Realitatea TV si reteaua Antena au acoperit procesul electoral intr-o maniera partinitoare si lipsita de echilibru, abordand o atitudine agresiva impotriva presedintelui in exercitiu, potrivit raportului OSCE privind turul doi al prezindentialelor, prezentat astazi. TVR 1 a fost in general echilibrat, dar a acordat putin timp campaniei in emisiunile de stiri. In presa scrisa, Evenimentul Zilei, Gandul si Romania libera au fost mai echilibrate, in timp ce Jurnalul National si Cotidianul au fost impotriva presedintelui in exercitiu, apreciaza OSCE.

Ce spune OSCE despre reflectarea campaniei in media.

  • Intre cele doua tururi, mass-media au asigurat in continuare, in ansamblu, o acoperire ampla si variata a alegerilor, ceea ce a permis electoratului sa poata alege in cunostinta de cauza. Candidatii au beneficiat de acces neingradit la mass-media.
  • In emisiunile de stiri, TVR 1 si unele posturi private (Prima TV, Pro TV) au acoperit mai restrans aceasta campanie decat inainte de primul tur, reflectand in parte nivelul mai scazut al activitatilor de campanie
  • Unele posturi private, mai ales Realitatea TV si reteaua Antena, au acoperit campania intr-o maniera lipsita de echilibru si de impartialitate, abordand o atitudine agresiva impotriva presedintelui in exercitiu
  • In ansamblu, TVR 1 a acordat o acoperire echilibrata si impartiala ambilor candidati. In buletinele de stiri din intervalele de maxima audienta, la TVR 1, presedintele Basescu si PDL au beneficiat de 28% din acoperirea acordata evenimentelor politice, in timp ce Mircea Geoana si PSD - de 24%. Si Crin Antonescu/PNL au jucat un rol in campanie, beneficiind de 13% din acoperirea dedicata evenimentelor politice.
  • La Prima TV, situatia a fost asemanatoare celei de la TVR 1.
  • Acoperirea acordata de Pro TV, Antena 1 si Realitatea TV a fost, in schimb, mai partinitoare, impotriva presedintelui in exercitiu
  • Realitatea TV a dedicat 51% din programele sale de stiri, de actualitati si electorale presedintelui Basescu si PDL (44% ton negativ, 35% ton pozitiv) si 20% lui Mircea Geoana si PSD (29% ton negativ, 51% ton pozitiv). Acelasi post a dedicat 8% din programele de acest fel lui Crin Antonescu si PNL (19% ton negativ, 53% ton pozitiv).
  • Singura dezbatere televizata intre cei doi candidati, cea din 3 decembrie, a fost transmisa de TVR 1 si mai multe canale private, atingand un numar considerabil de alegatori si contribuind la sublinierea diferentelor dintre politicile promovate de cei doi candidati la presedintie.
  • Dintre ziarele monitorizate, Evenimentul Zilei, Gandul si Romania au fost mai echilibrate, in timp ce Jurnalul National si Cotidianul au avut o abordare partinitoare, impotriva presedintelui in exercitiu.
  • Dupa primul tur, CNA a aplicat 14 amenzi cuprinse intre 5.000 si 20.000 de lei unui numar de noua posturi de televiziune, pentru incalcarea legislatiei electorale si a altor  reglementari