Romania ocupa locul 50 in topul Libertatii Presei, publicat marti de organizatia Reporteri fara Frontiere, dupa ce, anul trecut, a ocupat locul 47 in acelasi clasament. Romania se afla in urma Italiei (locul 49) si este penultima tara membra UE in topul anual, inaintea Bulgariei, care ocupa locul 68. Primul loc este ocupat, la egalitate, de Danemarca, Finlanda, Irlanda, Norvegia si Suedia.

Un comunicat al organizatiei il citeaza pe Jean-Francois Julliard, secretar general Reporteri fara Frontiere, care noteaza drept ingrijorator faptul ca "democratii europene precum Franta, Italia, Slovacia scad constant in clasament, an dupa an". "Europa ar trebui sa ofere un exemplu in privinta libertatilor civile. Cum poti condamna incalcarea drepturilor omului in lume, daca nu te comporti ireprosabil acasa?", se intreaba Julliard.

Organizatia vorbeste si despre "efectul Obama", care a determinat anul acesta o urcare de 20 de locuri a Statelor Unite in clasamentul mentionat, ajungand anul acesta pe locul 20, alaturi de Luxemburg si Marea Britanie.

In topul Reporteri fara Frontiere, primele 13 locuri sunt ocupate de tari europene, dar Franta, Slovacia si Italia au coborat fata de anul trecut cu opt, 37, respectiv cinci locuri, noteaza organizatia. Aceasta a permis ca tari precum Mali, Africa de Sud, Ghana, Uruguay sau Trinidad si Tobago sa se plaseze pe locuri mult mai bune.

Comunicatul RfF arata ca in Italia, Spania si in Balcani jurnalistii sunt in continuare amenintati fizic, dar principala amenintare in unele tari este data de legislatie, fiind data drept exemplu o lege din Slovacia, ce confera ministrului Culturii o influenta mare asupra publicatiilor. Iar in spatiul fost sovietic, Rusia (153) a coborat 12 locuri fata de anul trecut, ajungand, in premiera, sub Belarus.

  • Vezi topul Reporteri fara Frontiere aici