CNA a acordat, miercuri, o amenda de 30.000 de lei postului Antena 3 pentru abaterile de la lege in cursul zilei alegerilor - editia speciala a emisiunii Stirea zilei, programata inaintea exit-poll-urilor, afisarea unor rezultate partiale in cursul zilei, lipsa de echidistanta in comentariile invitatilor la emisiunile pe care le-a difuzat postul in timpul zilei. O propunere de amenda maxima, conform legii - 100.000 de lei - a cazut la vot, situatie care s-a repetat si in cazul unei propuneri de 50.000 de lei.

UPDATETot miercuri, CNA a decis sa amendeze B1 TV cu 7.500 de lei pentru difuzarea exit-poll-ului inainte de ora 21.00; a amendat posturile Etno TV si Taraf TV cu cate 12.500 de lei pentru ca au promovat o manea electorala in afarea orelor de emisiune electorala si pentru dezechilibre in emisiunile de promovare electorala; a somat toate posturile care au difuzat exit-poll-uri pentru ca nu au mentionat, cum cerea legea, metodologia utilizata, dimensiunea esantionului si marja de eroare a sondajelor.

CNA a discutat pe larg emisiunea Stirea zilei - editie speciala, desfasurata inaintea exit-poll-urilor in intervalul 18.29-20.30, unde au fost invitati Cristian Parvulescu (seful Asociatiei Pro Democratia, ONG angajat in monitorizarea respectarii legii in alegeri), Corneliu Vadim Tudor, Victor Ciorbea si Petre Roman. Acestia au discutat, intre altele, despre nevoia de "schimbare" si au fost facute aprecieri partinitoare referitoare la cei doi candidati.

Membrii CNA au afirmat ca postul Antena 3, prin emisiunea de dezbatere din seara alegerilor, "isi asuma ilegalitatile" pe care le comite, avand in vedere ca postul a fost avertizat sa nu cheme politicieni, a stiut ca va primi amenda si ca prin astfel de emisiuni incalca legea. Ei au aratat ca au primit circa 35 de reclamatii in privinta respectivei emisiuni. Membrii CNA au afirmat ca in cursul zilei de duminica, inclusiv pe parcursul emisiunii gazduite de Gabriela Vranceanu Firea, au avertizat in mod repetat postul ca nu pot realiza astfel de dezbateri. Cristina Bachmeier, reprezentanta a Antena 3 la CNA, a precizat ca in momentul in care a asigurat CNA, la amiaza, ca nu vor fi invitati politici in platou "eu nu aveam aceasta informatie" (legata de emisiunea de seara - n.r.).

Principala abatere constatata in cazul editiei speciale a fost incalcarea reglementarilor potrivit carora campania se incheie cu 48 de ore inaintea inchiderii urnelor, iar in acest interval sunt interzise orice emisiuni electorale si invitarea unor sustinatori ai candidatilor.

Propunerile de amenzi supuse votului:

  • Narcisa Iorga: 100.000 de lei, avand in vedere ca "amenzile de pe parcursul campaniei nu avut niciun efect"
  • Grigore Zanc: repetarea celei mai mari amenzi pe care a avut-o Antena 3 - 15.000 lei
  • Christian Mititelu: 25.000 lei
  • Attila Szasz: 50.000 lei

Ce spun membrii CNA:

  • Narcisa Iorga: Am intrebat daca va fi invitat vreun om politic in studio si mi s-a spus ca in niciun caz (...) Intr-o perioada de o luna si jumatate au fost opt sanctiuni aplicate acestui post - doua somatii, dupa care au inceput amenzile. Valoarea acestora este, probabil, in jur de 15.000 de euro. Mi se pare foarte putin. Au inregistrat zilnic abateri. Cum sa iau eu aceasta atitudine, altfel decat ca pe o sfidare a legii, a acestei institutii (CNA - n.r.)? Raman cu un mare semn de intrebare asupra acestui radiodifuzor si asupra dorintei lui de a respecta legea in Romania. (...) Atat timp cat un post stie ca primeste amenda, ca incalca legea, dar totusi continua inseamna ca isi asuma acele ilegalitati
  • Ioan Onisei: Am urmarit emisiunea, au inceput sa sune telespectatori, am incercat sa iau legatura si sa atrag atentia ca emisiunea nu este conforma normelor legale. Nu mi s-a raspuns si nu am putut intra in emisie cand am cerut acest lucru. Apoi, nu pot sa reproduc ce cuvinte mi s-au adus si au fost aduse CNA
  • Christian Mititelu: In Romania, dupa 20 de ani, avem in continuare o categorie de persoane si o categorie de institutii si de firme care se considera ca sunt deasupra legii. Legaturile pe care le au in mediul politic romanesc, legaturile pe care le au cu trecutul le dau aceasta senzatie de imunitate in fata legii. Noi am avut o oarecare slabiciune pentru ca nu am sactionat suficient de-a lungul anului.