Din cei 12 candidati inscrisi oficial in cursa pentru Cotroceni, televiziunile ii prezinta cu prioritate pe Traian Basescu, Mircea Geoana, Crin Antonescu si Sorin Oprescu, arata o analiza interimara a jurnalelor de stiri realizata de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, in prima saptamana a campaniei electorale. Mai mult, in intervalul mentionat, presedintele in functie si candidatul Traian Basescu a fost cel mai criticat actor atat de catre jurnalisti, cat si de catre competitorii sai politici.

Potrivit analizei ActiveWatch, cu exceptia Antena 3 si Realitatea TV, celelalte posturi comerciale si postul public de televiziune au prezentat intr-o pondere neglijabila startul campaniei electorale si primele actiuni ale candidatilor inscrisi pentru cursa prezidentiala. De asemenea, jurnalistii au redat, cu precadere, atacuri si/sau declaratii conflictuale intre actorii politici asociati cu campania pentru alegerile prezidentiale.

In ceea ce priveste emisiunile de dezbatere cu caracter electoral difuzate la nivel national, datele intermediare arata ca acestea sunt dominate de subiecte extrase de pe agenda publica curenta si pun intr-o mica masura accent pe promovarea candidatilor si platformelor electorale.

De asemenea, temele dominante de atac si dezbatere au vizat performanta Guvernului Boc si a presedintelui Traian Basescu, in timp ce spatiul de dialog a fost dominat de personalitatile jurnalistilor-moderatori care adopta o atitudine intransigenta in relatia cu invitatii, mentioneaza analiza ActiveWatch.

In perioada 23 - 29 octombrie, ActiveWatch a analizat principalele editii de stiri difuzate de posturile: Antena 1, Antena 3, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV si TVR 1.

In acelasi interval, au fost urmarite si analizate principalele emisiuni de dezbatere cu caracter electoral difuzate de posturile Antena 3 (Stirea Zilei), Realitatea TV (Ora de foc) si TVR 1 (Tu decizi pentru Romania).

Analiza detaliata privind calitatea reflectarii campaniei electorale prezidentiale in programele posturilor monitorizate va fi publicata miercuri, 11 noiembrie.