Circa 2,7 milioane dintre romanii care intra pe internet macar o data la doua zile au profil pe retelele de socializare, arata un studiu realizat de Universal McCann pe tema utilizarii retelelor sociale. Studiul mai arata ca 4 milioane de romani sunt utilizatori activi ai internetului, intrand macar o data la doua zile. Rata de penetrare a internetului este de 33% in Romania, conform datelor internetworldstats.com. Studiul poate fi descarcat de aici.

Studiul ia in considerare populatia intre 16 si 54 de ani, iar concluzia este ca pe plan mondial exista 625 milioane de utilizatori activi ai internetului si de doua ori mai multi il folosesc mai rar.

Studiul arata ca exista 4 milioane de romani cu varste intre 16 - 54 de ani care folosesc internetul macar o data la doua zile. In plus, 2,7 milioane dintre acestia au profile pe retelele sociale si le gestioneaza. Spre comparatie, in Ungaria 1,7 milioane dintre cei care folosesc des internetul isi administreaza profile pe site-uri de socializare, in Polonia 5,6 milioane, in SUA 57 de milioane, iar cei mai multi in China, aproape 112 milioane.

La capitolul utilizatori activi ai internetului pe plan mondial, din totalul de 625 milioane, aproape 160 de milioane sunt in China si peste 96 de milioane in SUA.

Studiul releva ca s-a schimbat comportamentul utilizatorilor fata de retelele sociale. Pe plan mondial, acum trei ani doar 27% din utilizatorii activi de internet aveau profil pe retelele sociale, iar acum 62% dintre ei au. In plus, in ultimii ani a crescut procentul celor care fac upload de fotografii si clipuri video prin intermediul retelelor sociale tip Facebook sau MySpace.

Circa 35% din utilizatorii activi de internet la nivel mondial spun ca au incarcat clipuri video pe site-uri de video-sharing, procentul fiind identic cu cel din Romania. Interesant este ca doar 18% din japonezi au spus ca au incarcat clipuri, in timp ce in Coreea de Sud procentul a fost de 71%.

Studiul mai arata ca 83% din cei peste 600 de milioane de utilizatori acitivi de internet obisnuiesc sa se uite la clipuri video pe internet, in timp ce acum trei ani doar 32% spuneau ca fac acest lucru. Din cei 625 milioane de utilizatori activi ai internetului, aproape o cincime intra online de pe telefonul mobil.

Studiul Wave 4 Power to the People a fost realizat in randul a 22.800 de persoane din 38 de tari in perioada noiembrie 2008 - martie 2009.