France 24: Romania in decembrie 1989, o revolutie ratata din punct de vedere mediatic
"Decembrie 1989. In ajunul sarbatorilor de la sfarsit de an si la peste o luna de la caderea Zidului Berlinului, ochii intregii lumi se intorc spre Romania, unde puterea lui Nicolae Ceausescu se clatina. In mai putin de o saptamana, ultimul bastion stalinist din Europa de Est se prabuseste sub privirile a milioane de telespectatori, care asista in direct in fata televizoarelor pentru prima oara la o revolutie. Violentele succesive care au condus la executarea conducatorului au captivat francezii, in ciuda esecurilor de acoperire a evenimentului considerat punct de reper in istoria mass-media".
Christian Delporte, istoric media, a explicat pentru France 24 ca, "stiind ca evenimentele din primavara de la Tiananmen nu au condus la nimic si ca prabusirea Zidului Berlinului s-a facut in pace, revolta din Romania a picat la fix pentru mass-media si corespundea mai bine imaginii pe care oamenii o aveau despre o revolutie, adica violenta si dureroasa".
Jurnalele franceze televizate, mai ales cele ale canalelor private care s-au angajat intr-o concurenta acerba, au acoperit evenimentele pornind de la imaginile televiziunii romane, pe care le retransmiteau in direct. "Media occidentale depindeau de imaginile brute livrate de televiziunea romana. Jurnalistii francezi priveau adesea reportajele in direct, in acelasi timp cu telespectatorii. Si-au pierdut astfel rolul esential de a filtra informatia", sutine Christian Delporte.
France 24 porneste pe firul evenimentelor de la Timisoara, de unde 22 decembrie aduce informatii socante. "Imagini cu 19 cadavre, prezentate ca fiind ale victimelor represiunii din Timisoara, sunt difuzate in mod repetat pe televiziunile franceze. La emotia provocata de cruzimea imaginilor se adauga bilantul: 4.630 de morti in oras. Publicat de agentiile iugoslave si ungare, bilantul este transmis de Agentia France-Presse (AFP). Cifre preluate fara a fi verificate, de toata media franceza. O luna mai tarziu, aflam ca acele cadavre apartineau unor oameni care murisera inainte de inceputul evenimentelor. Bilantul oficial al revolutiei romane arata, in cele din urma, ca 93 de oameni au murit in Timisoara".
Si astazi, aceasta manipulare ramane un simbol al exceselor jurnalistice, noteaza France 24.
Vezi aici cum au transmis televiziunile franceze imagini de la revolutia din Romania.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Si eu care credeam ca numarul celor care au iesit in strada la Timisoara sau in tara e cel care conteaza, numarul celor care au dorit sa schimbe ceva in tara asta, numarul celor care s-au bucurat ca a cazut Ceausescu... Da, ma consider repetent la disciplina "Revolutii moderne"!
ce sunt astazi acei cameramani *amatori *? revolutionari cu acte in regula ,cel mai posibil si probabil
"Pe 21 decembrie, Romania sarbatoreste 20 de ani de la revolutia care a condus la prabusirea regimului Ceausescu. "
???
Chiar la implinirea de 20 de ani este cea mai mare liniste... sau am doar eu impresia ca pe nimeni nu mai intereseaza ce s-a intamplat si de ce nu sunt ichisi nici aia care au fost filmati, fotografiati cum au tras cu arma omarand oameni.
Doar nea Ilici mai da din gura...