"În România, conturul meseriei de jurnalist e din ce în ce mai difuz, reguli nu mai există, iar deontologia a ajuns înjurătură: "băi, deontologule!", spune Cristian Tudor Popescu intr-un interviu recent. Detalii aici si aici.
Nota redactiei:
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
- Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
Va rog sa imi spuneti daca credeti ca in Romania mai exista moralitate in jurnalism? daca mai exista presa libera?daca mai exista articole pe care sa le citesti si sa fii sigur ca informatia nu e trucata? daca este moral, ca jurnalist, sa improsti cu laturi in jur la comanda si pe bani? cat de jos se poate cobori in presa?Va multumesc si sper sa ramaneti consecvent principiilor dumneavoastra!
Credeti ca in Romania mai exista presa libera si jurnalism profesionist?
Se mai poate avea incredere in presa atata timp cat articolele sunt scrise la comanda?
O zi buna! Va multumesc!
Mai exista niste insule de asa ceva.
Subjugarea este un pericol mai mare, pentru ca un mediu mort nu mai infecteaza pe nimeni.
Cred ca cei de la Adevarul au uitat sa faca si o rubrica de stiinta.
Si o a doua intrebare: presa, in opinia mea, este un intermediar intre 'putere' si 'alegatori'. Intro parte reprezinta un curent public, in celalata formeaza o opinie. Ziarele care se inchid azi nu reprezinta un curent public, ci o opinie a patronului si nu formeaza o opinie, alta decit a patronului. Credeti ca problemele de azi ale ziarelor si ziaristilor din Romania se datoreaza incompatibilitatii dintre conceptul de patronat/proprietar al ziarului si independenta jurnalistica, motiv pentru care blogurile, spre exemplu, au devenit o sursa mult mai credibila de informatii decit articolele de ziar?
Doua intrebari:
1. Moare doar presa scrisa sau este pe cale de disparitie (si) un anume fel de cititor?
2. Mutate din (muribunda?) presa scrisa, ce serviciu pot face Internetului injuratura si lipsa deontologiei profesionale?
Multumesc si un an bun!
Dorin Tudoran
2. Internetul insusi s-a dovedit un soi de lentila maritoare pentru mizeria din presa. Am gresit considerand la un moment dat ca un utilizator de calculator, simbol concret al ratiunii umane, nu poate fi troglodit, xeonofob, cretin, agresiv. M-am inselat profund. Conditia anonimatului de pe Internet precum si "democratizarea" textului a dezlantuit in cretinetzi umori inspaimantatoare.
In cazul Adevarul, din nou putem vorbi despre o strategie de succes. Colectia "100 de carti" a vandut tiraje ametitoare din ziar (sute de mii pe zi), si cred ca si reeditarea colectie Jules Verne incepind din luna aceasta va aduce acelasi succes.
Este un lucru bun, este un lucru rau? Conteaza motivul pentru care cumparatorul alege produsul tau (fie pentru ziar, fie pentru insert) atata timp cat articolele tale ajung la cititor?
multumesc!
2) Se pare ca presa de stanga nu a avut deloc succes in Romania dupa revolutie poate si datorita nivelului electoratului de stanga (majoritatea electoratului de stanga e in zone rurale, are venituri mai mici, etc). Nu credeti ca pozitionarea la stanga a ziarelor respective a avut un rol in falimentarea lor?
////
numai bine(editat de HotNews.ro)
Nu cred ca exista presa autentica de stanga in Romania, asa cum nu exista nici politica autentica de stanga.
Intrebare: ce se poate face pentru aceasta presa locala si de ce ziarele mari nu investesc in acele orase pe care probabil le cunoasteti?
Eu, om tanar, muncitor (in sensul ca muncesc), conectat cu fire/fara fire, de ce as mai citi un ziar? De ce l-as deranja pe vecinul din dreapta sau din stanga in metrou, cand merg cu metroul, desfacand ziarul? De ce ar trebui sa-mi fac ordine pe birou ca sa pot sa intind ziarul?
Aflu stirile imediat pe mobil? Da. Citesc anchete pe net/mobil? Citesc. Citesc interviuri (video/text etc) pe net? Citesc. Facute de ziaristi capabili? De multe ori, da, contrar impresiilor multora: le citesc inclusiv aici, inclusiv pe gandul.info (nu stiu cati jurnalisti sunt la Gandul si daca supravietuiesc intr-adevar din vanzarea ziarului si daca nu ar supravietui acolo doar "din net"). Analize citesc pe net? Da, si chiar mai bune decat multe care apar a doua zi sau a treia in ziare. Sunt toate astea "scrise"? Sunt, dar nu numai. Sunt arhivabile, sa gasesc cand vreau informatia? sunt. Si atunci? Sa-mi cumpar un ziar pentru editorialistul cutare, care ar putea sa-si dea cu parerea si gratis (poate si contra cost) pe net, doar pentru ca el merita sa ia un ban de la ziarul cu pricina? Sau ca la ziar scriu oameni de peste 40 de ani (dintre care unii nici nu stiu ce e aia net) si sa ii inteleg atunci cand spun ca le vine greu sa intre pe net ca sa mi se adreseze pe intelesul meu, de om la 26 de ani?
este bogdan chireac un analist politic
este corect pentru realitatea sa'l aduca din nou pe ecran, dupa ce'l anuntzase ca indezirabil
Trei lucruri, va rog:
Cati cititori au editorialele dvs online si cati au pe hartie si cum puteti sa masurati numarul cititorilor in cel de-al doilea caz?
Ce vedeti bun si ce vedeti rau in campaniile de ziar+carte sau dvd sau cd?
///
Multumesc(editat de HotNews.ro)
In special mi se par interesante doua perspective:
1) in primul rand influenta: credeti ca publicatiile organelor de presa clasice reprezinta o baza mai buna pentru "a patra putere in stat" decat produsul maselor de comentatori anonimi, examinate cu instrumente de data mining (ex. agregatoare de stiri)? Pe de-o parte avem analisti antrenati - dar putini si influentabili, pe de alta parte hoardele de habarnisti cvasi-informati sensibili la virale; care credeti ca sunt mai buni paznici ai democratiei?
2) in al doilea rand calitatea informatiei: credeti ca daca presa profesionista se dizolva treptat (in prima instanta presa scrisa, intr-un viitor nu prea indepartat - nu se stie) consumatorii de informatie vor avea de pierdut per total, sau nu?
masa se va lua dupa acest grup, iar cititorii vor tria prin consum. prabusirea Cotidianul spre exemplu, din momentul venirii lui Nistorescu, nu este un experiment evident ca ziarele-troaca sunt amendate de public? la fel ca si tirajul cu care si-au dat duhul Gardianul si Ziua?
Disparitia unor ziare in Romania apare, deci, fireasca in context general.
Problema presei in Romania una mult mai grava: nu are jurnalisti adevarati, cu statura morala si deontologie profesionala. Ce se vede din afara este o tropaiala de rinoceri, dezgustatoare si plina de ura. Utilizarea de apelative ca "presa fecală","felaţie"(Citez din "Felosoful care nu este") ar insemna realmente sinucidere pentru un jurnalist din lumea civilizata.
D-le CTP, de ce nu incercati sa incepeti cu dvs., deci mizind pe exemplul personal, o reala reforma a jurnalismului in Romania?
Va multumesc.
Jurnalistul Mihnea Maruta vorbea despre un tip de "boala" veche a presei, anume pierderea capacitatii de a uimi publicul.
Ea se refera la, citez, "acoperirea aceluiaşi tip de subiecte, cu lipsa de respect fata de sefii care nu mai reusesc sa inspire. Si ajungi sa nu mai ai idei proprii, sa preiei totul de la altii, din comunicate, din conferinte de presa, din stirile tv, din ticurile mentale ale obositilor carora le esti subordonat. Si abia astepti sa pleci, sa-ti bei berile frustrate, si tot aduni bovarisme in care iti scrii marile subiecte, rastorni, salvezi si cutremuri".
Nu am gasit un leac pentru aceasta "boala". Din punctul dumneavostra de vedere, cum credeti ca acest/aceasta fel de a fi/stare ar putea fi contracarat/a?
Va multumesc.
Sau ce imaginati domnia voastra ca proiectie SF sa zicem?
Este normal ca Mircea Badea, sau orice alt jurnalist, sa citeze din bloguri in emisiunea sa fara acordul posesorilor continutului? Este vorba de citat mai consistent decat cele 200 si ceva de cuvinte permise de Clubul Roman de Presa.
Va multumesc:)
- Ce parere aveti despre aparitiile domnului Bogdan Chireac pe postul Realitatea TV ulterioare scandalului de santaj in care a fost implicat ?
2.
- Spuneti-mi care credeti dumneavoastra ca sunt, sau ar trebui sa fie, calitatile unui jurnalist adevarat chiar daca acesta joaca intr-o liga mult inferioara celei in care joaca Sorin Rosca Stanescu si altii ca el.
2. De unde ati avut 600.000 USD, iar fostii dvs adjuncti de la Adevarul cate 300.000 USD, pentru a incepe ziarul Gandul?
3. Dupa moartea dlui Tinu au iesit la iveala multe lucruri murdare despre dumnealui. Cum de ati acceptat sa ii fiti coleg, cat timp dvs criticati tocmai asemenea comportamente?
4. Sunteti recunoscut drept un om de succes, mai ales prin luarile de pozitie la TV. Cum va explicati faptul ca ziarele conduse de dvs au fost in cadere libera, in timp ce altele facute de tineri necunoscuti inca se mentin pe piata?
2. Am mai spus-o, sunt banii pe care i-am obtinut din vanzarea actiunilor de la Adevarul, n-au fost 600.000. Colegii mei de la Adevarul aveau banii, din cate stiu, din aceiasi sursa.
3. Dumitru Tinu a fost, tehnic vorbind, un jurnalist foarte bun. Relatiile mele cu el au fost de natura strict profesionala. Nici nu stiu unde statea, nu aveam atingeri cu activitatea lui in afara ziarului.
4. Adevarul a fost in "cadere libera" vreme de 15 ani, cand am plecat de acolo avea peste 120.000 de abonamente si 500.000 de euro profit anual. Gandul s-a incapatanat sa fie un ziar de calitate, fara concesii tabloide, are acum nisa lui restransa de public, dar sanatoasa. Regretati ca n-am facut din Gandul un Click de succes?
Va multumesc.
Cea de a doua intrebare porneste de la afirmatia dumneavoastra potrivit careia va faceti meseria cu pixul, nu cu tastatura, din pricina ca hartia are memorie. Ea tine minte greseala si o exprima printr-un cuvant taiat sau printr-o adnotare. Este un sistem de gandire din ce in ce mai rar intalnit, eu insumi folosind pixul sau stiloul doar ca sa semnez documente. Va muri, sau se va schimba si logica, impreuna cu schimbarea sistemului de gandire? Sunteti nostalgic...?
Va multumesc!
1) Exista teoria (si daca nu exista, mi-o asum eu:-) ca presa, in sens traditional, va disparea sau se va reduce la o fractiune din ce exista in prezent. Asta, intrucat de cativa ani, poate o decada, nevoia de informare a individului a sublimat in nevoia de exprimare a individului - de la forma vulgara, precum injuratura pe forum, la forma elevata, blogul personal. Apoi, dupa ce fenomenul blogurilor si clusterizarea publicului pe diverse nise vor atinge un punct de saturatie, nevoia de informatie generala va reveni in piata. Intrebarea este: credeti ca atunci, la capatul unei Sahare jurnalistice, presa va fi invatat din gresala trecutului si se va baza pe publicul PLATITOR (platitor chiar in mediul digital) sau va gresi in continuare, bazandu-se exagerat de mult pe advertiseri?
2) De ce nu incercati sa salvati "Gandul" pe print inaugurand o pagina permanenta scrisa de cititori? Cititori-scriitori pe care-i puteti motiva, eventual, cu un premiu modic, cum ati facut, pe vremuri, la "Adevarul". Omul va da bani pe ziar ca sa-si vada "opera" pe suport material. E mult mai ieftin decat insertul. Asta, daca intr-adevar va intereseaza sa salvati print-ul. Va intereseaza?:)
Se supune presa legilor nemiloase ale pieţei (concurenţa dintre tv-uri, ziare şi presa electronică) ?
Ati condus Clubul Roman de Presa. Speneti va rugam daca ati facut o statistica privind instruirea jurnalistilor: x au studii superioare, y au studii medii, z nu au scoala? ///
Ce numar de jurnalisti au fost anchetati pentru derapaje jurnalistice si citi au fost eliminati din breasla?
Multumesc(editat de HotNews.ro)
Mai are presa o dimensiune educativa, sau, ca orice organism capitalist, se poate gandi doar la profit?
Multumesc!
Cu stima
2. De ce i-ati spus lui Mircea Badea sa nu mai vorbeasca de Dvs ? Mie mi-a parut obiectiv in tot ce a afirmat despre Dvs, si bune si rele.
2. Mircea Badea a facut niste afirmatii profund gresite in domeniul juridic, l-am corectat, iar dansul a considerat de cuviinta sa-mi raspunda cu tot arsenalul "pamfletar" de care dispune.
2. Daca acum ati fi detinut una dintre publicatiile care s-au inchis ce solutii ati fi luat pentru a nu le inchide? Cum vedeti presa peste cinci ani?
Multumesc
nu credeti ca puteati schimba un pic lucrurile pe care le intalnim in presa din ziua de azi? ..... gudureli, pupicurism si cap plecat .....
Se face mare caz despre disparitia ziarelor (pe hirtie), ca si cind problema majora ar fi cea a suportului si nu a continutului. Despre disparitia jurnalismului tv, in detrimentul entertainmentului tv, ambalat sub forma "jurnalelor de stiri" - ce parere aveti?
Un an bun va doresc
Totodata cum va explicati faptul ca pana si in presa reusesti sa avansezi ierarhic avand cunostinte vagi dublate de obraznicie si o gura bogata?
In alta ordine de idei, cum de s-a ajuns atat de departe incat rolul presei de a aduce informatia utila in atentia publicului aproape ca a disparut? In prezent informatiile prezentate sunt, in procent covarsitor, interpretate dupa mintea si interesele "ziaristilor analisti" si acopera foarte mult partea de can-can (chiar din politica, economie) si de scandal. De ce circul este conditia numarul 1 in selectia stirilor?
Multumesc
Multumesc
Sa exemplific ...
Ca un reprezentant de seama al presei romanesti, n-am vazut nici un comentariu la incredibila situatie de la Antena 3 din seara turului II al alegerilor prezidentiale din Decembrie 2009 cind diversi actori ai vietii politice din Romania faceau "pe fata" campanie electorala pentru un anumit candidat cind mai erau 2-3 ore pina la incheierea scrutinului.