Balcanii, vazuti prin ochii unor jurnalisti
“Identitatea – in cautarea apartenentei intr-o Europa in schimbare” cuprinde zece investigatii scrise de reporteri din toate tarile balcanice, inclusiv Romania.
Temele abordate sunt variate, de la cum este posibil sa iti asumi o noua identitate folosind acte false, iar cu acestea sa capeti statut de rezidenta in inima Europei occidentale, pina la drama traita de persoanele a caror identitate este marcata de probleme psihice. Nu lipsesc, desigur, nici subiecte extrem de sensibile, precum cel al identitatii nationale a bosniacilor musulmani, a macedonenilor sau kosovarilor.
Din Romania, in cadrul acestui proiect au participat Adrian Mogos (ziarist la Jurnalul National) si Marius Cosmeanu (jurnalist independent).
“Eu am reusit sa demonstrez ca in Romania inca este posibil sa obtii un document de identitate fals. Cu el am votat la alegerile europarlamentare si apoi am reusit sa ajung in Germania unde am inchiriat un apartament, mi-am deschis un cont bancar etc. si asta fara ca autoritatile sa sesizeze falsul”, a spus Adrian Mogos, a carui investigatie a avut loc in Bulgaria, Romania si Germania.
La rindul sau, Marius Cosmeanu a aratat ca bursa pe care a primit-o i-a permis sa abordeze subiectul schimbarii identitatii nationale din perspectiva modificarii numelor strazilor din capitalele tarilor balcanice. “Redenumirea strazilor in Europa de Est dupa caderea comunismului vorbeste despre importanta pe care o au aceste nume ca simboluri ale identitatii, istoriei si puterii”, a spus Cosmeanu.
Directorul general al Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), Gordana Igric, a vorbit despre programul de burse si despre alte programe ale organizatiei. “Bursa se acorda anual, in urma unui concurs de proiecte pe o tema data. Cei zece jurnalisti selectionati au la dispozitie 4.000 de euro pentru a-si duce la bun sfirsit investigatia, care trebuie sa fie trans-regionala, sa includa tara de origine, una din Balcani si inca una din Europa occidentala”.
Volumul “Identitatea – in cautarea apartenentei intr-o Europa in schimbare” a aparut in urma programului „Bursa pentru Excelențã in Jurnalism", o inițiativã a Robert Bosch Stiftung și a Fundației ERSTE, in cooperare cu Balkan Investigative Reporting Network.
Programul Bursa pentru Excelenta in Jurnalism isi propune sa ofere sprijin financiar si profesional pentru a incuraja astfel jurnalismul de calitate, dar si sa contribuie la crearea de retele de colaborare profesionala si la cresterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanica si Uniunea Europeana.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”