Mai multe organizatii de media, printre care MediaSind, AJR si Federatia Sindicatelor din SRR, solicita Guvernului "sa inceapa de urgenta discutiile" cu reprezentantii mass-media "pentru a identifica masurile ce trebuie aplicate in industria de media, in aceasta perioada de criza". Ele aduc ca argument scaderea cu 30% a vanzarilor din presa scrisa, fata de anul trecut, cei peste 1.000 de angajati din industrie care si-au pierdut locul de munca si injumatatirea bugetelor pentru reclama.

Intr-o pozitie comuna, organizatiile semnatare atentioneaza si asupra faptului ca "discutiile dintre Comitetul Anticriza pentru Mass-Media si Ministerul Finantelor Publice, initiate in primavara acestui an, nu au avut nici un rezultat".

Organizatiile sustin ca:

  • Presa a reactionat deja la situatia de criza: cateva zeci de publicatii au disparut; cotidianele centrale si-au diminuat paginile la 50%; personalul angajat in mass–media a scazut ingrijorator; tichetele de masa au fost eliminate; salariile au fost reduse drastic (in unele institutii de presa, salariile au scazut cu 50%). In pofida restructurarii, caderea industriei media continua.
  • Combinata cu diminuarea puterii de cumparare a populatiei si cu amplificarea  somajului, degradarea industriei media conduce la restrictionarea accesului publicului la informatie. Iar accesul neingradit la informatie este trasatura definitorie a oricarui regim democratic.
  • Pentru restaurarea democratiei prin sprijinirea industriei mass-media este nevoie de o decizie politica. Sprijinul necesar consta in simplificarea procedurii aplicarii fiscalitatii, in acordarea de facilitati pentru exercitarea profesiei de ziarist (care se aplica in mod uzual la nivelul Uniunii Europene), in ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presa.
  • In absenta acestor masuri, presa nu va disparea, insa vor rezista numai marile trusturi de presa finantate de grupurile industriale ori politice pe langa care functioneaza. Din nefericire, cea eliminata va fi presa independenta si, odata cu aceasta eliminare, accesul publicului la informatie obiectiva va disparea.

Organizatiile semnatare sunt: Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Patronatul Presei din Romania ROMEDIA, Asociatia Patronala a Editorilor Locali – APEL, Asociatia Jurnalistilor din Romania, cotidianele Bursa si Ziua, Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune, Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania, Sindicatul Lucratorilor din Edituri si Tipografii, Societatea Ziaristilor din Romania, Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti si Asociatia Profesionala Mass-Media, Edituri si Tipografii.