Guvernul britanic ia in considerare posibilitatea de a invoca o clauza din statutul de operare al BBC pentru a obliga postul sa difuzeze lectii, daca scolile vor fi inchise din pricina unei pandemii de gripa porcina, noteaza Times Online. Postul vede in acest plan o incercare a Guvernului de a prelua controlul asupra corporatiei.

Times Online il citeaza pe Chris Keates, presedintele sindicatului profesorilor NASUWT, potrivit caruia ministrii sunt pregatiti sa-si foloseasca influenta pentru a modifica programul BBC, daca scolile vor fi inchise.

Planul "vizeaza modificarea programului institutiilor de presa, (...) in special al BBC, pentru ca este un serviciu public", a spus Keates, presedintele NASUWT fiind direct implicat in redactarea planurilor de urgenta privind gripa porcina.

Ministrii au analizat si posibilitatea ca lectiile sa fie transmise pe internet, insa televiziunea este vazuta mai eficienta, in contextul in care nu toata lumea are acces la un computer.

Clauza invocata de Guvernul britanic prevede ca, in caz de urgenta, orice ministru are dreptul sa ceara BBC sa "difuzeze sau sa distribuie orice anunt sau program". Aceasta prevedere din statutul de functionare a postului nu a mai fost aplicata pana acum.

Surse din BBC sustin insa ca prevederea nu da Guvernului dreptul sa intervina asupra programului postului.

"Clauza se refera la un anunt sau o informare scurta din partea Guvernului, in situatii de urgenta, nu la modificarea programelor", a declarat o sursa din BBC, citata de Times Online.

"Preluarea controlului asupra programelor ar fi echivalentul preluarii controlului asupra BBC. Asa ceva nu s-a intamplat niciodata. Acest lucru ne-ar distruge, la nivel mondial, reputatia de institutie impartiala", a conchis sursa amintita.

Cu toate acestea, BBC a precizat ca ar lua in considerare posibilitatea de a-si modifica programele, daca elevii vor ramane acasa.

Conform sursei citate, peste 1.000 de scoli din Marea Britanie au inregistrat cazuri de gripa porcina, iar peste 60% dintre contaminari au fost confirmate la copii si adolescenti.