Pachetul de legi privind reforma SRTV si SRR a fost respins, marti, de deputati cu 131 de voturi impotriva, 93 pentru si 4 abtineri. PSD, PNL si UDMR au votat impotriva proiectului de lege. Initiativa legislativa a fost depusa si promovata de deputatul PD-L Raluca Turcan si prevedea modificarea legii de organizare si functionare a SRTV si SRR. Miza este pastrarea actualei conducerii a televiziunii si radioului public pana dupa alegerile prezidentiale.

La dezbaterea in comisii, deputatii social-democrati au vrut sa dea raport de respingere a proiectului de lege, insa, in urma negocierilor si tergiversarilor raportul a fost adoptat tacit. Ajuns in plenul Camerei tot PSD a solicitat prelungirea termenului si retrimiterea inapoi la comisia de specialitate. Luni, 22 iunie, comisia de cultura a adoptat cu unanimitate de voturi raportul favorabil pentru noua Lege de organizare si functionare a Radioului si Televiziunii Publice cu amendamente.

In plenul Camerei, marti insa, surpriza. Deputatii PSD, PNL si UDMR au votat impotriva initiativei legislative.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca social-democratii nu doresc ca inainte de alegerile prezidentiale sa fie schimbata structura si functiile de conducere din televiziunea si radioul public. Mai exact, PSD nu doreste ca inainte de campanie sa fie schimbat Alexandru Sassu din functia de presedinte director al televiziunii publice.

Democrat-liberala Raluca Turcan i-a acuzat pe deputati ca prin respingerea legii "manipuleaza cetatenii pe banii lor".

'Dorim sa va atragem atentia, dragi colegi, asupra duplicitatii care domina clasa politica. Sunt unii oameni politici care una spun astazi si alta fac maine. Sunt oameni dispusi sa-si sacrifice colegii de partid doar pentru ca vor sa transforme Televiziunea Publica, in mod special, intr-o televiziune de partid. Prin votul pe care l-ati dat ati semnat sentinta ca Televiziunea Publica sa devina PSD SRL. Pe actuala lege de organizare (...) nu faceti altceva decat sa mintiti cetatenii, sa-i manipulati, pe banii lor', a afirmat Raluca Turcan.

De la tribuna, deputatul PC, Sergiu Andon a negat existenta unei intelegeri pe acest proiect de lege intre alianta PSD+PC cu PD-L si a catalogat initiativa drept una "inutila si stangace".

'Ideea votului negativ tine si de excesul de motivatie cu care initiatoarea a incercat sa ne convinga astazi ca schimba lucrurile intr-un paradis al independentei', a replicat Andon.

Pe de alta parte, deputatul PSD, Nicolae Banicioiu a acuzat-o pe Turcan ca prin schimbarea legii SRR si SRTV urmareste de fapt nominalizarea unor persoane din ONG-uri in consiliul de administratie al SRTv.

'Doamna Turcan vrea, de fapt, sa scoata politicul din Consiliul de Administratie, dar introduce anumite ONG-uri si anumiti oameni numiti de Presedintie. Ghiciti unde lucreaza sotul doamnei Turcan? La Presedintie. Asta nu se numeste duplicitate', a perorat Banicioiu.

Initiatorul proiectului de lege sustine ca in toamna, dupa dezbaterea rapoartelor de activitate la SRR si SRTV va depune din nou la Camera proiectul.