O serie de tensiuni au izbucnit la sfarsitul acestei saptamani intre Biserica Romano-Catolica si Silvio Berlusconi, dupa ce un ziar controlat de familia premierului italian a publicat un atac considerat "murdar" la adresa directorului ziarului episcopilor, polemica ce ar fi dus la anularea unei intalniri intre prim-ministru si un inalt ofical de la Vatican, relateaza AFP.

Cotidianul Il Giornale, detinut de fratele premierului italian, Paolo, a publicat vineri un articol in care il acuza pe Dino Boffo, directorul ziarului catolic Avvenire si un critic constant al lui Berlusconi pentru scandalurile sexuale in care a fost implicat, de "ipocrizie". In acest sens, Il Giornale relateaza un caz din 2001-2002, cand Boffo ar fi facut presiuni asupra unei femei sa-si paraseasca sotul, cu care oficialul catolic avea o relatie homosexuala.

Presedintele Consiliului Episcopal Italian, cardinalul Angelo Bagnasco, a declarat sambata ca atacul lansat de Il Giornale impotriva directorului de la Avvenire este "dezgustator si foarte grav". "Reiterez toata stima si increderea mea, precum si a tuturor episcopilor italieni si a comunitatii crestine, fata de directorul de la Avvenire, Dino Boffo", a spus Bagnasco jurnalistilor.

Ziarul catolic a condamnat, in mai multe editoriale, comportamentul lui Silvio Berlusconi, cerandu-i sa dea dovada de mai multa "seriozitate" si criticandu-i "slabiciunea pentru tinere actrite in floare".

Jurnalele din Peninsula au notat sambata ca acest nou razboi mediatic a dus la anularea intreverderii dintre premierul Silvio Berlusconi si mana dreapta a papei Benedict al XVI-lea, secretarul de stat al Sfantului Scaun Tarcisio Bertone, care ar fi trebuit sa aiba loc vineri seara, la Aquilla. Aceasta prima intalnire, programata dupa mai multe luni, era considerata era o buna ocazie pentru seful guvernului italian de a-si afisa bunele relatii cu Vaticanul, in ciuda scandalurilor sexuale care i-au afectat imaginea.

  • Berlusconi da in judecata publicatiile italiene si straine care au facut dezvaluiri despre viata sa intima

Intre timp, seful guvernului italian a actionat in justitie ziarul italian de stanga La Repubblica si a cerut daune morale in valoare de un milion de euro. Berlusconi a acuzat cotidianul de defaimare in urma publicarii a zece intrebari cu privire la legaturile politicianului cu minore sau prostituate. "Pentru prima oara in istoria mediilor de comunicare din Italia, problemele unui ziar ajung sa in fata unui tribunal civil", a titrat La Repubblica in editia de vineri.

Berlusconi interntioneaza sa isi extinda batalia si impotriva presei internationale. Sambata, avocatul premierului italian, Niccolo Ghedini, a declarat pentru AFP ca demarat procedurile pentru actionarea in instanta a saptamanalului francez de stanga Le Nouvel Observateur, care a scris, la inceputul acestei luni, despre o posibila infiltrare a mafiei italiene in cercurile guvernamentale de la Roma.

Mai mult, avocatul lui Berlusconi a amenintat ca si impotriva unor titluri din presa britanica vor fi depuse plangeri penale, fara a da numele vreunei publicatii.

In Spania, tinta premierului italian este El Pais, dupa ce ziarul a publicat, in iunie, fotografii de la petrecerile organizate la vila sa din Sardinia, in care mai multe invitate apar dezbracate.