CNN va marca 20 de ani de la Revolutia din 1989 printr-un program ce va include transmisiuni in direct de la Bucuresti, pe parcursul saptamanii viitoare, precum si un documentar special, de o jumatate de ora, pe tema evenimentelor ce au dus la schimbarea regimului Ceausescu, potrivit unui comunicat de presa. Emisiunea "Toamna schimbarii: Romania" va fi difuzata in premiera sambata, 19 decembrie, la 19.30 ora Romaniei.

Intre 21 si 23 decembrie, Fionnuala Sweeney (CNN) va transmite in direct, de la Bucuresti, pentru emisiunile din prime-time ale CNN International. La randul sau, corespondentul CNN Diana Magnay va discuta cu Ion Iliescu, Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Victor Rebengiuc si alte personalitati care au luat parte la evenimentele din 1989.

Comunicatul il citeaza pe Mike McCarty, vice-presedintele departamentului Reportaje si Programe ale CNN International, potrivit caruia:

  • "Daca pentru multi, evenimentele din Romania au insemnat in special inlaturarea violenta de la putere a lui Nicolae Ceausescu, pentru altii, acestea au reprezentat imagini infioratoare ale orfelinatelor, difuzate in saptamanile si lunile care au urmat."
  • "Doua decenii mai tarziu, Romania, chiar daca nu este tara promisa, este o tara care promite.”

Programul dedicat Romaniei face parte dintr-o initiativa ampla a CNN - "Toamna schimbarii" - prin care pe parcursul acestui an postul a recapitulat evenimentele ce au dus la prabusirea comunismului in Europa Centrala si de Est si schimbarile ce au urmat. Capitolul dedicat Romaniei incheie acest proiect.

Documentarul "Toamna schimbarii: Romania" va fi transmis:

  • Sambata, 19 decembrie - ora 19.30 (ora Romaniei)
  • Duminica, 20 decembrie - ora 14.00, ora 21.30 (ora Romaniei)
  • Luni, 21 decembrie: ora 05.00, ora 15.30, ora 19.30 (ora Romaniei)
  • Vineri, 25 decembrie: ora 18.00 (ora Romaniei)
  • Sambata, 26 decembrie: ora 05.00 (ora Romaniei)

Printre subiectele abordate de CNN, potrivit comunicatului de presa:

  • Arhitectura romaneasca: o privire din interior asupra Casei Poporului. CNN analizeaza costurile cu care s-a realizat aceasta cladire gigantica, viziunea pe care o avea Ceausescu in privinta arhitecturii si modul in care aceasta constructie a afectat atat orasul, cat si locuitorii acestuia.
  • Dacia: filiala Renault, Dacia este o surprinzatoare poveste economica de succes in Romania lui 2009. Pentru alte afaceri insa, criza financiara n-a lasat decat doua posibilitati: adaptarea sau disparitia. Aflam cum economia face fata efectelor secundare ale reducerii pietelor de export si ale crizei guvernamentale.
  • La 20 de ani: doi studenti nascuti pe 21 si 22 decembrie 1989 ne ofera o perspectiva asupra schimbarilor din Romania ultimilor 20 de ani si vorbesc despre sperantele lor legate de viitor.
  • Orfanii: prin ochii unui roman care traia intr-un orfelinat la momentul Revolutiei, CNN priveste amprenta lasata de regimul Ceausescu asupra cresterii copiilor din Romania zilelor noastre. Totodata, materialul vorbeste si despre pozitionarea statului in relatie cu acea “cultura a orfanului” care s-a dezvoltat in timpul regimului comunist.
  • Muzica: scena muzicala romaneasca este plina de viata, cuprinzand de la muzica populara, pop, rock, tiganeasca si jazz. CNN a participat la inregistrari alaturi de doua nume faimoase - Loredana si BUG Mafia - pentru a afla cine a avut cea mai mare influenta asupra lor si ce mesaje vor sa transmita fanilor.