Cronica unei morti anuntate: Ziua, Gardianul, Cotidianul, Business Standard

de C.I.     HotNews.ro
Miercuri, 6 ianuarie 2010, 17:36 Economie | Media & Publicitate


Inchiderea ziarelor Cotidianul, Business Standard, Ziua si Gardianul, in ultimele doua saptamani, a declansat deja dezbateri, pe diverse canale, despre o eventuala "moarte" a presei scrise in Romania. Discutiile de acest fel sunt alimentate si de pierderile de publicitate, reducerile de costuri sau de personal de la alte ziare centrale si de inchiderea unor ziare locale, pe parcursul ultimului an, sub efectul crizei. Dar cele patru ziare inchise in aceasta perioada apartin sau sunt asociate indirect unui singur grup de presa, iar in ultimii ani s-au remarcat prin pierderi, prin scaderi sau fluctuatii temporare de tiraj si, in cazul unora dintre ele, prin acuzatiile de santaj ce le-au fost aduse sau prin pozitiile lor in scandaluri publice.

Ioana Avadani scrie, miercuri, pe blogul sau:
 • "Printre actionarii celor doua ziare (Ziua si Gardianul - n.r.) se numara Petromservice S.A - pe care o regasim si in componenta trustului Realitatea-Catavencu. Mai exista si alti actionari comuni. Asta ne indreptateste sa spunem ca, in fapt, cele doua ziare erau, de facto, in portofolilul trustului Realitatea si ca au fost supuse aceluiasi tratament de “extrenalizare” pe care l-au suferit toate operatiunile de print ale companiei, anuntat astfel de Sorin Ovidiu Vantu, intr-un interviu pentru HotNews (...). Asa ca eu sunt tentata sa spun ca asistam la efectele unei decizii de management la nivel de companie (da, e greu sa capitalizezi un ziar – ce sa mai vrobim de trei deodata, mai ales cu un deadline atat de scurt, mai ales de sarbatori, mai ales in an de criza…) decat la un fenomen sau o interventie brutala extra-manageriala de natura politica sau de afaceri, care ataca sistemul presei scrise romanesti".

Cotidianul-captura foto
Cotidianul-captura foto
Foto: HotNews.ro
In cazul publicatiilor Cotidianul si Business Standard, asumate de grupul Realitatea Catavencu, speculatiile privind inchiderea lor au circulat inca de la inceputul anului trecut si au fost alimentate de declaratiile sefilor din acest grup.
 • In februarie 2009, Mihnea Vasiliu, directorul Diviziei Quality a grupului, spunea intr-un interviu pentru HotNews.ro ca pe segmentul Cotidianul existau probleme si ca ziarul miza pe online. In cazul in care criza economica avea sa se prelungeasca "s-ar putea sa vedem branduri care capoteaza", aprecia atunci Vasiliu.
 • In august, Sorin Ovidiu Vantu spunea ca Realitatea-Catavencu se reorienteaza spre media electronica si ca nu mai are incredere in ziarele generaliste.
 • Sorin Ovidiu Vantu, in decembrie: Voi renunta definitiv la print, merg doar pe  media electronica.

Anul de criza 2009 nu a fost singurul care a adus pierderi si dezechilibre financiare la publicatiile Cotidianul, Business Standard, Ziua si Gardianul, pierderi puse fie pe seama investitiilor, fie pe seama crizei.

Ziua
 • Potrivit BRAT, vanzarile Ziua au scazut constant in ultimii zece ani, de la 50 de mii
  ZIUA-captura foto
  ZIUA-captura foto
  Foto: HotNews.ro
  de exemplare vandute in medie pe zi in primul semestru din 2000 la 12,9 mii in primul semestru al anului trecut si 11 mii in trimestrul 3 din 2009
 • Incepand din 2004, potrivit datelor depuse la Ministerul Finantelor, Ziua SRL a inregistrat constant pierderi, pierderea neta din 2008 fiind de 3,66 milioane lei

Gardianul
 • Potrivit BRAT, ziarul a inregistrat vanzari medii pe aparitie de pana la 6.000 de exemplare in perioada in care a fost auditat (S2 2006 - S1 2008). In prima parte a anului trecut, cand ziarul a anuntat disponibilizari, Business Standard nota ca media vanzarilor zilnice ale Gardianul era atunci de 6.000 de exemplare.
 • Compania care editeaza ziarul, Best Media Press, a inregistrat constant pierderi incepand din 2005 (1,2 milioane lei), pierderi care au ajuns la 4,3 milioane lei in 2008, potrivit datelor depuse la Ministerul Finantelor

Cotidianul
 • Potrivit BRAT, Cotidianul a avut, incepand din 2006, o crestere a vanzarilor medii pe aparitie, de la 10,8 mii de exemplare (S1 2006) la 21 mii exemplare in S1 2008, crestere sustinuta si prin promotii de carte. Incepand cu al doilea semestru din 2008, vanzarile Cotidianul au scazut constant, pana la 6.300 de exemplare vandute in medie pe aparitie in trimestrul al treilea din 2009
 • Compania care editeaza ziarul, Poligraf, a inregistrat constant pierderi in ultimii ani, pierderi care s-au redus, totusi, de la 7,3 milioane lei in 2006 la 2,4 milioane lei in 2008, potrivit datelor depuse la Ministerul Finantelor

Business Standard
 • Potrivit datelor BRAT, vanzarile ziarului au crescut, lent, in perioada in care au fost auditate, de la 6.650 exemplare in medie pe aparitie in T2 din 2008 la 10,9 mii in S1 2009, in T3 2009 fiind de circa 9.700 de exemplare in medie pe aparitie
 • Ziarul a fost editat de Catavencu SA, companie care publica mai multe ziare si reviste a inregistrat constant pierderi incepand din 2006

Anul trecut, companiile care editau aceste ziare au devenit tinta unor cereri de insolventa din partea creditorilor. In plus, compania Realitatea Media (Realitatea TV), pilon al grupului Realitatea-Catavencu, se confrunta cu probleme inca din prima parte a anului:
 • In aprilie 2009, HotNews.ro scria ca "PSV Company, care detine 18% din Realitatea Media, a intrat in insolventa"
 • In mai 2009, HotNews.ro scria ca "cinci administratori de la PSV Company, care detine 18% din Realitatea TV, sunt anchetati de DNA pentru un presupus decont ilegal de TVA"
 • In decembrie, Sorin Ovidiu Vantu spunea, in interviul acordat HotNews.ro: "Imi dati dvs. garantia ca nu orice plutonier major imi pune sechestru pe conturi? Cand statul roman imi va asigura aceste garantii, nimic nu o sa ma impiedice sa vin cu bani in tara." Tot atunci el spunea ca "sunt in plin proces de negociere" pentru preluarea pachetului de 18% detinut de PSV Company in Realitatea Media.
 • Insolventa Realitatea Media este ceruta de trei companii

Gardianul-captura foto
Gardianul-captura foto
Foto: HotNews.ro
In cazul ziarelor Gardianul si Ziua, pierderile inregistrate in ultimii ani s-au suprapus cu o continuare a controverselor legate de practicile celor doua publicatii.
 • In ultima campanie electorala, ziarul Gardianul s-a remarcat in momentul in care a pus in circulatie, pe propriul site, imaginile cu Basescu "lovind un copil"
 • Ziarul Ziua a fost asociat mereu cu fondatorul sau, Sorin Rosca Stanescu, chiar si dupa retragerea acestuia de la conducerea ziarului. Sorin Rosca Stanescu a revenit in prim plan in perioada alegerilor, cand, alaturi de Bogdan Chirieac, a fost acuzat de santaj impotriva sefului ANI, Catalin Macovei.

Practicile lui Sorin Rosca Stanescu si ale altor sefi de la Ziua au determinat, de-a lungul timpului, numeroase acuzatii ca folosesc practici neortodoxe de a "face bani". Printre altele:
 • In 2005, Evenimentul Zilei publica un amplu articol despre "Cazul Rosca Stanescu"
 • Mai recent, in octombrie 2008, HotNews.ro descria cum "Guvernul cheltuieste 1,2 mil. euro pentru a populariza un site. Contract castigat de compania unui director de la ZIUA"
 • In campania electorala din noiembrie 2009, dupa declansarea scandalului SRS-Chirieac-Macovei, Alin Fumurescu descria pe blog propria experienta in relatia anchete-publicitate la Ziua, sub Sorin Rosca Stanescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10981 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  daca nu-s mai fac termoelectrica si cfr reclama (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 17:55)

  lolz [anonim]

  din bani publici cum o faceau pe vremea lui nastase ... mai mor unele ziare.

  probabil mizau pe victoria lui geoana si reteta cunoscuta de bani de la buget pt linistea guvernului, si cum nu le-a iesit acum trebuie sa-si reduca pierderile.
  • +7 (7 voturi)    
   plus ca erau niste gioarse,nu ziare (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 19:13)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui lolz

   papetarie la greu,nimic altceva -macar Adevarul s-a transformat in Arici Pogonici apolitic pentru gupa mare ...
  • +7 (7 voturi)    
   busines standard (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 19:32)

   popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui lolz

   pai asta nu da lectii de econimie?cum dracu sa dea faliment?bag seama ca nu stiau prea multa economie redactorasii aia isterici de criticau guvernul romaniei.mai e careva de acolo care poate sa dea lectii pe la irealitatea?halal economisti.
 • +10 (10 voturi)    
  Vor rezista ziare facute la nivel profesionist (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 17:58)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  conform standardelor, care sa se adreseze unui public alfabetizat !
  Inseamna ca s a terminat cu tipul de ziar GAZATA DE PERETE de la Scularie ?!
 • +16 (16 voturi)    
  Surprize.....Surprize.....????? (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:02)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Iar a aparut al TV (Antene sau i-Realitatea)
  CHIREAC ???!!!
  Iar cei de la ora de foc tot agitati si nervosi .
  Le recomand Spitalul Nr. 9 !!!
 • +9 (9 voturi)    
  lectie pentru ziaristi? (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:04)

  papandreu [anonim]

  bref, pe mana lui Vintu si a managerilor lui au mers cateva sute de ziaristi, care acum raman fara loc de munca (si probabil angrenati in rate, credite si alte probleme financiare). ziaristii si managerii au ales sa-l pupe in dos pe vintu si sa execute orice fel de comenzi. asta naste cateva probleme:
  1 – cine sunt managerii (editorial si financiar) care vor raspunde? cum vor raspunde (in mod normal nu au ce sa mai caute pe pozitii similare in media)?
  2 – ziaristii poarta marea vina de a fi yesmeni ai managerilor incompetenti si de a executa comenzi, de a nu protesta, de a nu-si critica patronul dubios/netransparent, de a nu-si face datoria de ziaristi – totul pentru un salariu mai mare decat media de pe piata.
  3 – se pot gasi mecanisme de aparare la angajare sau la vinzarea unui ziar?
  • +1 (1 vot)    
   BROASCA SI IAZUL ...! (Joi, 7 ianuarie 2010, 10:24)

   Danut D Deleanu [utilizator] i-a raspuns lui papandreu

   @ Ase tare s-o suparat broasca pe iaz, sa-l sece! O beut ce o beut pana or crapat! Jocul la cacealma tine o data.Nici ulciorul nu tine mult.Personal cred ca e un semnal de insanatosire a presei fara partipriuri si "scenarite"cu casete falsificate.No coment.DDD
 • +10 (10 voturi)    
  Viata de dupa 6 decembrie (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:14)

  gabifm [utilizator]

  In timpul dar si inaintea campaniei electorale, ziarele respective au avut o atitudine lipsita de profesionalism. Deontologie nici vorba.
  Nu pot spune ca imi pare rau decat de Cotidianul. Ca brand. Pentru ca a fost creat de Ratiu nu pentru oamenii care lucrau acolo. Nu esti bun, dai faliment. Simplu. Si nu are neaparat legatura cu Vantu sau cu sindicatele. Oamenii care lucrau acolo sunt niste lingai, fara coloana vertebrala. Ca si la irealitatea. Nu ii jignesc. Acesta este adevarul. Acelasi lucru il fac si antenele, ma refer la orientare politica, dar am mai spus-o: ei sunt meseriasi.
  Cei de la irealitatea si cele falimentare sunt doar lingai. Vezi "demonstratia" lui Prelipceanu cu coala de hartie care nu se misca; el nu mite - ceea ce spune ii apartine lui exclusiv. Da. Asa este. Vantu nu a avut de ce sa le spuna ce sa zica pentru ca ei, slugile, efectiv ii ghiceau gandurile. Yes-man-i tipici.
  Mi-e mila de ei.
  • +3 (3 voturi)    
   Corect (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 23:24)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui gabifm

   Bun comentariul. Pacat de incheiere. De ce sa iti fie mila de ei? Lor le-a fost de noi atata timp cat ne-au intoxicat?

   Sa fie invatatura de minte pt gazetari de acum inainte.
   • +2 (2 voturi)    
    Mi-e mila nu in sensul (Joi, 7 ianuarie 2010, 9:44)

    gabifm [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    de ce vor face in viitor ci de faptul ca au un caracter jalnic. Ori acest lucru nu poate sa il schimbe nimeni si nimic.
  • +1 (1 vot)    
   demonstratia... (Joi, 7 ianuarie 2010, 12:39)

   vallya3 [utilizator] i-a raspuns lui gabifm

   Pai demonstratia nu a fost a lui "prelipceanu si nevasta " ci a lui dumitrescu un cretin "mai versat"
   • 0 (0 voturi)    
    Ai dreptate, eu am gresit. (Joi, 7 ianuarie 2010, 14:13)

    gabifm [utilizator] i-a raspuns lui vallya3

    Am sesizat dupa ce a aparut postarea.
 • +9 (9 voturi)    
  Fiecare pasare pe limba ei piere (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:28)

  ion roata [anonim]

  Zicala populara de mai sus exprima in cazul de fata purul adevar.Galcevile care sau succedat zi de zi saptamana de saptamana,luna de luna si an de an precum si elitismul declarat visavis de problemele societatii au fost elemente determinante.
  Un ziar care nu exprima adevaratele framantari ale cetatenilor nu au cum sa supravietuiasca.Minciuna si mahalagismul,schimbarea sensului evenimentelor sunt cauze concrete de depreciere
  Minciuna are picioare scurte.
 • +12 (12 voturi)    
  presa (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:38)

  petre [anonim]

  Niciunei entitati nu i se potriveste mai bine zicerea ca "fiecare pasare pe limba ei piere" ca jurnalisticii si politicii.In momentul in care faci greseala de a-ti considera publicul tinta a activitatii tale drept prosti esti iremediabil pierdut.Sa ia aminte toti cei vizati de acest adevar de elementar bun simt.Cand crezi ca, atat ca jurnalist cat si ca politician , publicului tinta poti sa i te adresezi cu tot felul de minciuni ,contand pe faptul ca acesta este prost si inghite orice ,esti pierdut.
 • +3 (3 voturi)    
  - (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:47)

  ddr [utilizator]

  Intr-o economie de piata supravietuiesc cei mai puternici.
 • -5 (5 voturi)    
  libertatea presei (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 19:41)

  ancutz [anonim]

  Nu am nimic cu cei de la irealitatea....daca dau faliment nici nu ma bucur nici nu ma intristez....Imi pare rau totusi de cativa ziaristi si prezentori buni care au fost nevoiti sa se "prostitueze" moral in campanie ca sa nu-si piarda joburile, sa nu ramana pe drumuri cu familiile, cu rate de platit... Deh, asta este...
  Totusi, ma deranjeaza putit partinirea... Nu exista presa libera in Romania....A crede ca exista o singura televiziune corecta/impartiala in Romania este pura naivitate.... Depinde din ce punct de vedere privesti.... EX: Radu Moraru ( "nasul nostru de la prima tv" ) vi se pare ca este/a fost vreodata impartial? Pai si inainte si in timpul si dupa campania electorala a fost jenant de pro-basescu si anti-orice alt punct de vedere...Il apreciez foarte mult, dar asta nu inseamana ca sunt intotdeauna de acord cu el...Si nu am vazut pe nimeni sa se ultragieze din cauza asta...De altfel mie imi convine sa fie asa...Las sa nu cante toti la unison aceeasi melodie...Te uiti pe un post si vezi cum este injurat unul si laudat altul, schimbi canalul si primul e apreciat iar al doilea defaimat. Bun asa.. Mie asta mi se pare adevarata libertate a presei... Nu sa ingane toti pe acelasi ton aceeasi melodie... Se spune ca adevarul e intotdeauna la mijloc...Din divergenta de opinii iese adevarul la iveala si se nasc marile idei ....Adevarata libertate a presei nu poate insemna niciodata impartialitate ...Altfel nu ar mai fi ziaristi...Daca s-ar rezuma doar sa povesteasca fapte fara sa strecoare nici o parere ...cum s-ar numi?! Povestitori.?...Spalarea creierului porneste intotdeuna de la impunerea unui punct de vedere tuturor...
  • +6 (6 voturi)    
   ce inseamna (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 20:01)

   PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui ancutz

   "au fost NEVOITI sa se prostitueze" ?
  • +2 (2 voturi)    
   Fals (Joi, 7 ianuarie 2010, 4:51)

   Octav [anonim] i-a raspuns lui ancutz

   PARDON, sume enorme au deplasat impotriva lui Basescu tot curentul de opinie al presei, adica impotriva punctului de vedere popular votat de natiunea dumitale. Dumneata acum vii si apreciezi drept devianta pro-Basescu pozitia intregii natiuni, pe care o oglindeste Radu Moraru. Halal. Ai minte, dar cu multa masura...
 • +2 (2 voturi)    
  nimic nu s-a schimbat in presa (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 19:42)

  mihai [anonim]

  ...romaneasca. Inainte de razboi era Universul cu "santajul si etajul".
  • +1 (1 vot)    
   fals stimabile (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 19:50)

   Universul [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Daca era chiar asa, cladirea Universul era zgarie-nori.
 • +5 (5 voturi)    
  Catavencu (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 20:43)

  C.T.C [utilizator]

  Am vazut "Catavencu" de azi. Subtiat cu mult fata de ce-a fost pana acum si cu 2-3 reclame ce ocupau juma' de pagina. Multe atacuri la Basescu & Guvern si cam atat. Doar nu sunt prosti sa il transforme si pe asta in hartie igienica. Desi e al lui Vantu ziarul asta chiar si in timpul alegerilor a stat mai asa neprostituat in sensul ca dadea si-n stanga si-n dreapta cu parul. Daca mai scot vre-o 2-3 numere la fel pot sa-l inchida linistiti ca nu-l mai cumpara nici dr..ku!
 • +5 (5 voturi)    
  Marea tinta (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 22:14)

  Adrian Stanescu [anonim]

  Daca Click, Cancan, Libertatea, Viva si Povestea Mea dau faliment eu ies in strada sa petrec ca la Revolutie!
 • +5 (5 voturi)    
  Cotidianul fusese un ziar bun cand IOan T (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 22:36)

  anonim [anonim]

  Morar s-a apucat sa-l faca prin 2005. Era chiar excelent. Pe urma nu stiu ce s-a intamplat. Au plecat oameni, a aparut penibilul Nistorescu.
  Iar in privinta Gardianului acolo si-a gasit culcus un idiot care a scris numai minciuni la Catavencu, si care poza in justitiar. Pacat ca nu l-am dat in judecata pentru stilul si minciunile sfruntate si probabile ca atare in justitie ca suma aia de care scrisese ca am primit-o o dadea trustul lui Vantu iumpreuna cu el.
  • +3 (3 voturi)    
   A aparut Nistorescu... (Joi, 7 ianuarie 2010, 1:01)

   C.T.C [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   ..si dus a fost ca "vantul". Aparitia groparului astuia numit si Khaled sau cum ma-sa se scrie numele lui de colaborator a fost una "fulger" :))) Operatiunea fulger s-a numit schema asta paguboasa. Daca iesea Geonel sa fi vazut ce profituri avea Cotidianul desi era citit numai de-o mana de oameni. Mai bine mort decat securist...:))))) Ma refer la ziar v-ati prins :)))
 • +4 (4 voturi)    
  FRUMOASA LECTIE !!! (Joi, 7 ianuarie 2010, 0:48)

  KAPY [anonim]

  ziua judecatii a venit pana la urma si la aceste ziare despotice !!! ce au cautat au gasit ....TARE IMI PLACE DEMOCRATIA ASTA !!!!
 • +3 (3 voturi)    
  la titlul dvs (Joi, 7 ianuarie 2010, 2:09)

  Crina [anonim]

  as mai adauga "si nici Realitatea Tv nu se simte prea bine".
  i wish.
 • 0 (0 voturi)    
  o moarte anuntata? (Joi, 7 ianuarie 2010, 6:08)

  cantecul lebedei [anonim]

  Port doliu de cand am aflat pe aceasta pagina ca o bate gandul la ubicuitarul "reviriment grafic" si pe "Romania libera" ( a se citi WAZ).

  http://www.siebenbuerger.de/zeitung/artikel/alteartikel/3528-pressefreiheit-in-bedraengnis.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia_Liber%C4%83
 • 0 (0 voturi)    
  libertate presei (Sâmbătă, 9 ianuarie 2010, 12:03)

  dani [anonim]

  S O V nu mai inchide ziarele presa este libera
  nu te lasa santajat de marinarul comunist


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by