Un grup de fosti redactori si colaboratori ai Europei Libere au inceput, pe 1 decembrie, o campanie sociala de strangere de fonduri pentru digitalizarea si aducerea in tara a arhivelor postului de radio care a facut istorie in timpul regimului comunist. Intitulata "Europa Libera, aici", campania se vrea un indemn adresat romanilor de a-si aduce istoria acasa, vizandu-i pe "toti cei care vor sa isi aduca aminte, dar si pe tinerii care vor sa afle".

Astazi, arhiva emisiunilor redactiei in limba romana a postului Europa Libera se afla in Statele Unite, intr-un volum foarte mare de material - 600.000 de pagini de text si circa 3.500-4.000 de benzi de magnetofon, fiind necesari aproximativ 350.000 de dolari pentru digitalizarea si aducerea lui in tara, a spus, joi, initiatorul proiectului Liviu Tofan, fost director adjunct la Radio Europa Libera si actual director al Institutului Roman de Istorie Recenta, la o conferinta de presa.

"Am initiat acest proiect din respect pentru toti cei care au scris istorie in spatele microfonului, dar si pentru ca Europa Libera este o parte din viata tuturor romanilor. (...) Nu este un demers usor, insa credem cu tarie ca istoria nu are pret! Suntem singura tara din Europa Centrala si de Est, in afara de Bulgaria, care nu si-a recuperat aceste arhive", a spus Tofan.

Odata procesata arhiva, ea va deveni "piatra de temelie" pentru crearea la Bucuresti a unui centru de cercetare si documentare dedicat Europei Libere. "Prin acest centru vrem sa institutionalizam memoria Europei Libere, in virtutea a ceea ce acest post de radio a insemnat pentru romani in cei 40 de ani de comunism", a detaliat directorul Institutului Roman de Istorie Recenta, caruia ii revine si sarcina de a administra fondurile stranse in urma campaniei.

Campania a fost gandita pentru doua categorii de public: cei care au trait sub dictatura si cunosc indeaproape rolul pe care Radio Europa Libera l-a jucat in perioada comunista si tinerii care nu au trait acea experienta, dar vor sa isi cunoasca istoria recenta. Donatiile pot fi facute prin trimiterea unui SMS la 8820, in valoare de 2 euro, fara TVA. Numarul este disponibil in retelele Vodafone, Orange si Cosmote pana la 30 ianuarie 2010.

Campania de strangere de fonduri este realizata in parteneriat cu Radio Romania, Trustul Relitatea Catavencu si Ministerul Culturii si are sprijinul unor personalitati ale societatii romanesti.

18 clipuri vor rula la televiziunile partenere Realitatea TV, Money Channel, TVR si Kanal D. Totodata, campania va fi sustinuta pe radio, print si online, dar si pe platforma www.100000romani.ro.

In prezent, Radio Europa Libera mai emite in limba romana pentru Republica Moldova, de la Praga.

In mai 2009, s-au implinit 60 de ani de la infiintarea postului de radio de catre Departamentul de Stat american. El a inceput sa emita in limba romana in 1950, cu finantare de la CIA, pana in 1971, fiind sustinut ulterior de Congresul Statelor Unite. Emisiunile destinate Romaniei au incetat in august 2008, cand sectia de la Munchen s-a inchis.