, care nu insulta intelectul uman, ar putea fi benefice si pentru posturi si pentru public. Merita incercat. Ce credeti dumneavoastra ca specialist in televiziune in legatura cu adevaratele continuturi educationale ci specific si traditie romaneasca, cum ar fi de ex. tele-enciclopedia, cu subiecte condensate, vii, semnificative, care de la o saptamana la alta continua un parcurs ascendent, dar care s-ar putea adresa copiilor, alegand anumite subiecte, tinerilor, altele, intr-un fel complementar cu conceptele pe care fiecare grupa de elevi si de tineri le parcurg in educatia formala. Daca subiecte din cele studiate in clasa le-ar putea intalni si in programele radio si tv, credibilitatea rolului lor in scoala si a scolii ca institutie ar putea creste.
mugur [anonim]
Ce isi propune Media Consulta sa faca nou la Realitatea TV dupa Splendid Media si Media House ?
Cum va functiona Media Consulta pe piata de publicitate in conditiile in care exista (inca!) si oferta Media House pentru acelasi post TV ?
Dupa Sarbu si Voiculescu, Vantu - sa fie aceasta o reteta a succesului ca si la Sergiu (Toader) si Sorin (Enache) ?
adrian ivanescu [anonim]
1. Care e motivul real al despartirii de Voiculescu? (daca nu se poate un raspuns direct, atunci macar o metafora, o parabola, ceva)
2. O descriere intr-un cuvint a celor 3 sultani pt care a lucrat. Sarbu, Voiculescu, Vintu.
3. Din cite stiu, si Pro si Antena au fost puse pe picioare ca vinzari de el. de ce nu isi face televiziunea lui daca e chiar asa meserias?
adrian
ciprian andrei [anonim]
- cum credeti ca va evolua/involua piata de media in perioada imediat urmatoare (Q3 si Q4) ?
Mizati pe un trend ascendent dat de increderea firava manifestata de jucatorii de pe piata din actualul bazin media, sau conform previziunilor sumbre prognozate chiar si de guvern , credeti ca va intra intr-un picaj necontrolat?
Ce parere aveti de piata de media in 2010? va continua sa scada (valoric), sau se va aprecia usor fata de indicii trasati in 2009?
multumesc
Ciprian
alex [anonim]
Mihai Craiu este cunoscut in piata de media drept unul dintre cei mai buni vanzatori/manageri de vanzari.
1.In opinia lui, care sunt principalele calitati ale unui bun vanzator( aplicate in acest sector).
2. Cum a reusit / reuseste sa isi motiveze oamenii din echipele de vanzari pe care le- a format, in vederea unei colaborari de lunga durata ?( 2-3 factori motivationali importanti)
3. Ce il motiveaza pe el sa mearga mai departe in aceste conditii de criza?
gerald [anonim]
va salut,
am doua intrebari scurte
1. solutia pe care o ofera acum in materie de vanzari - cea axata pe bartere - este una de moment sau credeti ca ar functiona si in afara perioadei de criza?
2. unde mai poti sa mergi dupa ce ai fost la realitatea, pro si antene? ca pare a fi ultima gara pentru multi... pregatiti un exit?
infidel [anonim]
Credeti ca orientarea pe online a grupului RC va da rezultate in acest an de criza? in cat timp bugtele de publicitate vor reveni la sumele din 2007-2008? cum se poate vinde mai eficient un post de stiri, prin vedete sau prin calitatea informatiei?
koks [anonim]
A trecut peste jumatate de an de cand ati intrat in proces pe tema Saptamana Financiara. Cum stau acum lucrurile? Cand credeti ca se va termina povestea asta?
valentin coman [anonim]
Multe salutari pentru Mihai Craiu de la Constanta.
Intrebare: N-ar fi momentul ca, profitand de aceasta criza sa se ia masuri, ca sa se curete piata locala de capusele care ciugulesc pe interese politice? Nu e cazul sa fie admise la masa publicitatii comandate de companiile de stat sau de institutiile publice doar posturile media auditate BRAT?
troi andrei [anonim]
ne puteti impartasi ce relatie aveti / ati avut cu Nicu Gheara? parca in trustul Intact aceasta relatie a provocat tensiuni
paspartu [anonim]
Buna ziua,
Sa inteleg ca v-ati facut o firma impreuna cu SOV si ca firma aceasta "vinde" ce nu se vinde, pe publicitate, la Realitatea? Cum se cheama firma si cat aveti fiecare si practic ce faceti acolo, din ce/cum scoateti bani? Ati facut pana acum, la Realitatea, ceva care s-a putut vedea si la tv? Mai faceti si altceva la Realitatea decat ce faceti prin firma asta?
Multumesc
elena [anonim]
Ce va propuneti sa realizati concret in urmatorul an in activitatea de vanzare in cadrul grupului RC?
Este vanzarea clasica a spatiului TV o varianta atractiva pentru dvs in anii urmatori?
Daca ar fi sa stabiliti o strategie pentru urmatorii ani in vanzarea RC, pentru ce varianta ati opta: vanzarea integrata de grup/vanzare integrata TV/vanzare separata de produs etc
nontolo [anonim]
La R-C, ati avut legatura cu Artisan/Mark/MTS-Ridzi si evenimentele din 2 mai? Puteti spune cum si prin cine a ajuns spotul cu Ridzi de doua ori mai tanara in calupul publicitar de la R-C, in perioada aceea?
Multumesc
alice [anonim]
E adevarat ca ati incasat facturi pe Media Consulta pentru Jurnalul si nu le-ati dat mai departe dupa plecare?
Ati pustiit garile si ocupat marile la ziar inainte de plecare?
Multumesc.
daniel [anonim]
1. Credeti ca televiziunile de stiri, in formatul actual gen RTV , A3 sau MC, au viitor ca business in Ro?
Precizare: nu ma refer aici la "vointa" lui vantu sau voiculescu de a le mentine in viata ca mijloc de presiune politica/economica, ci pur si simplu ca afacere de media cu profit.
2. Cum vedeti rezultatul luptei dintre PROTV si A1 pentru atragerea publicitatii, practicand oferte de "dumping"? Este o strategie care-i poate scoate din criza pe cei doi competitori? Cum se resimte acesta competitie a "preturilor mici, mici, mici..." in piata publicitatii din Ro?
mihaela [anonim]
este adevarat ca realitatea a cumparat reteaua de statii locale infiintata in franciza de mediamall? comentati sansele satiilor locale de a se autofinanta in conditii de impartialitate totala, asa cum suna mission statementul Realitatea Media
mihai tel [anonim]
Imi puteti spune, din evaluatrile d-voastra, ce procent din volumul de publicitate total rulat in media il reprezinta banii la negru (cash virat catre conturi off-shore, neregasiti in contracte cu posturile TV)?
Valjean [anonim]
Cum merge frma cu SOV? Au iesit ceva banuti sau contracte? PS Stiu ca e proaspata inca, dar nu strica o intrebare.
izarescu [anonim]
"Pasul urmator este de a creea o banca de bartere unde banii se fac la match making ul de produs." mai precis despre ce e vorba? si pe cand?
gabriel mobi [anonim]
din ce-ati vazut si trait din 2004 incoace, cat de extinsa este la posturile tv romanesti practica de a include in oferte si in contracte de publicitate continut editorial publicitar care nu este marcat ca atare? adica sa-i oferi lui cutarica (fie om public - ministru etc, fie om de afaceri), intr-un contract mai amplu, pe bani, si interviuri sau materiale laudative fara "p"?
Andrei Adamescu [anonim]
citez dintr-un raspuns: "Romania e un judet din Europa. Poti merge oriunde sa-ti faci meseria daca esti realmente bun."
ce inseamna "realmente bun" atunci cand accepti bani de la o companie pentru a ignora, cu buna stiinta, diverse aspecte negative din activitatea acesteia? practica asta ar merge si in restul judetelor din Europa?
SPER sa nu mi se raspunda ceva de genul "n-am mancat usturoi la Intact..."