Zile grele pentru conducerea Televiziunii publice. Un proces pierdut cu unul dintre angajati, un memoriu acuzator in Parlament si discutii complicate in Comisia de Etica, intr-o o institutie care, in ultimele saptamani, a primit douasanctiuni din partea CNA, sporesc din interior, la adresa sefilor din TVR, acuzatiile de abuz, de amestec extern in fluxul editorial si de actiuni ilegale in relatia cu proprii angajati.

Joi, la TVR au inceput primele audieri in Comisia de Etica, pe tema deciziei unora dintre responsabilii Telejurnalului de a-si retrage semnaturile de pe genericul final la editia din 6 iunie, cand in emisiune a fost invitat un om politic, dupa incheierea campaniei pentru europarlamentarele din 7 iunie. Emisiunea respectiva a atras o somatie CNA pentru TVR.

Audierile au inceput la o zi dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, definitiv, un recurs al TVR impotriva unei decizii anterioare a Tribunalului Bucuresti, ce obliga televiziunea publica sa-l reincadreze pe Cezar Ion - intre altele, seful Asociatiei Jurnalistilor din Romania - pe postul de director de productie editoriala, la capatul unui proces initiat de Cezar Ion in vara anului trecut.

Si nu in ultimul rand, Televiziunea Publica revine in atentia sefilor comisiilor de mass-media din Senat si Camera Deputatilor, printr-un memoriu depus de Lucian Ionica, director al Studioului Teritorial TVR Timisoara. Acesta acuza "maniera abuziva" prin care presedintele-director general al SRTv, Alexandru Sassu, si mai multi membri ai Consiliului de Administratie "incearca inlaturarea mea" din functia respectiva.

Analiza in Comisia de Etica: clauza de constiinta, invocata in cazul Dragnea-TVR din ajunul alegerilor

Comisia de Etica a TVR discuta, incepand de azi, cazul Telejurnalului din 6 iunie. Atunci, desi campania electorala pentru alegerile din 7 mai se incheiase, in cadrul rubricii Tema Zilei a fost invitat Liviu Dragnea, vicepresedinte PSD si coordonator politic al campaniei electorale PSD.

Povestea pe scurt:

  • la rubrica Tema zilei din editia respectiva a Telejurnalului urma sa aiba loc un interviu pe teme sportive, legat de meciul programat in acea seara;
  • pe ultima suta de metri, invitatul a fost schimbat cu vicepresedintele PSD Liviu Dragnea, care a fost intervievat de Mihai Constantin;
  • potrivit prezentarii, interviul trebuia sa fie dedicat relatiilor tensionate dintre PSD si PD-L. Interviul a abordat, insa, si teme electorale PSD, in conditiile in care campania electorala nu fusese acoperita deloc de TVR;
  • din informatiile HotNews.ro, schimbarea pe ultima suta de metri a intervievatului, la stirile postului condus de Alexandru Sassu, a fost "o comanda de sus";
  • producatorii emisiunii, Dorin Muntean si Doina Georgescu, precum si editorul stirilor, Adriana Gulea, au refuzat sa semneze emisiunea;
  • dupa cateva zile, CNA a sanctionat TVR cu o somatie pentru respectiva emisiune. Imediat, din informatiile HotNews.ro, producatorii si editorul au fost amenintati, de fata cu martori, ca le-ar putea fi taiata ziua de lucru sau ar putea fi mutati in alte posturi.

Doina Georgescu, Dorin Muntean si Adriana Gulea s-au adresat Comisiei de Etica si Arbitraj din SRTv, solicitand un punct de vedere legat de decizia lor de a apela la clauza de constiinta refuzand sa-si asume responsabilitatea pentru rubrica Tema zilei din Telejurnalul din 6 iunie. Ulterior, Dorin Muntean si-a retras semnatura de pe adresa inaintata Comisiei de Etica.

Audierile - care ar trebui sa stabileasca felul cum s-a ajuns la aceasta situatie, ceea ce ar presupune audierea tuturor partilor implicate - au inceput, joi, in cadrul Comisiei. Adriana Gulea fiind in concediu, in prima faza a acestor audieri s-au prezentat doar Doina Georgescu si prezentatorul Telejurnalului din 6 iunie, Mihai Radulescu.

  • Doina Georgescu, pentru HotNews.ro: Eu, Adriana Gulea si Dorin Muntean am inaintat Comisiei de Etica o nota prin care solicitam o recomandare din partea lor, daca am procedat corect sau nu atunci cand, invocand clauza de constiinta din Statutul jurnalistului TVR, ne-am retras semnatura de pe editia Telejurnalului din 6 iunie. Atunci, la rubrica Tema zilei, a fost invitat Liviu Dragnea, in conditiile in care aceea era zi de pauza electorala. Considerand flagrant faptul ca se incalca legislatia electorala, in conditiile in care urmeaza o noua campanie electorala, mai dura decat ceea ce a fost, am considerat ca avem indatorirea de a apara imaginea televiziunii, care a fost manjita, de altfel, de o somatie.
  • Mihai Radulescu pentru HotNews.ro: Am fost chemat ca martor, fiind prezentatorul Telejurnalului din 6 iunie. Si am explicat de ce am considerat ca ele (Doina Georgescu si Adriana Gulea - n.r.) au procedat corect, de ce am recurs atunci la proteste verbale in aceasta problema si m-am solidarizat astfel cu gestul lor.

In zilele urmatoare urmeaza sa compare in Comisia de Etica editorul Adriana Gulea si, din informatiile HotNews.ro, alte persoane implicate in aceasta disputa.

La scurt timp dupa decizia Consiliul National al Audiovizualului de a soma TVR pentru emisiunea respectiva, CNA a aplicat TVR si o amenda de 2.500 de lei pentru o alta emisiune-dezbatere, in care a fost infierat proiectul de lege privind reorganizarea posturilor publice.

Semne de intrebare privind reorganizarea TVR, dupa procesul castigat de Cezar Ion

Audierile la Comisia de Etica nu sunt singurul motiv de grija pentru conducerea Televiziunii publice. Miercuri, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul facut in urma cu cateva luni de SRTv impotriva unei decizii a Tribunalului Bucuresti, ce obliga TVR sa il reinstaleze pe Cezar Ion in functia de director de productie editoriala.

Anul trecut, Cezar Ion daduse in judecata TVR pentru "concediere nelegala". Pana atunci director al Departamentului de Productie Editoriala, el a contestat decizia lui Sassu de a-l "concedia in mod nelegal" printr-o reorganizare a TVR, desfasurata vara trecuta, cand lui Cezar Ion i-a fost reziliat contractul individual de munca prin care era angajat director, el fiind reincadrat ca producator in cadrul TVR, conform unui contract ce fusese suspendat in 2006.

Cezar Ion a castigat procesul la inceputul acestui an, insa TVR a facut recurs, pentru ca, in aprilie, Cezar Ion sa dea din nou in judecata TVR, intr-un nou caz, acuzand interpretarea "penala" a hotaririi judecatoresti anterioare. Respectiva hotarire trebuia pusa in aplicare indiferent daca TVR facea sau nu recurs fata de decizia Tribunalului Bucuresti.

  • Cezar Ion, pentru HotNews.ro: Acum, intr-un fel sau altul, sunt obligati sa ma reangajeze - felul cum se va intampla acest lucru tine de cel de-al doilea proces. Mesajul meu pentru Alexandru Sassu: Asteapta-ma, ca vin!

Contactati de HotNews.ro, responsabilii de comunicare ai TVR au declarat ca "nu au formulat inca un punct de vedere oficial" in aceasta privinta.

Directorul TVR Timisoara apeleaza la Parlamentari pentru a cerceta actiunile "abuzive" ale conducerii SRTv

Toate acestea coincid cu decizia lui Lucian Ionica, director al studioului teritorial TVR Timisoara, de a inainta Comisiilor pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa ale Senatului si Camerei Deputatilor un memoriu prin care aduce acestora la cunostinta:

  • "o situatie de fapt care, in opinia mea, constituie o maniera abuziva prin care D-l Presedinte-Director General al Societatii Romane de Televiziune, Dl. Alexandru Sassu, impreuna cu o serie de membri ai Consiliului de Administratie ai Societatii Romane de Televiziune incearca inlaturarea mea din functia de Director al Studioului Teritorial al Societatii Romane de Televiziune TVR Timisoara".

Memoriul, inaintat la 15 iunie, descrie cum se petrec lucrurile la cel putin unul dintre studiourile teritoriale ale TVR. Intre altele, documentul arata ca:

  • in prima parte a anului trecut Lucian Ionica a fost delegat la sediul SRTv din Bucuresti pentru a contribui la punerea in functiune a TVR 3;
  • in absenta lui, Alexandru Sassu a emis o decizie prin care atributiile de director al TVR Timisoara au fost pasate unui angajat aflat in concediu, desi o decizie anterioara specifica in mod clar ca aceste atributii ar fi trebuit preluate de altcineva;
  • prezenta lui Lucian Ionica la Bucuresti era inutila si delegarea a coincis "in mod surprinzator" cu perioada preelectorala si electorala pentru alegerile locale;
  • Lucian Ionica i-a cerut lui Alexandru Sassu sa reexamineze decizia de delegare, dar fara rezultat;
  • atributiile lui Lucian Ionica au ramas in sarcina altcuiva pana la sfarsitul lunii iulie. In iulie, a avut loc o sedinta a sindicatului SRTv Timisoara in prezenta lui Alexandru Sassu, la care Lucian Ionica nu a fost prezent, nefiindu-i prezentata nici inregistrarea discutiilor;
  • In tot acest timp, lui Lucian Ionica nu i s-a cerut sa contribuie in niciun fel la proiectul TVR 3;
  • in august si septembrie au avut loc doua controale interne la TVR Timisoara;
  • in toamna este delegat din nou la Bucuresti "incepand de a doua zi", in conditiile in care echipa timisoreana responsabila cu postul TVR 3 era condusa, potrivit informarilor oficiale, de Dite Dinesz, careia ii fusesera atribuite responsabilitatile lui Ionica inca din primavara. Situatia se prelungeste printr-o noua decizie a lui Alexandru Sassu, din 1 octombrie;
  • noul interval de detasare la Bucuresti a coincis din nou cu perioada alegerilor;
  • "suspendarea de facto din functie, nemotivata si nelegala mi-a subminat autoritatea si mi-a adus grave prejudicii de imagine in fata angajatilor TVR Timisoara";
  • in decembrie, Dite Dinesz este din nou imputernicita sa poarte, in locul lui Lucian Ionica, negocieri cu reprezentantii SRR pe tema delimitarii patrimoniului comun, "negocieri care au ramas fara finalitate pana in prezent";
  • in mai 2009 are loc o noua sedinta cu sindicatul TVR Timisoara, in prezenta lui Alexandru Sassu, al carei scop "a fost de a se provoca o critica a managementului de la TVR Timisoara, ceea ce nu prea s-a reusit, in ciuda indemnurilor si semnalelor date de A. Sassu si viceliderul de sindicat - n.r.) A. Antonov";
  • la 25 mai 2009, Alexandru Sassu "a hotarit numirea unei comisii formate din Dl Sorin Burtea (realizatorul ultimei emisiuni TVR sanctionate cu amenda de catre CNA - n.r.), Dl Radu Toma si Dna Dida Dragan", in calitate de membri ai CA al SRTv, precum si Anca Antonov, reprezentant al sindicatului, "in vederea efectuarii procedurii de cercetare (evaluare) prealabila a activitatii desfasurate de subsemnatul, in calitate de director" al TVR Timisoara. Lucian Ionica apreciaza ca decizia este "netemeinica si nelegala";
  • Lucian Ionica apreciaza ca a fost supus unor actiuni ce vizau nejustificat si nelegal indepartarea lui din functia de director, ca actiunile lui Alexandru Sassu l-au pus in imposibilitatea de a-si indeplini in totalitate atributiile profesionale si ca s-a actionat impotriva interesului TVR Timisoara si ale TVR in general;
  • Lucian Ionica cere Parlamentului sa verifice "temeinic" situatia. "Avand in vedere cele aratate mai sus, apreciez ca este extrem de grav faptul ca, dupa 20 ani de la Revolutia din decembrie '89, un angajat dintr-o institutie publica este victima, timp de peste un an de zile, a unor astfel de presiuni si acte ce incalca in mod flagrant principiile democratice, dispozitiile legale in materie si cele mai elementare reguli de deontologie profesionala, intrand in contradictie flagrantă cu juramintele facute in plenul celor doua camere ale Parlamentului de catre D-l Presedinte-Director General al Societatii Romane de Televiziune, Dl. Alexandru Sassu".