ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AW-AMP) ia pozitie fata de situatia ziarului Cotidianul si vine cu o serie de recomandari pentru jurnalistii concediati. Agentia considera ca argumentul lui Nistorescu pentru cenzurarea articolului care il viza pe prietenul sau Petru Romosan nu se sustine si ca "invocarea politicii editoriale ca pretext al demiterii poate fi vazuta ca un act arbitrar, atat timp cat acea politica editoriala nu este transparenta", arata AMP intr-un comunicat remis, marti, Hotnews.ro.

AW-AMP considera ca justificarea lui Nistorescu pentru scoaterea de pe site-ul Cotidianul a anchetei despre colaboarea lui Romosan cu securitatea, si anume - "lipsa punctului de vedere al celui vizat " - nu se sustine, atat timp cat autoarea articolului i-a cerut opinia si a primit in schimb "doar insulte si amenintari". "Articolul mentioneaza ca Romosan neaga colaborarea cu fosta Securitate", mentioneaza comunicatul.

Cat priveste concedierile care au urmat in redactia ziarului, AW-AMP precizeaza: "Cornel Nistorescu are obligatia sa le prezinte jurnalistilor o politica editoriala clara, pe care trebuie sa o discute si adopte impreuna cu redactia. Invocarea politicii editoriale ca pretext al demiterii poate fi vazuta ca un act arbitrar, atat timp cat acea politica editoriala nu este transparenta".

AW-AMP tine sa-i reaminteasca lui Nistorescu, "in calitatea sa de director cu atributii editoriale, ca mass-media si jurnalistii beneficiaza de protectia Constitutiei Romaniei, protectie care implica insa si o serie de obligatii pentru mass-media", si anume:

- "Cenzura de orice fel este interzisă" (“Libertatea de exprimare” Art. 30, alin. 2).

- "Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice" (“Dreptul la informatie” Art. 31, alin. 4).

Agentia le reaminteste si jurnalistilor ca pot apela la protectia Contractului Colectiv de Munca si la Ghidul drepturilor salariatului pentru jurnalisti.