Comisia Europeana a anuntat, marti, ca va lansa o ancheta pentru a verifica daca planurile autoritatilor de la Paris de a creste subventiiile pentru televiziunea publica franceza sunt conforme cu reglementarile UE privind ajutorul de stat, informeaza Reuters. Comisia a anuntat ca a aprobat ajutorul de 450 de milioane de euro promis de guvernul francez inca de la inceputul anului, dar va urmari in anii viitori conditiile in care va fi oferit acest ajutor.

Autoritatile franceze au decis, in iarna, sa reformeze modul de finantare a France Televisions - grup ce include posturile France 2, France 3, France 4, France 5, France O si RFO - prin eliminarea treptata a publicitatii, incepand cu publicitatea la ore de maxima audienta.

Aceasta pierdere de venituri urmeaza sa fie acoperita printr-un sistem complex de subventii, banii provenind, partial, din introducerea unor noi taxe, contestate deja de companiile private de televiziune. Comisia Europeana apreciaza ca fondurile alocate France Televisions ar urma sa depaseasca 2 miliarde de euro in 2012.

Comisia Europeana cere, acum, tuturor partilor implicate sa-si expuna punctele de vedere privind felul cum intentioneaza autoritatile sa sustina financiar televiziunea publica. Comisia spune totodata ca, aproband subventiile de 450 de milioane de euro pentru acest an, "continuitatea finantarii pentru serviciul public oferit de France Televisions este garantata".