Publicarea sondajelor pe Internet in ziua votului
Dupa cum o parte din voi banuiesc acest lucru este interzis prin legislatia in vigoare. Dupa alegerile din 2008 s-a amintit aceiasi chestiune, atunci insa concluzionindu-se ca exista o incalcare a legii, dar nu exista o sanctiune.
Cei de la Realitatea m-au intrebat zilele trecute daca mai e asa.
Asa am remarcat ca Legea pentru alegerea Presedintelui Romaniei (legea 370/2004) a fost modificata substantial prin (cum se poate altfel?) Ordonanta de Urgenta 95/2009 (Ordonanta de urgenta nr. 95/2009 din 02/09/2009 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 608 din 03/09/2009 - care probabil va fi si ea modificata prin adoptarea de Parlament.)
Deci noua lege (vezi aici forma consolidata ce a fost in vigoare la data acestor alegeri prezidentiale) face o contraventie (de la 4.500 la 10.000 de lei) incalcarea noului art. 19 alin. 5, care spune: “in ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de incheierea votarii”.
Spre deosebire de problemele din trecut, acum legea face si o distinctie intre cine poate sa aplice aceasta contraventie - CNA, daca este vorba de radiodifuzori, si imputernicitii presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, in celelalte cazuri, deci si prezentarea sondajelor pe Internet.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Drept & Internet - noutati si opinii.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
O astfel de prevedere se poate ocoli foarte usor. Daca aveti datele si vreti sa le publicati pe net, dar nu vreti sa luati amenda, le publicati pe un site "prieten" dintr-o alta tara.
Ce poate face politia romana in acest caz? Stiu sigur ca la alegerile prezidentiale franceze din 2007 cifrele se publicau pe site-uri din Elvetia, Belgia sau Andorra.
Daca un cetatean roman "o face" atunci el poate fi pedepsit conform legilor romanesti.