- Felix Tataru conduce o agentie de publicitate care, asemenea tuturor, a resimtit in ultimul an criza economica. A avut, insa, un "avantaj" - implicarea activa, pe partea de creatie, in doua campanii electorale, alaturi de PD-L (europarlamentare) si Traian Basescu (prezidentiale). Si este sef intr-o asociatie - IAA - ce reprezinta industria de comunicare, de la agentii si companii pana la mass-media lovita din plin de criza.
El a spus in discutia cu cititorii ca, spre deosebire de alte piete, in Romania se duc in continuare cei mai multi bani in TV deoarece oamenii consuma foarte mult televiziune si pentru ca preturile sunt printre cele mai mici din regiune. Dar spune ca "am fost in US 2 saptamani. Fac un MBA si am vazut unde se poate ajunge cu netul. Nu are cum sa nu ne ducem tot acolo. E prea misto:)"
Legat de campania prezidentiala, el a vorbit in discutia online despre "mogulii" care "s-au autodefinit prin tot ce au facut in ultimul an in special", despre "multe" momente in care era pe cale sa-si piarda increderea, despre cat de mult l-au enervat postacii de pe net si cum s-a dus batalia comunicarii in online.
- La 36 de ani, Felix Tataru este director general al GMP, agentie independenta lansata acum 10 ani (iunie 2000), este presedinte IAA Romania si vicepresedinte IAA Worldwide. Portofoliul actual de clienti comerciali ai GMP include Alexandrion, Timisoreana, Prigat Itsy Bitsy, MNaR.
Citeste si: Felix Tataru despre publicitate in 2009: "Pragmatism si stat pe coada"
- Intalnirea online s-a incheiat.
george onisei [anonim]
1. cat de greu ar fi fost agentiei dvs. fara implicarea in campaniile pentru traian basescu? v-au ajutat acei bani in aceasta perioada de criza?
2. intr-o campanie pentru un politician, sa zicem asemanatoare cu cea pe care firma dvs. a realizat-o domnului basescu, cat de mult influenteaza/conteaza reusita actiunii faptul ca aveti, sau nu, incredere in politicianul respectiv?
haralambie stan [anonim]
Care este parerea Dvs. asupra liniilor etice pe care trebuie sa le respecte o buna firma de imagine si pr. ? Poate un om de PR sa-si vanda sufletul Diavolului pentru cativa arginti ? Este moral sa sustina politicieni corupti si incompetenti ? Este etic sa creeze o imagine credibila de campanie stiind ca niciodata acele persoane nu-si vor respecta promisiunile ? Si daca asta se intampla, totusi, ce va spune constiinta Dvs. ? Credeti ca acum Romania este condusa de politicieni sau de oameni de imagine si pr ?
Iordache Ionut [anonim]
O singura intrebare am pentru domnul Felix Tataru: la cat estimeaza ca s-a ridicat (in valoare) campania pentru referendum din timpul prezidentialelor de anul trecut (admitand ca dansul nu a avut nicio implicare in aceasta campanie). Asadar, daca am un brand de biscuti si vreau sa am expunerea publicitara pe care a avut-o domnul Traian Basescu in campania pentru referendu, cati bani ma sfatuieste domnul Tataru sa pregatesc?
Multumesc
Cristina [anonim]
Buna ziua. Pe mine m-au scos din minti in ultima campanie electorala ''postacii'' de pe net, cei care, indiferent de subiectul articolelor/editorialelor, postau aceleasi mesaje pro sau anti. Cat de eficiente sunt aceste mesaje, aduc ele voturi in plus, reusesc sa-i convinga pe nehotarati? De exemplu mesajele gen ''Votez Crin Antonescu pentru ca e cel mai destept si mai frumos'' mi se pareau atat de comice incat la un moment dat am crezut ca provin de la echipa voastra
dan [anonim]
Daca in 2009 v-ati dedicat probabil majoritatea resurselor pentru campaniile electorale, anul asta ce faceti sa va tineti afacerea pe roate? (criza etc)
shpagasin [anonim]
In ultima vreme se aude tot mai des ca ziarul sau televiziunea cutare ia bani pe NV sau santajeaza de-a dreptul companii ca sa bage "publicitate". Stiti astfel de cazuri actuale? Ce faceti in sensul asta, daca puteti face ceva? Cata reclama fara P vedeti in media acum?
garcon [anonim]
Cine vine in locul lui Teo Cucu?
D.V. [anonim]
Buna ziua,
In 2000 cand ati lansat GMP, cum va inchipuiati dupa zece ani, 2010? Aveti ceva din ce-ati facut de care acum va e rusine/sunteti extrem de mandru? (nu la nivel personal, ci la nivel de lucruri bune pentru piata)
Multumesc
zzz [anonim]
Felul cum a aparut congresul psd in media, mai ales pe tv, in weekendul trecut ce-a fost: reclama mascata, mult pr sau doar dorinta canalelor de a raspunde interesului imens al publicului larg fata de ce se intampla cu sefia unui partid?
andy d. [anonim]
Financiar cum ati incheiat anul la gmp/gmppr/webstyler? Cat % a fost businessul electoral? Ce tinte aveti pe 2010?
sinclair [anonim]
Ce a insemnat, cat de mult a contat online-ul in campania prezidentiala?
lugom [anonim]
1. pentru voi alegerile europarlamentare au fost la fel de plictisitoare ca pentru politicieni sau mare parte din public?
2. care a fost partea de creatie, sa zicem asa, intr-una din principalele linii de campanie ale lui base, razboiul cu mogulii? moguli de care nu mai zice nimic de aproape trei luni
catalin [anonim]
1.
cat de mult va folositi de tehnici de manipulare in campaniile electorale si in ce mod utilizati lipsa de cultura democratica a cetatenilor romani (in marea lor majoritate) in cadrul acelorasi evenimente?
2.
v-a facut Traian basescu si PDL-ul "om"?.. in sensul in care v-a imbogatit..
Multumesc
Gelu Adrian Talvar [anonim]
1. Sunteti asociat cu lansarea si explozia brandului Basescu. Credeti ca veti mai putea contribui la ceva similar pe viitor in domeniul comunicarii politice? Din punctul meu de vedere, daca va veti mentine clientul, cea mai mare provocare pentru dumneavoastra este sa ridicati in urmatorii 3 ani un personaj care sa poata duce mai departe rolul de lider de imagine (cel putin) pentru PD-L sau constructia politica numita Partid Popular. Sunteti pregatit sa va asumati aceasta provocare?
2. Ca si comunicator politic sunteti recunoscut dumneavoastra ca individ. Ati reusit sa cultivati langa dumneavoastra un tanar care sa invete aceasta meserie de la dumneavoastra spre care sa faceti transferul de know-how exclusiv pe acest palier sau nu ati intentionat niciodata acest lucru datorita faptului ca inca sunteti destul de tanar?
3. Ce profile de politicieni ati admirat sau admirati din politica romaneasca si internationala sau pentru ce calitati anume ati fost vreodata in situatia de admira vreunul in afara de Traian Basescu?
MB [anonim]
1. Consilierea acordata de GMP politicienilor romani este o activitate in derulare sau are loc numai punctual inainte si in timpul campaniei electorale?
2. Cat de docili sunt politicienii, cat de bine se pliaza recomandarilor pe care le faceti inainte si in timpul campaniilor electorale?
3. Ati evaluat activitatea GMP in campania electorala prezidentiala? Daca da, credeti ca au existat aspecte care ar fi fost imbunatatite, din punctul de vedere al comunicarii?
4. Avand in vedere lupta extrem de stransa din campania prezidentiala, se poate spune ca activitatea/implicarea GMP a fost mai restransa decat in campania prezidentiala anterioara?
5. Judecand viata politica romaneasca si iesirile in presa dezordonate ale politicienilor, credeti ca mai exista loc pe piata pentru companii de comunicare politica? Credeti ca este o piata cu perspective de crestere?
6. Pe scena politica isi face aparitia o noua generatie de politicieni, cei care au acum intre 30 si 45 de ani - credeti ca varsta ii face mai receptivi la recomandarile unui consilier?
Multumesc,
MB
the cat [anonim]
1. Anul trecut la premii si festivaluri au fost absente notabile, dar totusi s-a mai gasit de unde sa se aleaga niste campanii ok, ramase din 2008. Anul acesta ce se mai poate premia cu intunericeala din publicitate de anul trecut, campanii promotionale?
2. Ati facut anul trecut vreo campanie care sa merite bagata la festivaluri, indiferent daca va puneti sau nu problema participarii?
Paun [anonim]
De ce pe alte piete din regiune companiile spun ca pe 2010 vor sa bage mai putini bani in tv decat pana acum si mai multi bani in online si altele de genul asta, dar la noi, cum reiese din ce spun agentiile, tot in tv se vor duce cei mai multi bani?
manic preacher [anonim]
Ce asteptari de crestere sau descrestere sau evolutie generala aveti pentru online, care as cazut si el anul trecut? Pe ce va bazati asteptarile?
Criss [anonim]
Buna ziua,
Ce credeti, in contextul de anul asta se vor repeta situatiile cu "publicitate" de la ministere, gen cazul ridzi? Nu mai sunt alegeri, dar oricand se gaseste cate ceva de proptit...
Totodata, as dori sa stiu ce credeti despre ceea ce se intampla cu brandul turistic, proces girat de asociatiile pub, dar derulat de o asociere aleasa doar pe criteriul pretului cm mic. Ce asteptari aveti?
Multumesc
cine eu [anonim]
Scenariu nu foarte greu de imaginat: Basescu se retrage la un moment dat. PDL reactioneaza greu. Vine alt partid, unul pe val, sa va ceara ajutorul. Ce faceti?
Cristina T [anonim]
Buna ziua,
In ultimele luni sunt foarte multi oameni din publicitate, cu experienta, care au ramas fara locuri de munca. Din pacate, desi anul trecut multe voci din publicitate sustineau ca aceasta criza e un bun prilej sa se curete industria de "impostori", se pare ca aceasta criza a fost motivul perfect ca multi manageri sa scape de "angajatii incomozi". Cum va explicati aceasta frica generalizata de angajatii cu coloana si imposibilitatea ca astfel de oameni sa isi foloseasca experienta in alte agentii? Inca se fac vinovati publicitarii de pacatul "trufiei" dar si al "lacomiei" ca in anii trecuti si sunt pregatiti sa faca orice ca sa-si asigure nivelul de trai cu care s-au obisnuit?
Va multumesc.
Ana [anonim]
Credeti ca alegerile din 2009 (prezidentiale) au fost mai greu de castigat decat cele din 2004? Care a fost punctul forte al lui TB? Cum apreciati actuala situatie pe scena politica? Nu vi se pare un mare circ?
eu [anonim]
se vorbeste despre o scadere de 10-15% a pietei anul asta. sunteti de acord? pe ceva bazati? Anul trecut, daca n-ar fi fost alegeri, cu cat ar fi scazut piata - altfel spus, cu cat au sarit politicienii in publicitate electorala?
marian [anonim]
Buna Felix. Locuiesc in Marea Britanie.
mult diferit de Romania cand campaniile incep cu cu cateva saptamani inainte de ziua alegerilor, aici mesajele incep sa curga cu luni bune inainte.
Pe moment, Conservatorii sant cei mai agresivi. In iarna vazusem postere cu liderul lor criticand sistemul de sanatate. Acum, am vazut un poster destept.
Un instalator, om simplu, fotografiat in atelierul lui. Un alegator , tinta ideala (varsta, categorie sociala, nehotarat)si un mesaj normal :
I never voted the Tories but it's time to sort out the economy. (N-am votat niciodata Consevartorii dar e timpul sa rezolvam economia.) Evident sigla si mesajul apartinand Paidului Conservator.
Pe cand o astfel de imagine in campaniile ulterioare in Romania . Ca pana acum au fost de toate, mesaje tip Dero, faras, cina cea de taina si toata lumea imbracata la costum.
inca o intrebare. de data asta vis a vis de manipularea mediatica. aceasta manipulare se poate face si prin lipsa oricarui mesaj.
am observat asta la Europaralmentare. pe site-ul ambasadei romane , mesajele pt procedura de vot au inceput cu zece zile doar inainte de ziua alegerilor. si nici o informatie , mesaj, reclama despre candidati. majoritatea nu au avut nici macar un site personal in care sa aflu mai multe despre persoana si platforma program.(cred ca am gasit doar 1-2 site-uri doar). Si ca alegator, votez in intuneric pentru ca nu ai nici un suport informational.
Combinand intrebarile si raspunsurile pt cele de mai sus, unde crezi ca e mai mare lipsa de educatie in Romania :la nivel politic sau la nivel social intre oamenii de rand.
media [anonim]
In campania pentru prezidentiale, daca au existat astfel de momente, cand v-ati pierdut increderea in victoria lui Traian Basescu si cand ati inceput sa sperati din nou?
Aurora [anonim]
Ce experienta ofera, in opinia dumneavoastra, mai multe beneficii in vederea dezvoltarii profesionale? Munca intr-o agentie specilizata pe comunicare si consultanta politica sau la client?
Ca specialist in domeniu, ce sfat ati oferi tinerilor care doresc sa-si contruiasca o cariera in PR si consultanta politica?...primul lucru care va vine in minte...
Ce calitati trebuie sa aiba, dupa parerea dumneavoastra, un specialist in comunicare politica?
Multumesc!
Mult succes in continuare!
Florin Olteanu [anonim]
Buna ziua dl. Tataru,
Sunt interesat sa aflu din partea dumenavoastra un punct de vedere legat de "structurarea" campaniei de informare cu privire la referendumul organizat de dl. presedinte Traian Basescu.
1.Considerati ca este normal/etic ca un referendum sa beneficieze de o campanie de informare orientata intr-o singura directie - aceea a sustinerii temei respective? (din cate am vazut eu, nu au existat informatii cu privire la dezavatajele/riscurile adoptari masurii supuse referendumului)
2. Toate aprecierile pentru executiile realizate in acea campanie - foarte bine gandite si realizate.
Multumesc,
Florin
Ionut [anonim]
Ziua buna,
Exista vreo sansa sa se dezghete angajarile in publicitate anul acesta? Vor (re)creste salariile? Ce s-a intamplat cu toate "maimutele" (vorba lu' Naumovici) din advretising, sunt pe drumuri sau tot bine merci la adapostul multinationalelor?
Ca si in alte domenii unii zic ca e un moment bun de investitii, asadar, GMP are in plan investitii in oameni, in angajari?
Multumesc.
Nicu [anonim]
1. Veti lucra la campania de lansare a partidului intependentilor coordonat de Gabriel Oprea?
2. Cate zerouri a investit PD-L prin GMP in campania lui Vasile Blaga la Primaria Capitalei?
Multumesc