UPDATE Conventia Organizatiilor de Media condamna comportamentul lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac. CRP: "un afront la adresa jurnalistilor care isi fac onest meseria"

de V.O.     HotNews.ro
Miercuri, 11 noiembrie 2009, 16:29 Economie | Media & Publicitate


Conventia Organizatiilor de Media condamna public, intr-un comunicat remis miercuri HotNews.ro, comportamentul lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac, in discutia avuta de acestia cu directorul ANI, Catalin Macovei. Potrivit COM, organism ce reuneste mai multe organizatii de media din Romania, "SRS si BC pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public".

COM recomanda institutiilor media care au contracte de prestari servicii media cu cei doi sa-si prezinte public pozitia fata de fapta acestora si sesizeaza Comisia de Etica a Clubului Roman de Presa-Asociatia Jurnalistilor din Romania sa discute cazul. COM cere, totodata, institutiilor statului sa se autosesizeze in legatura cu acest caz.

UPDATE Clubul Roman de Presa a luat, la randul sau pozitie, in cazul SRS-BC, afirmand intr-un comunicat citat de Mediafax ca interventiile de felul celor facute de cei doi oameni de presa "sunt un afront la adresa jurnalistilor care isi fac onest meseria si traiesc decent".

CRP se declara totodata surprins ca "reprezentanti ai unor partide si ai altor medii, care si-au facut o preocupare constanta din atacarea acestei organizatii si a mass-media gasesc de cuviinta sa faca apeluri ironice la luari de poziţie din partea Clubului".


Comunicatul Conventiei Organizatiilor de Media:

11 noiembrie 2009

Conventia Organizatiilor de Media condamna public comportamentul lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac

Referitor la faptele care reies din stenograma si inregistrarea audio a unei discutii care a avut loc la restaurantul El Capitan din Snagov, intre Sorin Rosca Stanescu  (SRS), Bogdan Chireac (BC) si directorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) Catalin Macovei, COM considera urmatoarele:

Autenticitatea inregistrarii a fost deja confirmata de SRS, BC si presedintele ANI. Concret, SRS si BC pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public. Ei incearca sa-l constranga pe presedintele ANI sa puna in miscare prioritar mecanismele de verificare ale unei agentii de stat impotriva unor anumiti politicieni si sa “scurga” eventualele rezultate catre SRS si BC.

Totodata, SRS si BC se dovedesc a fi in posesia unor informatii compromitatoare despre Catalin Macovei, dar aleg sa priveze publicul de aceste informatii, pentru a obtine alte avantaje. Intentia celor doi ziaristi nu este aflarea adevarului ci obtinerea cu orice pret a unor informatii compromitatoare despre anumiti politicieni aflati in functii de conducere.

Modul de abordare a celor doi incalca statutul jurnalistului si principiile de baza ale oricarui cod deontologic si-i descalifica din postura de jurnalisti. Avind in vedere lunga lor cariera in presa si consistenta mediatizarea a celor doi sub titulatura de “jurnalisti” si “formatori de opinie”, consideram ca fapta lor aduce grave prejudicii oricarui jurnalist care vrea sa-si indeplineasca munca profesionist si onest. Presa critica si de investigatie este confundata cu manipularea si santajul.

Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca cei doi incalca grav statutul de jurnalisti. De asemenea, recomandam celor care gazduiesc articole tiparite sau in format electronic, aparitii radio sau televizate ale lui SRS si BC sa mentioneze calitatea in care sunt invitati cei doi.

Recomandam institutiilor media care au contracte de prestari servicii media cu SRS si BC sa prezinte o pozitie publica fata de fapta celor doi si sa-si informeze publicul cu privire la acest caz.

Recomandam TVR sa ia in discutie in Comisia de Etica daca, din postura de moderator emisiune pe postul public de televiziune, BC incalca sau nu Statutul jurnalistului din TVR.

Sesizam public Comisia de Etica a Clubului Roman de Presa - Asociatia Jurnalistilor din Romania pentru a lua in discutie acest caz si sa prezinte o concluzie publica.

Solicitam institutiilor statului sa se autosesizeze si sa investigheze daca actiunea celor doi constituie incalcari ale legii si sa se pronunte in regim de celeritate.

Cerem ANI sa prezinte o pozitie oficiala in acest caz si sa dea publicitatii elementele cu care s-a incercat santajarea presedintelui ANI.

Conventia Organizatiilor de Media (COM) se afla in plin efort de autoreglementare a media din Romania. Recent, a adoptat un set de reguli care are şanse să fie asumat de întreaga piaţă mass media si a elaborat un cod care unifică principiile deontologice pe care aceste organizaţii le promovau individual până acum (link).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1988 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  bravo (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 16:48)

  ion [anonim]

  felicitari pt atitudine!
 • +14 (14 voturi)    
  In sfarsit (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 16:49)

  Cristi [anonim]

  O luare de pozitie absolut necesara. Sunt curios ce se va intampla in perioada ce va urma. Cazul fiind foarte grav. Media are mare nevoie de o primenire. Ca si lumea politica dealtfel.
  • +7 (7 voturi)    
   este mai mult decat evident ce se va intampla (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 17:40)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   - Sorin si Bogdan isi vor da demisiile si vor tine o conferinta de presa in care isi vor cere scuze si vor anunta ca se retrag din presa pentru a nu afecta imaginea breslei;
   - Realitatea , Antenele si TVR isi vor cere scuze in fata telespectatorilor si isi vor lua angajamentul ca vor urmari cu atentie sporita calitatea si neutralitatea invitatilor;
   - peste 1300 de jurnalisti isi vor da demisiile in toata tara in perioada urmatoare recunoscand ca au scris la comanda sau ca au santajat persoane publice de-a lungul carierei lor;
   - sindicatul jurnalistilor din Antene, Realitatea, TVR vor anunta ca jurnalistii care au ales sa nu demisioneze intra in greva timp de o luna pentru a protesta impotriva interventiei patronatului in politica editoriala si vor veni la lucru in tricouri pe care va fi scris "Nu sunt de vanzare";
   - Patriciu, Voiculescu si Vantu vor incepe sa renunte la pachetele lor de actionari la posturile TV, presa scrisa, confruntandu-se cu o criza incredibila de resurse umane;

   sau

   - in zilele urmatoare cei doi santajisti vor veni si ne vor spune ca de fapt... laturile alea erau de fapt o investigatie jurnalistica si ca asta inseamna presa in Romania...Ceilalti jurnalisti vor da din cap aprobator si totul va reveni la normal.
   • -5 (5 voturi)    
    eu cjar cred ca a fost o invest jurnalistica. (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 19:46)

    georg [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

    srs este magna cum laude poate jurnalistul nr 1 al romaniei.la noi este stare de razboi politic,solomon+basescu vor sa-l expulzeze pe dinescu din tara pt ca nu il lauda pe tatucu,basescu iese la tv si spuna ca parlamentarii sunt tradatori nationali pt ca nu ii fac mendrele.intr-un razboi jurnalistii merg in linia intai,isi sacrifica viata pt a ne oferi stiri de ultima ora,cat mai relevante.
    mergeti voi ca ageamii la videanu,la berceanu ,la basescu, intrebati-i despre conturile obtinute din marele jaf aj romaniei in virtutea dreptului la informatie si va ofer editorialul pt a scrie ce ati aflat.
    in conditiile romaniei de azi actiunea lui srs a fost o investigatie jurnalistica.cine nu crede este ori inregimentat basescu sau div afaceri( droguri,arme,etc) ori e cazul sa mearga dupa don quijote de la mancha.
 • +6 (6 voturi)    
  acum e randul Justitiei (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 16:56)

  Ovidiu [anonim]

  se se autosesizeze si sa mearga pe fir pana in panzele albe...

  Fapta de a ameninta, fie cu savarsirea unei infractiuni, fie cu provocarea unui prejudiciu exclusiv material unei persoane, sotului sau rudelor apropiate ale acesteia întruneste elementele constitutive ale infractiunii de amenintare prevazuta de articolul 193 Cod penal.

  Modalitatile de transmitere a amenintarii pot fi nemijlocite (cand este adresata direct victimei) sau indirecta (prin intermediul unei scrisori, înregistrari audio, unui mesaj etc.).

  Pentru a constitui infractiune, amenintarea trebuie sa aiba un caracter serios, sa transmita în mod obiectiv un sentiment de temere, de nesiguranta, iar producerea raului sa aiba un caracter nelegitim sau injust (nu îndeplineste aceasta cerinta somatia de plata adresata debitorului, amenintarea unei persoane ca va fi evacuata din imobilul în care locuieste, în situatia în care, avand calitatea de chirias, nu-si îndeplineste obligatia de plata a chiriei).

  Amenintarea se poate transmite fie oral, fie în scris, prin intermediul unei simbolistici grafice (reprezentarea unei cruci, a unui mormant etc.), gesturi (aratarea unei arme, apropierea lamei unui cutit de gatul victimei).

  Periculozitatea sociala a infractiunii de amenintare consta în sentimentul de insecuritate pe care îl insufla celui sau celor vizati, determinand si o încorsetare a libertatii psihice a persoanei, drept garantat de constitutie si acte internationale în materia drepturilor omului. Îngradirea libertatii psihice a persoanei amenintate se poate repercuta si asupra comportamentului social al acesteia.

  Subiectul activ (cel care savarseste infractiunea) si subiectul pasiv (cel împotriva caruia este directionata activitatea infractionala) ai amenintarii sunt necircumstantiati, nefiind necesara o calitate speciala. La alte infractiuni, cum ar fi ultrajul, cel împotriva caruia sunt îndreptate amenintarile si violentele are calitatea de reprezentant al statului (magistrat, politist), iar la ges
 • +10 (10 voturi)    
  A fost santaj, nu tentativa! (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 16:59)

  Liviu Iordache [anonim]

  A fost santaj, nu tentativa, pentru ca la santaj, spre deosebire de mita, nu are importanta daca exista insusirea unor avantaje sau exista doar promisiunea. In afara de asta, nu exista in acest comunicat absolut nimic despre faptul ca nu ii recunosc pe cei 2 drept membri ai breslei, nu exista sanctiunea scoaterii lor din rindul gazetarilor. Ca sa nu mai vorbim ca nu s-a spus absolut nimic in momentul in care au aparut elucubratiile lui Sorin Rosca Stanescu legate de terorism, trafic de arme, organizatia desfiintata dar terorista Unita si tot astfel. O atitudine lesinata, care va duce la prabusirea profesiei, oricum aflata in starea cea mai de jos a existentei ei...
 • +7 (7 voturi)    
  Clubul Roman de Presa (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 17:01)

  Ovidiu [anonim]

  ghinion, site-ul lor este in constructie asa ca au o scuza foarte buna sa taca malc...

  Media Watch, sau cum se cheama caricatura de ONG a lui Mircea Topa ia vreo pozitie?

  Alte organizatii media, sindicatele din media, etc, iau vreo pozitie?
  • +1 (1 vot)    
   linkuri (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 17:18)

   Traian [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   http://organizatiimedia.ro/index.php?p=1

   http://organizatiimedia.ro/index.php?p=6

   MMA si CJI asigura secretariatul acestei structuri de mai multe organizatii
  • +5 (5 voturi)    
   Uite ce face (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 17:20)

   NEMERNIC (fost stefan) [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   Contesta nu stiu unde Referendumul pentru micsorarea numarului de parlamentari si trecerea la parlament unicameral!
   Impreuna cu Asociatia prodemocratia ce a promovat legea electorala ce o avem!
  • +2 (2 voturi)    
   Da! (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 17:33)

   domino63 [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   In genunchi!
   Obisnuinta, deh!
 • +2 (2 voturi)    
  REACTIE OFICIALA DIRECTORI TRUSTURI (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 17:27)

  MIHAI [anonim]

  Asteptam o reactie oficiala de la principali directori ai trusturilor principale de presa Realitatea Intact Tvr, Media Pro etc.
  In special asteptam parerea domnului Cristian Tudor Popescu, Hurezeanu , Oancea etc.
  Poate ca totusi mai este o speranta ca presa sa ramina a patra putere din stat.
  Revin cu topul ziaristilor milionari si santajisti:
  1. SRS
  2.BC
  3 C Nistorescu
  4. , 5.ramine de completat de restul forumistilor
 • +5 (5 voturi)    
  Mass media trebuie curatata de impostori ! (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 17:33)

  Cezar Petrescu [anonim]

  Impotriva celor doi binecunoscuti (de)formatori de opinie de lunga data se cuvin a fi luate doua feluri de masuri, cu putere de exemplu, pentru a starpi asemenea manifestari abjecte, mafiote, din media romaneasca; ambii sunt bine-cunoscuti ca fiind pescuitori in ape tulburi, ca sa nu mai vornbim de trecutul lor:
  1. In planul societatii civile, cei doi impostori sa fie exclusi de la accesul la orice canal de televiziune publica, pana la lamurirea cazului iar televiziunile private sa isi asume responsabilitatea pentru eventualele lor manifestari si prestatii pe canalele acestora.
  Sa se adreseze un apel insistent si repetat la publicul larg, de a boicota canalele de televiziune sau posturile de radio pe undele carora cei doi isi debiteaza "opiniile", subliniindu-se ca ambii fac parte din categoria asa-zisilor jurnalisti, care prin comportamentul lor si metodele utilizate au iincalcat grav deontologia jurnalistica si, ca atare, ei nu prezinta nici o credibilitate. Aceluiasi boicot sa le fie supuse si ziarele pe care le patroneaza sau la care scriu.
  2. In planul legislatiei penale; declaratia Conventiei Organizatiilor de Media, contine deja sesizarea adresata institutiilor statului de a se autosesiza si investiga actiunile celor doi, sub aspectul intrunirii elementelor constitutive ale infractiunii de santaj sau tentativa de santaj.
  In consecinta, Parchetul trebuiie sa declanseza o ancheta care sa clarifice acest lucru si sa dispuna masurile necesare.
  In masura in care se va dispune inceperea urmaririi penale iar instantele judecatoresti vor confrma prin hotararea lor vinovatia celor doi pentru comiterea infractiunii de santaj, desigur ca ei nu vor mai prezenta nici o garantie morala pentru a ramane in bransa jurnalistilor, a formatorilor de opinie si, ca atare, vor trebui exclusi din randul jurnalistilor.
 • +1 (1 vot)    
  stirea (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 18:40)

  cipri_ [utilizator]

  au trecut deja... cam 2 zile de la acel santaj dezvaluit de curentul.ro
  eu ma mir cum ce-i de la relatitatea si de la antene inca n-au auzit de acest scandal, ca ei nu dau nimica la televizor.
  Nu erau astia care dadeau stiri chiar si in direct de la fata locului? si acum a trecut cateva zile de la eveniment si ei inca n-au ajuns sa dea aceasta stire?

  E incredibil cum se poate comporta mass media in romania avand in vedere ca sunt liberi sa dea informatii.
  Parca am fi pe vremea lui ceausescu cand unele evenimente/stiri nu ajung sa fie difuzate.


  dar vina este si a noastra, ca pur si simpul noi ne uitam la televiziunile lor si le facem asa rating. Ei ne prezinta minciuni sau informatii deformate, si fac politica pentru anumiti candidati si noi acceptam acest joc.
 • +3 (3 voturi)    
  stirea (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 18:41)

  cipri_ [utilizator]

  au trecut deja... cam 2 zile de la acel santaj dezvaluit de curentul.ro
  eu ma mir cum ce-i de la relatitatea si de la antene inca n-au auzit de acest scandal, ca ei nu dau nimica la televizor.
  Nu erau astia care dadeau stiri chiar si in direct de la fata locului? si acum a trecut cateva zile de la eveniment si ei inca n-au ajuns sa dea aceasta stire?

  E incredibil cum se poate comporta mass media in romania avand in vedere ca sunt liberi sa dea informatii.
  Parca am fi pe vremea lui ceausescu cand unele evenimente/stiri nu ajung sa fie difuzate.


  dar vina este si a noastra, ca pur si simpul noi ne uitam la televiziunile lor si le facem asa rating. Ei ne prezinta minciuni sau informatii deformate, si fac politica pentru anumiti candidati si noi acceptam acest joc.
 • +2 (2 voturi)    
  mass media aservita (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 19:17)

  mar [anonim]

  Bine mai condamna cei de la iRealitatea comportamentul lui SRS, acum omul combate in direct. Nici usturoi nu a mancat nici santaj nu a facut.
  Cred ca astia ne cred tampiti. Nu mai au scrupule si limita. singura solutie, votul.
  Daca nu vom fi responsabili ne "matura" astia dupa 6 decembrie. De o luna parca au turbat!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Corectie marunta (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 19:32)

  Leon [anonim]

  Noua zeci la suta din mass media romaneasca este "un afront la adresa jurnalistilor care isi fac onest meseria si traiesc decent". Minciuna, deformarea, cenzura, linsajul mediatic au devenit de mult instrumentele obisnuite de lucru ale "jurnalistilor" romani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by