Reprezentantii asocierilor intrate in finala licitatiei pentru brandul turistic de tara, licitatie castigata la inceputul acestei luni de THR-Taylor Nelson Sofres, apreciaza ca pretul cerut de castigator este mult prea mic pentru un asemenea proiect. "Este evident ca pretul cu care s-a castigat licitatia este nejustificat de mic, in raport cu complexitatea si competentele necesare", afirma Aneta Bogdan, managing partner Brandient. "Sper sa nu se fi ratat inca o sansa de a crea un fundament solid si functional pentru sustinerea imaginii Romaniei", afirma la randul sau Alina Simpetru, managing director TBWA\.

  • La inceputul lunii noiembrie, Ministerul Turismului a anuntat ca brandul turistic al Romaniei va fi realizat de asocierea THR-Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA - Taylor Nelson Sofres, asociere desemnata castigatoare in licitatia organizata in acest sens, anul acesta, de minister. Castigatoare a fost declarata oferta cu pretul cel mai scazut - 894.970 euro. In finala s-au mai calificat doua asocieri - TBWA Bucuresti-GFK Romania (pretul  - 993.740 euro) si Saffron Brand Consultants-Brandient Consult-Acacia Avenue (pretul - 1.615.299 euro). Brandul turistic al tarii trebuie realizat pana cel tarziu in aprilie 2010.

Aneta Bogdan, reprezentantul oficial al asocierii Saffron Brand Consultants-Brandient Consult si Acacia Avenue, afirma intr-un comunicat remis marti HotNews.ro ca "pentru specialistii in branding si cercetare, este evident ca pretul cu care s-a castigat licitatia este nejustificat de mic, in raport cu complexitatea si competentele necesare, dar atat timp cat acest lucru nu este un impediment pentru autoritatea contractanta, nici o contestatie nu poate schimba situatia". Fapt pentru care aceasta asociere a decis sa nu mai conteste anuntul final al Ministerului privind castigarea licitatiei.

Aneta Bogdan, citata in comunicat:

  • Noi am oferit probabil cea mai buna echipa de branding care ar fi putut fi asamblata pentru acest proiect: legendarul Wally Olins este fara indoiala inventator,  practician de elita si carturar al brandingului modern si al brandingului de natiune, iar Brandient este liderul de valoare si reputatie al consultantei de brand in Romania.
  • Premisa gresita a criteriului "pretul cel mai mic" - atunci cand nu se cumpara creioane ci se cauta "companii de prim rang, specialisti de brand cu reputatie" - a fost amplificata de acceptarea in faza finala a unor firme care nu sunt specializate in branding, contrar documentatiei, caietului de sarcini si PR-ului sustinut de Ministerul Turismului si de consultantul IAA Romania.
  • In acest fel, orice aparenta economie de buget nu poate fi decat iluzorie.
  • Wally Olins ramane un prieten al Romaniei, iar Brandient va continua sa creeze si sa revigoreze branduri romanesti, de la liderii pietelor antreprenoriale la institutii de anvergura nationala cum ar fi TVR si CEC Bank, asa cum a facut-o in ultimii 7 ani. Si oricand, sub auspicii mai favorabile, vom raspunde daca este nevoie de noi.
  • vezi comunicatul Saffron-Brandient aici

In prealabil, Alina Simpetru, in calitate de reprezentanta a consortiului TBWA\-GFK, declarase pentru HotNews.ro ca "orice s-ar spune, e din capul locului evident ca un proiect de asemenea natura nu poate avea ca singur criteriu pretul cel mai mic (...) In mod normal nu am fi acceptat o astfel de situatie".

Alina Simpetru, pentru HotNews.ro:

  • Am muncit din greu mai multe luni pentru a pregati o oferta exceptionala ce aducea ca solutie la problema brandingului national de turism specialisti din tari lider in turism si instrumente de talie mondiala precum Disruption al TBWA si Global Brand Index al Gfk.
  • Pretul pe care l-am propus a fost unul deosebit de scazut, si asta doar datorita sprijinului extraordinar al retelei TBWA si al Gfk, acestea acceptand costuri minimale pentru expertii lor, motivati fiind de dorinta noastra de a fi parte din acest proces. Si asta pentru ca orice profesionist de marca nu poate sa nu isi doreasca sa isi poata pune la un moment dat experienta in serviciul brandului propriei tari.
  • Ar fi fost frumos ca specialistii romani sa aiba o pondere mai mare in cadrul consortiului castigator.
  • Sper sa nu se fi ratat inca o sansa de a crea un fundament solid si functional pentru sustinerea imaginii Romaniei. Nu stiu cine este THR dar inteleg ca este un nume cu reputatie in industria turismului si nu pot decat sa sper ca vor putea, mai ales avand in vedere termenul de executie extrem de scurt, sa abordeze acest proiect in sensul sau mai larg si mai complex, de element de promovare si in acelasi timp element integrant al identitatii nationale.
  • Cred ca este foarte important ca managementul resurselor companiei castigatoare a licitatiei, mai ales ca nu beneficiaza de un lider roman, sa fie dublat de o expertiza cat mai puternica in echipa ce va reprezenta Ministerul Turismului.
  • Nu vreau sa blamez pe nimeni, mai ales ca am apreciat pe parcursul licitatiei transparenta si comportamentul profesionist al reprezentatilor Ministerului Turismului, insa este evident ca a avea ca singur criteriu final de selectie pretul nu este o reteta pentru asigurarea celei mai bune calitati a rezultatelor asteptate. S-au facut incercari pentru filtarea finalistilor din punct de vedere profesional, dar dupa parerea mea insuficiente sau mai bine zis de o relevanta scazuta.
  • Aceste puncte slabe se datoreaza limitarilor teoretice de procedura in cazul finantarilor europene, dar si faptului ca nu s-a considerat necesara implicarea mai activa a expertilor (nationali sau internationali) in strategie de branding inca din etapa elaborarii documentelor si metodologiei licitatiei.
  • Este din pacate un lucru pe care l-am sesizat in toate marile licitatii guvernamentale: profesionistii pietei sunt pusi in fata unor licitatii cu cerinte si criterii de selectie excesive sau extrem de limitative, lucru care afecteaza atat procesul de selectie si mai ales potentialul de impact al proiectelor. E evident ca nu e o ecuatie simpla - avem de-a face cu proiecte importante, unele chiar strategice, care sunt insa incorsetate de teama de asumare a unei raspunderi pe parte de continut, de directie strategica (atat in ceea ce priveste cerintele proiectului cat isi in ceea ce priveste selectia partenerilor), ce ar trebui sa fie asumata de catre beneficiar.