Compania European Media Investment AG, afiliata grupului elvetian Goldbach Media, anunta retragerea din actionariatul Companiei de Media SA, editorul ziarelor Monitorul de Cluj, Monitorul de Sibiu, Monitorul de Medias si Monitorul de Alba. Acestea vor continua sa fie operate de trei companii separate, potrivit unei informari remise HotNews.ro.

Reprezentantul EMI, Silviu Ispas, a declarat ca masura a fost luata deoarece, dintre publicatiile din portofoliul acestui grup de presa locala, cele au dat cele mai slabe rezultate. "Este vorba de eficienta economica. Compania de Media SA a fost pe pierdere, inclusiv in ultima perioada, cu sistemul de administrare impus de noi", a spus Ispas.

Intrebat daca aceasta vanzare urmeaza sa fie urmata si de altele, el a declarat: "Nu stiu, este posibil, eu nu-mi doresc", insa decizia finala apartine grupului european. Reprezentantul EMI a afirmat ca in prezent nu au loc negocieri privind vanzarea actiunilor detinute de grup in alte companii de presa locala.

Silviu Ispas a declarat ca nu poate preciza valoarea tranzactiei. EMI detinea, in Compania de Media, aproximativ trei sferturi din actiuni.

Potrivit comunicatului de joi, "tranzactia a avut in vedere pe de o parte interesul manifestat de actionarii minoritari si managementul companiei pentru preluarea integrala a actiunilor, iar pe de alta parte strategia Golbach Media de a se concentra cu precadere pe zona mediei electronice, strategie anuntata inca de la momentul achizitiei ARBOmedia AG."

"Tranzactia se inscrie totodata in eforturile actionarilor de a asigura continuitatea unor publicatii relevante si cu o lunga istorie din zona Transilvaniei", se mai arata in comunicat. Drept urmare, cele patru ziare vor fi operate de trei companii distincte.

  • Potrivit lui Silviu Ispas, actionar la Compania de Media va ramane Sorin Stanislav, pana acum actionar minoritar iar aceasta firma va continua sa opereze Monitorul de Cluj si Montitorul de Medias.
  • Radu Micu, si el actionar minoritar, pana acum, in Compania de Media, va continua sa opereze Monitorul de Sibiu prin compania Consult Asig SRL.
  • Iar Valentin Suciu, director la Compania de Media, va opera Monitorul de Alba prin Valadria Ind. SRL.

Potrivit comunicatului, "actionarii si managerii care au preluat cele patru ziare si-au exprimat intentia ferma de pastrare a structurii editoriale actuale si de continuare a activitatii, considerand ca au capacitatea de a parcurge cu bine perioada de criza economica si de a asigura un viitor profitabil activitatii".

In septembrie anul trecut, Goldbach Media, grup specializat in noile media, a anuntat ca a preluat controlul asupra grupului german ARBOmedia, la care este afiliata retreaua European Media Investment. La scurt timp, EMI Romania anunta, prin Silviu Ispas, ca activitatile in zona presei scrise urmau sa continue in anumite conditii, desi interesul Goldbach Media aratase ca aceste activitati nu se suprapuneau cu portofoliul sau.

EMI mai detine pachetul majoritar de actiuni la companiile care editeaza Obiectiv - Editie de Vaslui, Viata Libera, Ziarul de Braila si Ziarul de Iasi si ghidul national de programe Alege TV, iar in primavara anului trecut a incheiat un parteneriat strategic cu Grupul Media Sud, editorul publicatiilor Curierul National, Gazeta de Olt si Gazeta de Sud.

UPDATE Potrivit lui Silviu Ispas, cele mai performante operatiuni de presa din portofoliul EMI sunt, la ora actuala, Ziarul de Iasi si Viata Libera Galati. El a precizat pentru HotNews.ro ca, daca EMI va trebui sa renunte si la alte activitati de presa scrisa, in functie de deciziile Goldbach, relatia cu Media Sud nu are cum sa fie afectata. Si aceasta, deoarece este vorba despre o relatie de parteneriat - de la activitati tipografice si schimb de continut la editarea ghidului Alege TV -, nu despre o relatie intre actionari.

Alexandru Lazescu, unul dintre actionarii minoritari la Grupul de Presa Medianet, ce editeaza Ziarul de Iasi, a spus pentru HotNews.ro ca in cazul acestei publicatii nu au fost demarate, pana acum, discutii cu actionarul majoritar, EMI. "Daca se va intampla asa ceva, ramane sa avem discutii cu toti actionarii, nu putem spune acum ce decizie am lua", a spus Lazescu, intrebat daca procesul demarat prin retragerea EMI din Compania de Media ar continua si in cazul altor publicatii, iar actionarii minoritari ai Medianet ar fi contactati de EMI pentru o posibila preluare a pachetului majoritar de actiuni.