Presiunile electorale au provocat, joi, la Consiliul National al Audiovizualului un schimb dur de replici si insulte intre doi dintre membrii acestuia, Narcisa Iorga si Constantin Dutu. Inclestarea a avut loc in urma unor discutii intre o parte dintre membrii CNA, legate de "favorizarea" unor posturi de televiziune locale care ar fi inregistrat abateri in campania electorala. Dupa schimbul de replici intre Iorga si Dutu, sedinta a fost suspendata.

Cearta a izbucnit in momentul in care Narcisa Iorga a vrut sa intervina intr-o discutie despre felul cum a fost abordata in CNA prestatia televiziunilor locale in campanie, moment in care Constantin Dutu i-a taiat vorba.

  • Ce a spus intre altele Constantin Dutu, fost parlamentar PRM, numit in CNA la propunerea legislativului: "Ai politizat tot, iti bagi joc de tot ce se intampla aici (...) Otrava nenorocita! (...) (...) Sa se astampere cucoana asta ca eu chem politia aici! (...) Faceti numai scandal (...) Politruca nenorocita, esti un nimeni".
  • Ce a spus, intre altele, Narcisa Iorga, numita membru CNA la propunerea presedintelui Traian Basescu: "Sunteti un politruc. Ati fost parlamentar PRM si sunteti in continuare un politruc (...) Ce o sa-mi faceti? V-am stricat interesele? Dumneavoastra ati pus-o pe cucoana aia sa vina cu pachetul? (...) Esti un politruc (...)."

Scandalul a luat sfarsit dupa interventia altor membri CNA, care au incercat sa-l linisteasca pe Constantin Dutu. Dupa o scurta pauza, sedinta a fost suspendata. Consiliul apucase sa discute doar abaterile unor posturi locale, iar eventualele abateri ale posturilor centrale, incluse in a doua parte a agendei de joi, au fost amanate. Printre acestea ar fi trebuit sa se numere, conform sesizarilor primite la CNA:

  • faptul ca la TVR comentatorii unui meci au mentionat numele candidatului Mircea Geoana, aflat atunci in tribuna
  • refuzul Antenei 3, reclamat de PDL, de a-i primi pe anumiti reprezentanti ai partidului in dezbaterile gazduite de post
  • difuzarea insistenta pe posturile de stiri a imaginilor cu "baiatul lovit de Basescu", fara verificarea autenticitatii imaginilor

CNA s-a remarcat, pe parcursul campaniei pentru prezidentiale, prin numarul mic de sedinte (in general doua pe saptamana, comparativ cu sedinte zilnice in cazul alegerilor precedente), cu sanctiuni mici si reduse ca numar pentru posturile in cazul carora au fost reclamate abateri.

Numele Narcisei Iorga este legat de mai multe controverse petrecute pe parcursul campaniei electorale. Pagina de media scrie, joi, ca Iorga a respins o tentativa de spaga din partea OTV si o citeaza spunand ca "E o incercare de intimidare a mea”. Pe de alta parte, Catalin Tolontan a scris recent pe blogul sau ca Narcisa Iorga "suna la televiziuni ca parte a staffului presedintelui Traian Basescu", fapt pentru care, potrivit Mediafax, PNL a anuntat ca va cere discutarea acestui caz in comisiile parlamentare de cultura. Tot Mediafax o citeaza pe Iorga spunand ca "nu fac parte din staff-ul domnului Traian Basescu (...) Si eu "iau act cu profunda ingrijorare" fata de modul in care un partid politic face presiune asupra mea".

Narcisa Iorga si Constantin Dutu, despre incidentul petrecut joi la CNA

  • Narcisa Iorga, pentru HotNews.ro: "Presiunile si limbajul licentios la adresa mea se intampla de multa vreme in sedintele CNA. Am avut chiar o discutie cu colegii mei, in urma cu cateva luni, in incercarea de a aplana aceste conflicte. O perioada s-au si aplanat. Odata cu inceperea campaniei electorale au revenit, din pacate. Imi pare rau ca s-au acutizat atat de mult, dar nu am ce sa comentez".
  • Constantin Dutu, pentru HotNews.ro: "In cazul venirii mele in CNA - am fost trimis de catre comisiile parlamentare, implicit de catre Vacaroiu si Paunescu, care mi-au zis ca este nevoie de mine si de experienta mea in cadrul CNA. Am fost de acord. Dar in clipa in care am depus o marturie ca voi fi apolitic si ca voi fi in slujba intereselor publice si ale cetateanului, din momentul ala nu am mai pactizat cu nici un fel de partid. Odata cu venirea Narcisei Iorga, am ramas surprins, pentru ca atmosfera s-a stricat, tot timpul cauta nod in papura la Antena 3. (...) Atunci cand excesiv politizezi un lucru - bun, in cazurile in care era normal, s-au dat amenzile respective... Dar la un moment dat am fost stupefiati de faptul ca a adus-o in fata Consiliului pe Sulfina Barbu. Am spus ca nu e posibil sa apelezi la o metoda de intimidare - e vorba de un om marcant si mai ales din staff-ul de campanie al cuiva, care vine intr-o institutie unde scrie "nu se fumeaza, nu se face politica". (...) Din moment ce presedintele (CNA - n.r.) nu vrea sa se implice si ar trebui sa se implice, eu voi cauta sa merg mai departe si chiar sa o dau in judecata pentru calomnie. Eu nu i-am adus nici un pachet, habar nu am despre ce vorbeste si despre ce mita este vorba. (...) Varsta mea, seriozitatea, dragostea fata de oameni au adus reversul medaliei. Au adus-o pe asta, in fiecare zi ma ataca, nu ne lasa in pace, intrerupe orice fel de discutie cu ceilalti membri ai Consiliului, ma face politruc. De la intrarea oricarui membru in Consiliu, nu mai avem voie sa tinem cu niciun partid."