Televiziunea publica a primit o amenda de 2500 de lei pentru modul partinitor in favoarea PSD in care a reflectat revocarea lui Dan Nica din functia de ministru al Internelor, in jurnalul principal de stiri din 30 septembrie. Mai exact, postul public a difuzat doar punctele de vedere ale reprezentantilor PSD si niciunul de la PDL, dand dovada de “abuz” si “neprofesionalism”, dupa cum au spus mai multi membri CNA.

Situatia pe scurt: La Telejurnalul de la ora 14.00, din 30 septembrie, postul public a prezentat interventiile lui Ion Iliescu, Adrian Nastase si Dan Nica pe tema revocarii acestuia din urma din functia de ministru al Internelor, impreuna cu o declaratie pe aceeasi tema a lui Adriean Videanu. Mai tarziu, la Jurnalul de la ora 20.00, TVR1 reia imaginile cu Nastase, Iliescu, Nica si altele noi cu Mircea Geoana, dar nu-l mai dau pe Videanu, nici alt reprezentant PDL.

Conform monitorizarii CNA, situatia s-a echilibrat a doua zi, fiind difuzate parerile ambelor parti, insa cazul punctual din 30 septembrie a starnit discutii aprinse intre membrii Consiliului.

Pe de o parte, presedintele CNA, Rasvan Popescu, a insistat asupra faptului ca “o zi poate fi marcata de niste evenimente care sa duca lucrurile intr-o parte”, fara sa fie necesara sanctionarea postului pentru lipsa de impartialitate intr-un grupaj de stiri dintr-o zi, in conditiile in care a echilibrat balanta a doua zi.

In replica, vicepresedintele CNA, Ioan Onisei, a tinut sa precizeze ca toate posturile serioase prezinta in jurnalul principal de stiri o sinteza cu ce s-a intamplat in ziua respectiva, postul public prin chiar natura lui avand o responsabilitate in plus “in legatura cu politica de informare a publicului”.

  • Ioan Onisei: “Aveau materialul cu pricina (inregistrarea cu Videanu n.r.), nu era niciun efort redactional deosebit ca sa echilibreze lucrurile. A nu da chestia asta este o omisiune cu tendinta”.
  • Gelu Trandafir, membru CNA: “Nu poti sa spui ca un dezechilibru major pe o zi se rezolva cu o tratare echilibrata a doua zi. S-a actionat complet neprofesionist si gresit”.
  • Narcisa Iorga, membru CNA: “Este un abuz, nu se poate sa faci stirea asa, considerand ca ziua respectiva este a unui partid. Este imposibil sa scoti din ecuatie pozitia unui partid din cele doua aflate in conflict”.

Tot saptamana trecuta au fost semnalate si alte cazuri legate de felul cum a fost prezentata situatia politica la TVR. Consilierul de stat in cadrul presedintiei Catalin Avramescu a scris pe blogul sau, tot pe 30 septembrie, ca in ziua precedenta a fost invitat la stirile TVR, insa pe ultima suta de metri a fost informat ca invitatia a fost anulata. Iar la 1 octombrie Reporter Virtual semnala ca la o emisiune TVR a fost invitat Mircea Geoana in locul lui Adriean Videanu, care fusese invitat initial.