Bogdan Enoiu, managing director McCann WorldGroup Romania, apreciaza ca este posibil ca online-ul sa depaseasca presa scrisa la incasari din publicitate in 2011 sau 2012, daca printul va inregistra inca o scadere de 50% anul acesta. Enoiu spune ca, in moneda nationala, McCann Erickson a inregistrat o scadere mai mica de 20% in 2009 si ca agentia va face tot posibilul sa recupereze in cursul acestui an contul Vodafone - care de la 1 februarie va trece la OMD, dupa mai bine de un deceniu la McCann. Bogdan Enoiu a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre evolutia pietei de publicitate in 2010, dupa un an in care aceasta piata a cunoscut o scadere abrupta pe fondul crizei economice.

Asculta interviul cu Bogdan Enoiu

Descarca interviul in format MP3

Bogdan Enoiu pentru HotNews.ro:

  • In ianuarie 2010 nu este o mare diferenta fata de ceea ce se intampla in urma cu un an pe piata de publicitate. Acum clientii stiu la ce se se astepte, insa incertitudinea din punct de vedere al negocierii preturilor si al bugetelor nu este inca rezolvata.
  • Cred ca piata va mai cobori in cel mai bun caz cu 10-15%, anul acesta
  • La inceputul acestui an presiunea pe pret este inversa. Sunt oferte care mai de care mai atragatoare. Scaderea dramatica de anul trecut a venit din faptul ca in primul trimestru cheltuielile au fost foarte putine si in restul anului nu s-a mai putut recupera si am ajuns la o scadere a pietei de aproape 38%.
  • Furnizorii de media au invatat lectia. Anul trecut i-a prins cu garda jos. Insa anul acesta este cu totul altceva - au venit ei in intampinarea noastra si a clientilor cu oferte foarte bune pentru perioada asta. Schimbarea se simte in toate mediile, dar cu precadere in TV.
  • Interesul companiilor pentru publicitate in presa scrisa este egal cu interesul cititorilor. Cat de mic este interesul cititorilor, la fel de mic este si interesul agentiilor. Tendinta simtita inca de anul trecut in privinta investitiilor in print se va accentua.
  • Daca mediul online se va mentine la nivelul din 2009 va fi o performanta buna
  • La McCann, in 2010 vom incerca sa ne mentinem cota de profit la nivelul lui 2009 si daca este posibil sa o marim cu 5%
  • Derulam in continuare campanii pentru Vodafone pana la sfarsitul lunii martie. Vom fi intotdeauna pregatiti - ca sa spun asa asteptam la colt oportunitatea sa redevenim partenerii si pe media ai Vodafone. Vom fi extrem de proactivi
  • Despre influenta iesirii Vodafone din portofoliul McCann asupra planurilor sale de exit: Este posibil ca eu sa iau mai putini bani, dar asta nu mai conteaza. In the grand scheme of things, se va completa din alta parte.Bogdan Enoiu apreciaza ca in 2010 piata va scadea in continuare cu 10-15% si ca "in cel mai bun caz, in ultimul trimestru este posibil sa avem semnale pozitive de la companii in ceea ce priveste bugetele lor".

Bogdan Enoiu este unul dintre pionierii pietei de publicitate din Romania si se afla de un deceniu si jumatate la conducerea McCann Erickson. De atunci, a fost participant si martor la evolutia dificila de la sfarsitul anilor '90 si inceputul anilor 2000, perioada de crestere constanta a industriei de publicitate ce a culminat in 2008, la efectele dramatice ale crizei economice in 2009, angajandu-se pe parcurs si in organizarea de evenimente, legate indeosebi de domeniul sportiv, precum BCR Open Romania sau Gala Hagi.

In 2009, McCann Erickson, unde actionar majoritar este grupul global de comunicare Interpublic, a trecut printr-o serie de schimbari, precum numirea unui director operational in persoana lui Sagit Tzur Lahav, pana atunci vicepresedinte marketing la Tnuva Romania. Tot anul trecut, in urma unei licitatii internationale, grupul Vodafone a decis ca reteaua OMD sa gestioneze la nivel global contul sau de media, evaluat la 800 milioane de lire sterline. In urma acestei decizii la nivel de grup, Vodafone Romania a anuntat luni, 25 ianuarie ca de la 1 februarie 2010 contul sau de media, unul dintre cele mai mari pe piata romaneasca si care este administrat de 12 ani de Universal McCann, va fi gestionat de OMD, compania urmand sa colaboreze in continuare cu McCann Erickson pentru serviciile de creatie publicitara.

Grupul McCann Worldroup Romania este format din agentia McCann Erickson, agentia de media Universal McCann, agentia de marketing experiential Momentum, agentia de relatii publice McCann PR si agentia de marketing interactiv MRM Worldwide Romania.