Consiliul National al Audiovizualului a amendat, miercuri, posturile Antena 3, OTV, Etno Tv si Taraf TV cu cate 12.500 de lei pentru dezechilibre in reflectarea campaniei electorale, in perioada 26-30 noiembrie. Tot astazi, forul a sanctionat cu somatie publica posturile Antena 2 si Vox News, pentru dezechilibre in dezbaterile electorale si, respectiv, promovarea electorala a candidatilor la presedintie.

Conform monitorizarii CNA, Antena 3 a avut dezechilibre atat in emisiunile de promovare, unde Traian Basescu si reprezentantii lui au avut 612 secunde, iar Mircea Geoana si reprezentantii lui 2.200 de secunde, cat si in emisiunile de dezbatere, unde raportul a fost de 64 la 10 in favoarea lui Mircea Geoana si reprezentantilor acestuia.

Cristina Bachmeier, reprezentantul postului Antena 3 la CNA, a explicat ca participarea dezechilibrata la emisiunile de dezbateri se datoreaza PDL-ului, care nu a onorat invitatiile de participare la emisiuni. Potrivit acesteia, postul a invitat PDL sa-si trimita reprezentanti la dezbateri pentru zece emisiuni.

In replica, Ioan Onisei, vicepresedinte CNA, a tinut sa precizeze ca postul organizeaza opt dezbateri pe zi, fiind vorba, in total, de 40 de dezbateri in perioada 26-30 noiembrie, pe care forul a analizat-o.

"De ce exista diferente si la promovare? Nu cred ca s-ar opune vreun candidat sa fie transmis in direct", a spus, in completare, Narcisa Iorga, membru CNA.

De altfel, Iorga a votat, astazi, impotriva la toate propunerile de sanctionare ale forului, pe motiv ca "a fost ineficienta", pana acum, in sanctionarea posturilor care au ignorat normele privind reflectarea campaniei electorale.

"Daca CNA aplica sanctiuni mari de la prima abatere, nu cred ca si-ar fi permis sa plateasca amenzi mari in fiecare saptamana. Am dat amezi mici si uitati unde s-a ajuns", a spus ea.

OTV, Etno TV si Taraf TV - sanctionate ca l-au promovat doar pe Traian Basescu

In cazul OTV, membrii Consiliului au considerat ca postul a avut un dezechilibru major pe partea de promovare electorala (mitinguri si conferinte de presa ale candidatilor, transmise in direct n.r), de data aceasta raportul fiind de 7.245 de secunde acordate lui Traian Basescu si reprezentantilor acestuia si nicio emisiune pentru partea social-democrata.

Pe de alta parte, posturile de muzica populara Etno Tv si Taraf TV, detinute de Silviu Prigoana, l-au promovat pe Traian Basescu timp de 13.000 de secunde, si, respectiv, 29.000 de secunde, in timp ce Mircea Geoana nu a fost promovat deloc.

"Culmea, nu este un mogul. Este un politician care o face pe doua posturi deodata", a comentat situatia Christian Mititelu, membru CNA.

Ioan Onisei, vicepresedintele CNA, a cerut membrilor Consiliului sa tina cont si de audienta celor doua posturi, propunand o amenda mai mica, de 10.000 de lei. El a fost, insa, contrazis de Attilla Szasz, membru CNA, care a sustinut ca audienta celor doua posturi este "mult mai expusa" decat cea a posturilor de stiri.

Presedintele CNA, Rasvan Popescu a argumentat, la randul sau: "Eu nu zic ca nu sunt probleme si la alte posturi, dar sunt unii care dispretuiesc legea total. (...)Au o singura culoare politica".

"Procedeaza si ei la fel ca Antena 3, care are mult mai mare audienta si impact", a conchis Narcisa Iorga, in opinia careia prezenta exclusiva a lui Traian Basescu la cele doua posturi pare justificata, in conditiile in care acesta nu se poate exprima pe alte posturi.

UPDATE: Tot in sedinta de miercuri CNA a sanctionat TVR 2 cu somatie publica pentru ca in data de 1 decembrie l-a promovat pe candidatul Mircea Geoana in alte emisiuni decat cele electorale, mai precis prin faptul ca a transmis pe larg de la mitingul electoral PSD-PNL de la Adamclisi.

Despre transmisia TVR 2 a scris si si Catalin Tolontan pe blogul sau.