Postul Radio 21 a fost amendat, joi, de CNA cu 15.000 de lei pentru mai multe editii ale emisiunii matinale "Fabrica DeMenta", in care unul dintre prezentatori a folosit de mai multe ori cuvantul "gaozar", in rolul "domnului Basescu". Sanctiunea Consiliului a avut in vedere si alte mostre de limbaj licentios folosite de matinalii postului Radio 21. Cate o amenda de 5000 de lei au primit si posturile Kiss FM si Radio Zu, si ele sanctionate tot pentru "vulgaritati" difuzate in emisiunile matinale "Cronica carcotasilor" si "Morning Zu".

Membrii Consiliului National al Audiovizualului au analizat in sedinta publica de joi mai multe editii ale emisiunilor matinale difuzate de posturile Radio 21, Kiss Fm si Radio Zu si au decis ca acestea incalca legislatia in vigoare privind protectia copilului prin limbajul vulgr si licentios folosit de moderatori. Suplimentar, postul Radio Zu a incalcat si reglementarile privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine.

Iata cateva mostre de limbaj din emisiunile impricinate, conform monitorizarii CNA:

Radio 21 - "Fabrica DeMenta"

- 12 iunie 2009. Unul din prezentatori, in rolul presedintelui Traian Basescu: "Pleaca ea, domnule, la straini, la gaozarii aia de la Bruxelles, domnule (...) Nu e buna deloc asta, gaozare, nu e buna! (...) Bai, Boc, du-te, ba, gaozarule! Ia bagajele si du-le, dracu, la aeroport. Gaozarule! Hac! (...)"

- 18 iunie 2009. Moderatorii emisiunii au prezentat o reteta traditionala folosind un limbaj licentios.

Orlando: "La aperitiv, mamica, recomand o flocacia cu ulei de virgina". (...) Mamaliga cu branza si cu orghesnamo...orgasnamo.(...)"

Escu: "Nu mamaie, foccacia". (...)

- 1 iulie 2009. Prezentatorii emisiunii au anuntat plecarea in Germania a lui Naomi.

Orlando (in rolul Naomi): "Da, draga, da. Care e problema? Daca'n tara asta nu pot sa traiesc in cauza voastra, care va luati tot timpul de mine, eu ce sa bag in gura?"

Escu: "Eu nu cred ca si-a incalzit corzile vocale, ci mai ales cele anale..."

Kiss FM - "Cronica Carcotasilor"

- 23 iunie 2009. Parodierea unei aparitii televizate a unui om politic: "Du-te dracului, (...) mai tampito, sa ma pupi in popou! Nici macar mana pe cocosel nu pun cand fac pipi(...) Eu nici la fund nu ma sterg"

- 2 iulie 2009. Versuri din "imnul Yahoo messenger" care a fost difuzat pe post: "Imi zice o gagica plina de basini pe mess (...)Porneste, fa, web-ul ca vreau sa ma amuz (...)"

Radio Zu - "Morning Zu", 23 iunie 2009.

Morar: (...)am tras elicopterul in fata radioului, ce pana mea! / Buzdugan: Aa! Ce PLM! (...)

Daniel Buzdugan (in rolul lui Nati Meir): Nu, alt mesaj electoral care am eu - "Hai sictir Nati Meir".(...)

Mihai Morar: "...intre Baneasa si Otopeni, pentru cine nu stie, esta cam cat barbatia lui Ogica, stii?" (...)

Pentru incalcarea acelorasi prevederi, CNA a mai amendat, anul acesta, postul Radio 21 cu doua amenzi de 5000 de lei fiecare si una de 10.000 de lei, Kiss FM cu 7.500 de lei, iar Radio ZU cu trei amenzi de 5000 de lei fiecare.