Gigantul media News Corp a initiat discutii cu alte mari grupuri americane, propunand formarea unui consortiu pentru introducerea platii pentru accesul la continutul distribuit de acestea pe internet si platforme mobile, anunta, vineri, Los Angeles Times.

News Corp, grup condus de Rupert Murdoch, a anuntat de mai mult timp ca intentioneaza sa introduca un sistem de plata pentru continutul online distribuit de entitatile media din portofoliul sau si a determinat in ultima perioada initiative similare si in randul altor companii de presa.

Potrivit sursei citate, Jonathan Miller, chief digital officer al News Corp., s-ar fi intalnit cu reprezentanti ai unor companii mari, inclusiv New York Times Co., Washington Post Co., Hearst si Tribune, grupul care detine Los Angeles Times.

Publicatia scrie ca Jonathan Miller a pozitionat News Corp. (The Sun, The Times, Wall Street Journal, Fox Television etc.) drept lider al eforturilor de a introduce plata pentru distributia de continut online contra cost, avand in vedere succesul inregistrat de Wall Street Journal Online, care spune ca are peste 1 milion de abonati care platesc pentru informatiile publicate pe site.

La inceputul lunii, Rupert Murdoch anunta ca planuieste sa perceapa tarife incepand din vara anului viitor pentru accesul la informatia prezentata pe siteurile publicatiilor News Corp. Ulterior, grupul american Journalism Online a anuntat ca peste 500 de publicatii si-au manifestat interesul pentru a-si distribui continutul online contra cost, printr-un sistem propus de acesta in primavara.

L.A. Times noteaza ca propunerile News Corp fac parte dintr-un efort mai amplu de a stopa scaderile accelerate inregistrate de companiile de presa. The Guardian noteaza ca in anul financiar incheiat in iunie News Corp a inregistrat o pierdere de 3,4 miliarde de dolari. Aceasta a determinat o scadere a veniturilor totale ale lui Rupert Murdoch, presedinte si director al grupului, cu 28%. Daca salariul anual de baza a ramas neschimbat (8,1 milioane de dolari), bonusurile de performanta au scazut abrupt, de la 17,5 milioane de dolari la 5,4 milioane de dolari. Murdoch a mai primit 6 milioane de dolari reprezentand actiuni si contributii la pensie.