Tehnologia 3D promite sa acapareze din 2010 tot mai multi utilizatori la nivel mondial prin intermediul televiziunii 3D. In Statele Unite ale Americii, ESPN pe de o parte si Discovery, Sony si IMAX Corporation de cealalta parte au anuntat marti ca vor lansa primele retele de televiziune 3D, la mijlocul lui 2010 si respectiv la inceput de 2011. Sky vrea sa introduca primul canal TV 3D din Marea Britanie in 2010, iar Sony, Panasonic, LG Electronics si Samsung Electronics s-au intrecut la targul de tehnologie CES din Las Vegas in a-si prezenta ultimele proiecte si produse 3D.

Reteaua de televiziune ESPN a anuntat marti ca va lansa prima retea de televiziune 3D pe piata americana, in luna iunie din acest an, informeaza Reuters, promitand sa trasmita live minim 85 de evenimente sportive in primul an de la lansare.

ESPN a anuntat va face prima transmisie televizata in format 3D a unui eveniment sportiv pe 11 iunie din acest an, respectiv meciul de fotbal dintre Mexic si Africa de Sud din cadrul Cupei Mondiale de Fotbal.

Tot marti, trei dintre cele mai mari companii de media, tehnologie si divertisment din lume, Discovery Communications, Sony Corporation si IMAX Corporation au anuntat ca vor infiinta o companie cu capital mixt pentru a dezvolta prima retea de televiziune 3D dedicata, cu emisie non-stop din SUA.

Potrivit Broadband TV News, lansarea acestei retele de televiziune 3D este programata la inceputul lui 2011.

Conform informatiilor celor trei companii, noua retea 3D va prezenta continut premium in format 3D, din genuri precum istoria naturii, spatiul cosmic, explorari, aventura, inginerie, stiinta si tehnologie, filme artistice si programe pentru copii de la Discovery, Sony Pictures Entertainment, IMAX si alti furnizori, terte parti.

Tot Broadband TV News mai informeaza ca si Sky si-a reafirmat miercuri intentia de a lansa un canal TV 3D pe parcursul anului 2010, ce va putea fi receptionat pe mai multe televizoare "3D Ready" care vor fi lansate in Marea Britanie si Irlanda in 2010. Sky anunta in comunicatul oficial dat miercuri ca LG, Panasonic, Samsung si Sony vor prezenta in cadrul targului de tehnologie CES din Las Vegas intentia de a introduce televizoare "3D Ready" in acest an si ca postul 3D al Sky va fi compatibil cu aceste produse.

Intr-adevar, LG, Panasonic, Samsung si Sony s-au intrecut in cadrul editiei din acest an a CES (Consumer Electronics Show) din Las Vegas in produse si servicii 3D.

ABC News noteaza ca Samsung este determinat sa mizeze mai mult pe 3D in 2010, anuntand un parteneriat cu DreamWorks Animation SKG Inc pentru a oferi, in mod exclusiv, filmul "Monsters vs. Aliens" in fomat Blu-ray 3D, celor care cumpara televizoare Samsung 3D.

Panasonic a anuntat ca va debuta cu patru televizoare 3D cu plasma in aceasta primavara. Sony Corp a anuntat ca va lansa televizoare 3D in vara acestui an si ca unele vor fi echipate cu ochelari speciali, iar altele vor fi doar "3D Ready" ceea ce inseamna ca utilizatorii vor trebui sa cumpere un dispozitiv plug-in separat precum si ochelari 3D.

LG Electronics a spus ca va introduce televizoare 3D cu diagonale de 47 inch si respectiv 55 inch in luna mai din acest an. Lg nu a oferit preturi exacte, insa un oficial din cadrul LG Electronics SUA a declarat ca acestea vor costa probabil cu circa 200-300 dolari mai mult decat actualele televizoare cu ecran plat care nu permit 3D.

Adoptarea televiziunii 3D de catre consumatori nu va fi insa atat de usoara, sustin analistii citati de Reuters. In prezent pe piata sunt doar cateva televizoare 3D ale caror preturi variaza intre 1000 de dolari si 2000 de dolari, iar analistii spun ca pe langa preturile ridicate, nevoia unor ochelari speciali pentru tehnologia 3D si lipsa de evenimente sportive live si de divertisment realizate in acest format i-ar putea impiedica pe utilizatori sa adopte noua tehnologie in afara salilor de cinema.

Televizoare si televiziune 3D la CES 2010, prezentare DigitalTrends: