Posturile radio si tv private sunt obligate de lege, sub amenintarea sanctiunilor, sa acorde, gratuit, candidatilor la alegerile prezidentiale din noiembrie timpi de antena proportionali cu cei acordati de posturile publice, potrivit unei ordonante de urgenta care modifica legea alegerilor prezidentiale, anunta Mediafax.

"Posturile private de radio si televiziune vor oferi candidatilor timpi de antena proportionali cu cei practicati de posturile publice", a decis Executivul printr-o ordonanta de urgenta. In plus, spatiul acordat candidatilor va trebui sa fie gratuit.

Potrivit aceleasi ordonante de urgenta, candidatii la alegerile prezidentiale trebuie sa solicite conducerilor posturilor publice de radio si televiziune acordarea de timpi de antena pâna la data începerii campaniei electorale, in caz contrar, solicitarile nemaifiind luate in calcul.

Guvernul a aprobat, miercuri, hotararea care stabileste ca primul tur al alegerilor prezidentiale sa fie organizat la 22 noiembrie. Executivul a aprobat si ordonanta de urgenta care stabileste procedura tehnica de organizare a alegerilor.

In plus, Guvernul a decis, tot prin ordonanta de urgenta, ca difuzarea sondajelor de opinie cu caracter electoral în perioada campaniei pentru alegerile prezidentiale se va putea face doar în anumite conditii.

Indiferent daca postul care le preia este public sau privat, sondajele nu pot fi publicate fara a se mentiona denumirea institutiei care le-a realizat, data sau perioada în care au fost intocmite, dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare, dar si cine a comandat si platit studiul. In plus, sondajele nu pot fi difuzate cu mai putin de 48 de ore inainte de ziua votarii, a mai decis Executivul.