Pana unde un ziarist asculta de ordinele patronului si de unde calca deontologia? Presa este o afacere privata, place sau nu place, singura alternativa este presa finantata guvernamental.

Presa trebuie doar sa informeze o sa spuna multi. Ok. Poate exista financiar o presa care doar informeaza si nu face niciun comentariu. Asta lasand la o parte ca si din informare, sau lipsa acesteia, se poate manipula. Dar, sa zicem, ca informeaza corect.

Interviurile o sa fie de genul "Cum comentati stirea X?". Moderatorii o sa dea cuvantul sau o sa-l ia si atat. Investigatiile de presa nu-si au rostul pentru ca ataca pe cineva si imediat apare acuzatia de partinire. Rezista financiar o asemenea presa? Parerea mea sincera este ca nu.

Si daca se introduc comentariile pana unde sunt permise? Pentru ca sunt facute de un om care are pareri. Nu exista om impartial, cel mai evident loc este tocmai locul in care este cel mai strigat acest deziderat, in comentariile cititorilor. Sunt de departe cei mai partinitori, virulenti, agresivi dar nu permit tocmai celui care scrie, cu mult mai putina virulenta, dreptul la o parere. Pentru el e lipsa de deontologie.

Si, cel putin in mediul virtual, nu exista deosebire intre autor si comentatori, doar ca ultimii, de multe ori, sunt anonimi. N-am vazut pe site-urile ziarelor straine asemenea comentarii virulente, in afara subiectului, vadit partizane cum sunt la noi.

De fiecare data cand autorul are o parere care difera de a unora e clasificat ca vandut. Pentru ca-si castiga painea din scris. Si atunci trebuie eliminat. Ok. Dar totdeauna o parere o sa aiba oponenti. Nu putem elimina toate parerile pentru ca ajungem la presa care nu se sustine financiar.

Suntem intr-un cerc vicios din care exista o singura iesire. Piata. Sa lasam piata sa judece, numai ea poate curata presa de lucrurile nedorite. Nu exista o alta iesire. Si acest fenomen a inceput sa se intample, nu morala ci banii si publicul o sa curete presa. Asta e valabil si pentru deontologi si pentru tonomate.

Jurnalistii o sa moara pe limba lor sau o sa satisfaca nevoile publicului, indiferent care sunt acestea. Singurul care poate opri curatirea presei este Guvernul care poate finanta, pe ascuns, presa.

Cu curatarea presei o sa inceapa si curatarea clasei politice. Care a inceput si ea.

E si criza buna la ceva.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.