Aura Costea, redactor-sef la Ziarul de Braila, publicatie inchisa saptamana trecuta, lanseaza un apel colegilor din presa sa continue campaniile si investigatiile publicatiei si spune ca echipa redactionala isi doreste sa continue "ceea ce a construit ZBR" printr-un eventual nou proiect media. Ziarul de Braila, detinut de European Media Investment (EMI), companie afiliata grupului elvetian Goldbach Media, a aparut ultima data joia trecuta.

Reprezentantul EMI, Silviu Ispas, a declarat pentru HotNews.ro ca "ziarul mergea bine, dar ritmul nu era suficient de alert ca sa ajunga la autosustinere, ceea ce afecta negativ si neplacut" Viata Libera Galati - cotidian editat de Trustul de Presa Dunarea de Jos, care publica si Ziarul de Braila si care este controlat de EMI. Potrivit lui Ispas, inchiderea Ziarului de Braila a fost facuta "strict din ratiuni economice - decizie mai putin locala, cat internationala". El a afirmat nu exista intentia de a inchide alte publicatii din portofoliul grupului in perioada urmatoare.

Intr-un mesaj adresat HotNews.ro, Aura Costea, redactor-sef la Ziarul de Braila, semnaleaza "pericolul in care se afla, in acest moment, presa locala din Braila" si isi exprima "ingrijorarea fata de efectele pe care le-ar putea avea asupra comunitatii subordonarea a ceea ce mai reprezinta presa locala fata acest grup [de oameni cu functii cheie in administratia locala]". Ea scrie ca "sub patronajul grupului EMI, ZBR s-a bucurat de libertate editoriala, ceea ce a permis jurnalistilor si, implicit, opiniei publice sa monitorizeze cheltuirea banilor publici si sa semnaleze neregulile".

Ea prezinta mai multe campanii si anchete incepute de ziar si care "vor ramine fara finalitate" daca nu vor fi continuate de presa centrala. Printre acestea:

  • afacerea "contraceptivului expirat", descoperita de ziar in luna august
  • planul de achizitii al Primariei pe 2009, in care este folosita in exces metoda achizitiilor directe
  • o ancheta privind serviciul de gestionare a cainilor comunitari, "supapa prin care sute de milioane de lei de la buget ajung necontrolat la concesionarul acestui serviciu"
  • investigatii asupra felului cum CJ Braila "dirijeaza bugetul public catre firmele pe care presedintele CJ le controleaza prin intermediul finilor sai si al partenerilor de afaceri"

Contactata de HotNews.ro, Aura Costea a declarat ca "nu doresc sa comentez decizia patronatului de a inchide ziarul, ratiunile finanicare invocate fiind mai mult decat suficiente".

Ea spune, insa, ca exista in randul echipei redactionale disponibilitatea "de a continua ceea ce a construit la ZBR", in urma unei initiative a directorului general Radu C. Macovei de a lansa un nou proiect media. Acesta ar putea insemna, in cazul unei intelegeri intre partile implicate, inclusiv mentinerea site-ului ziaruldebraila.ro. Pe site au continuat sa fie publicate materiale in ultimele zile, Aura Costea semnand, luni, un material intitulat "Un sfarsit este intotdeauna un nou inceput", in care cere cititorilor sa sprijine in continuare echipa ziarului. "Odata cu inchiderea ZBR, opinia publica braileana mai poate avea acces la informatii nefiltrate de grupurile de interese doar prin intermediul presei centrale", atrage atentia Aura Costea.

Grupul EMI a anuntat, in iulie, retragerea din actionariatul Companiei de Media SA, editorul ziarelor Monitorul de Cluj, Monitorul de Sibiu, Monitorul de Medias si Monitorul de Alba. Portofoliul grupului mai include Obiectiv-Editie de Vaslui, Viata Libera Galati si Ziarul de Iasi. Goldbach media, grup specializat in noile media, a anuntat in septembrie anul trecut ca a preluat controlul asupra grupului german ARBOmedia, la care este afiliata reteaua EMI.