Asociatia Reporters Sans Frontieres a publicat, pe 20 octombrie, clasamentul “libertatii de exprimare” pe tari, pentru 2009. Anual, asociatia publica un raport cu date centralizate din fiecare dintre cele 175 de tari cuprinse in studiu. In functie de raspunsurile chestionarului trimis corespondentilor, asociatiilor media si publicatiilor, se iau in considerare 40 de criterii (atacuri, omoruri, cenzura, autocenzura, procese, arestari, amenintari etc.) prin care se stabileste un coeficient al libertatii presei.

Potrivit clasamentului Reporters Sans Frontieres, tarile in care libertatea presei este din plin afectata, in ordine descendenta, primele zece, sint urmatoarele: Eritrea, Coreea de Nord, Turkmenistan, Iran, Burma (Myanmar), Cuba, Laos, China, Yemen si Vietnam. La celalalt capat al clasamentului, unde libertatea presei e – vorba vine – deplina, clasamentul arata dupa cum urmeaza (tot primele zece): Danemarca, Finlanda, Irlanda, Norvegia, Suedia, Estonia, Olanda, Elvetia, Islanda, Lituania.

Romania se situeaza pe un nu prea onorabil loc 50. De remarcat, Romania e batuta, la acest capitol, de Ghana (locul 27), Namibia (36), dar si de jumatate dintre tarile din regiune: Cehia (24), Ungaria (26), Macedonia (34), Polonia (37), Slovenia (38), Bosnia-Hertzegovina (39), Slovacia (45). In cel mai fericit caz, putem sa ne mindrim (mindrie stupida, deh) ca am depasit Bulgaria (locul 68), Kosovo (75), Croatia (78), Albania (88), Ucraina (90) si Republica Moldova (114).

Citesete restul materialului si comenteaza pe Subiectiv.