La 20 de ani de la caderea comunismului si la un deceniu de la incetarea razboaielor din fosta Iugoslavie, un volum de investigatii jurnalistice incearca sa abordeze problema identitatii in Balcani. Volumul a fost realizat in cadrul unui program de burse al Balkan Investigative Reporting Network.

“Identitatea – in cautarea apartenentei intr-o Europa in schimbare” cuprinde zece investigatii scrise de reporteri din toate tarile balcanice, inclusiv Romania.

Temele abordate sunt variate, de la cum este posibil sa iti asumi o noua identitate folosind acte false, iar cu acestea sa capeti statut de rezidenta in inima Europei occidentale, pina la drama traita de persoanele a caror identitate este marcata de probleme psihice. Nu lipsesc, desigur, nici subiecte extrem de sensibile, precum cel al identitatii nationale a bosniacilor musulmani, a macedonenilor sau kosovarilor.

Din Romania, in cadrul acestui proiect au participat Adrian Mogos (ziarist la Jurnalul National) si Marius Cosmeanu (jurnalist independent).

“Eu am reusit sa demonstrez ca in Romania inca este posibil sa obtii un document de identitate fals. Cu el am votat la alegerile europarlamentare si apoi am reusit sa ajung in Germania unde am inchiriat un apartament, mi-am deschis un cont bancar etc. si asta fara ca autoritatile sa sesizeze falsul”, a spus Adrian Mogos, a carui investigatie a avut loc in Bulgaria, Romania si Germania.

La rindul sau, Marius Cosmeanu a aratat ca bursa pe care a primit-o i-a permis sa abordeze subiectul schimbarii identitatii nationale din perspectiva modificarii numelor strazilor din capitalele tarilor balcanice. “Redenumirea strazilor in Europa de Est dupa caderea comunismului vorbeste despre importanta pe care o au aceste nume ca simboluri ale identitatii, istoriei si puterii”, a spus Cosmeanu.

Directorul general al Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), Gordana Igric, a vorbit despre programul de burse si despre alte programe ale organizatiei. “Bursa se acorda anual, in urma unui concurs de proiecte pe o tema data. Cei zece jurnalisti selectionati au la dispozitie 4.000 de euro pentru a-si duce la bun sfirsit investigatia, care trebuie sa fie trans-regionala, sa includa tara de origine, una din Balcani si inca una din Europa occidentala”.

Volumul “Identitatea – in cautarea apartenentei intr-o Europa in schimbare” a aparut in urma programului „Bursa pentru Excelențã in Jurnalism", o inițiativã a Robert Bosch Stiftung și a Fundației ERSTE, in cooperare cu Balkan Investigative Reporting Network.

Programul Bursa pentru Excelenta in Jurnalism isi propune sa ofere sprijin financiar si profesional pentru a incuraja astfel jurnalismul de calitate, dar si sa contribuie la crearea de retele de colaborare profesionala si la cresterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanica si Uniunea Europeana.