Organizatiile membre ale Coalitiei Antidiscriminare au depus o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva prim-vicepresedintelui PNL, Ludovic Orban, pe motiv ca a utilizat cu un sens defaimator cuvinte precum: tigani, prostituate si alcoolici. Este vorba de afirmatia facuta de acesta pe fondul confruntarii politice din campania electorala pentru alegerea presedintelui: "Eu as rezuma asa: cine voteaza cu Basescu, alcoolici, tiganii [...] prostituatele, probabil, desi ma indoiesc ca prostituatele vor vota cu Basescu, avand in vedere cum arata".

"Coalitia Antidiscriminare considera ca promovarea in spatiul public a unei atitudini jignitoare ce lezeaza dreptul la demnitate al unor categorii de cetateni este de natura a confirma stereotipiile si de a incuraja la sentimente de respingere si chiar ura, ce perpetueaza comportamente discriminatorii fata de acestea", se arata intr-o pozitie comuna a organizatiilor reclamante.

In opinia membrilor coalitiei, "o asemenea pozitie, exprimata public, constituie o incalcare flagranta a O.G. 137/2007 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare".

Coalitia apreciaza, totodata, ca statura publica a lui Ludovic Orban - fost ministru si vicepresedinte al unui important partid parlamentar - constituie o circumstanta agravanta a faptei prin forta de influentare a opiniei publice pe care o genereaza.

"In ultimii patru ani, in loc sa se tempereze, s-au indesit iesirile publice la nivel inalt ale demnitarilor impotriva unor categorii sociale, si aici ii enumar pe Adrian Cioroianu, Calin Popescu-Tariceanu, Traian Basescu si, acum, Ludovic Orban", a comentat situatia Mircea Toma, presedintele ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei.

Organizatiile membre ale Coalitiei Antidiscriminare sunt: ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Agentia pentru Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Institutul pentru Politici Publice, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Liga „Pro Europa”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Studii Rome si Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii.