Stirile online au devenit mai populare, in Statele Unite, decat citirea ziarelor, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center si citat de BBC News. In America, stirile online ocupa locul trei in preferintele publicului, dupa stirile TV locale si nationale.

Informatia vine pe fondul dificultatilor financiare tot mai mari cu care se confrunta ziarele din State, multe dintre ele analizand posibilitatea introducerii unei taxe pentru accesarea continutului online.

Studiul arata ca publicul s-a indreptat cel mai adesea catre marii agreagatori de stiri Google News si AOL, dar si catre CNN si BBC.

Doar stirile locale si nationale se plaseaza inaintea stirilor online:

  • 78% dintre americani prefera statiile TV locale pentru aflarea stirilor
  • 73% afla stirile de la retele TV nationale precum CBS sau de la televiziuni prin cablu, precum CNN sau FoxNews
  • 61% aleg stirile online
  • 54% asculta programele de stiri la radio, de acasa sau din masina
  • 50% citesc stirile din ziarele locale
  • 17% citesc stirile din ziarele nationale, precum New York Times sau USA Today.

Numarul de cititori obisnuiti ai ziarelor - fie ca este vorba de cele locale sau nationale - a scazut cu 50%, afirma studiul citat.

Sursele de informare

Peste 90% dintre persoanele intervievate afirma ca folosesc mai multe surse de informare

Ce se citeste pe telefoanele mobile
Ce se citeste pe telefoanele mobile
Foto: Pew Research Center
pentru a se mentine la curent cu noutatile.

Majoritatea consumatorilor de stiri online (57%) folosesc in mod regulat intre doua si cinci site-uri. Doar 11% spun ca isi culeg informatiile de pe mai mult de cinci site-uri, in timp ce 21% se bazeaza pe un singur site.

Mai mult, multi dintre acestia nu manifesta o loialitate deosebita fata de furnizorul de informatii. Intrebati daca au un site favorit de stiri, majoritatea cititorilor online (65%) spun ca nu.

Ce stiri cauta cititorii online

Cele mai populare subiecte sunt vremea (urmarite de 81% dintre persoanele care citesc stiri online), evenimentele nationale (73%), sanatate si medicina (66%), afaceri si economie (64%), evenimente internationale (62%), si stiinta si tehnologie (60%).

Intrebati ce subiecte si-ar dori sa fie tratate mai frecvent, subiectii au indicat stirile stiintifice si descoperirile (44%), religia si spiritualitatea (41%), sanatatea si medicina (39%), administratia locala (39%) si comunitatea locala (38%).