Ringier si Axel Springer isi unifica operatiunile in cinci tari din Europa de Est prin infiintarea unei noi companii, cu sediul central la Zürich, la care fiecare dintre parti va detine 50% din actiuni. Tranzactia a fost deja inaintata spre aprobare autoritatilor competente din domeniul concurentei. Ringier Romania ar urma sa fie inclusa in acest joint-venture doar in momentul finalizarii procesului de redresare initiat la inceputul acestui an, informeaza un comunicat remis HotNews.ro.

Comunicatul Ringier precizeaza ca noua companie:

  • reuneste operatiunile Axel Springer din Polonia, Cehia si Ungaria si operatiunile Ringier din Serbia, Slovacia, Cehia si Ungaria;
  • are 4800 de angajati;
  • are drept obiectiv listarea la bursa in trei-cinci ani;
  • va detine peste 100 de titluri tiparite si peste 70 de publicatii online
  • va fi condusa de FlorianFels (42), numit la inceputul anului CEO Europa Centrala al Ringier AG;
  • are drept obiectiv ca "in momentul finalizarii procesului de turn-around / redresare initiat la inceputul acestui an, in acest Joint Venture sa fie inclusa si compania Ringier Romania".

UPDATE Directorul Ringier Romania, Marius Hagger, a declarat pentru HotNews.ro ca "nu va fi niciun fel de schimbare" in cazul operatiunii pe care o conduce, pana la integrarea acesteia in noul joint venture cu Axel Springer. Ringier Romania va tine de Ringier Group, iar Hagger va continua sa raspunda in fata lui Florian Fels, care a fost numit, recent, seful operatiunilor Ringier in Europa Centrala si de Est si care va conduce si compania anuntata acum. Referitor la motivele pentru care Romania nu a fost inclusa in acest acord de la bun inceput, Marius Hagger spune: "In primul rand, Ringier Romania trebuie sa se redreseze cu succes dupa ce am restructurat afacerea. In al doilea rand, Springer are deja un parteneriat cu Edipresse (in Romania, prin Edipresse AS - n.r.) si trebuie, mai intai, sa clarifice strategia viitoare a acestui joint venture".

UPDATE 2 Ce detin, intre altele, cele doua grupuri in tarile din Europa Centrala si de Est

  • Ringier Cehia: tabloidul nr.1 - Blesk; principala publicatie pentru femei - Blesk pro Zeny
  • Ringier Slovacia: tabloidul nr.1 - Novy Cas; cel mai mare ziar de duminica - Novy Cas Nedel'a; revista pentru femei nr.1 - Novy Cas pre zeny
  • Ringier Ungaria: tabloidul nr.1 - Blikk; ziarul de duminica nr.1 - Vasarnapi Blikk; ghidul TV nr.1 - Blikk TV
  • Ringier Serbia: tabloidul nr.1 - Blic; ziarul de duminica nr.1 - Blic nedelje; revista pentru femei nr. 1 - Blic Zena
  • Axel Springer Cehia - saptamanalul auto nr.1 - Svet Motoru; revista auto nr.1 - AUTO TIP;
  • Axel Springer Ungaria - cotidianul Vilaggazdasag; 9 ziare regionale, lider de piata; revista auto nr.1 - Auto Bild;
  • Axel Springer Polonia - tabloidul nr.1 - Fakt; cotidianul national de sport nr.1 - Przeglad Sportowy; revista auto nr.1 - Auto Swiat; revista de business nr.1 - Forbes; revista de business nr. 2 - Newsweek

Planul de dezvoltare al noii companii in anii urmatori, potrivit prezentarii oficiale:

  • 2010-2011 - procesul de integrare a operatiunilor din Europa Centrala si de Est
  • 2010-2013 - extinderea afacerilor din domeniul digital
  • 2013-2015 - listarea la bursa

UPDATE 3Financial Times noteaza, miercuri, ca "data fiind valoarea mai mare a operatiunilor Ringier, grupul elvetian va primi o plata compensatorie de 125 milioane euro din partea Springer, care va efectua, de asemenea, o plata suplimentara de 50 de milioane de euro catre noul joint venture". Sursa citata apreciaza, de asemenea ca acest acord "va reaprinde speculatiile legate de intarirea legaturilor dintre cele doua grupuri, care au discutat o fuziune completa in urma cu cativa ani, dar nu au reusit sa ajunga la un acord asupra termenilor de evaluare si asupra unor chestiuni legate de control".

Comunicatul Ringier

Ringier AG si Axel Springer AG isi unifica activitatile in Europa de Est

Ringier AG si Axel Springer AG isi unifica operatiunile in cinci tari din Europa de Est prin infiintarea unei noi companii cu sediul central la Zürich, la care fiecare dintre parti va detine 50% din actiuni. Cu o cifra de afaceri pentru 2009 de cca. € 414 milioane (CHF 601 mil), calculata prin simularea consolidarii cifrelor celor doua entitati, cu un profit (EBITDA) de € 62 milioane si cu 4800 de angajati, nou infiintata companie intra in topul jucatorilor media din Europa de Est. Obiectivul este listarea comuna la bursa in trei pana la cinci ani. Fuziunea a fost inaintata spre aprobare autoritatilor competente in domeniul concurentei.

Ringier AG (Zürich) si Axel Springer AG (Berlin) isi contopesc activitatile din Europa de Est si infiinteaza o noua companie, la care ambele societati detin cate 50%. Axel Springer participa in acest joint-venture cu afacerile societatilor sale subsidiare din Polonia, Cehia si Ungaria, iar Ringier cu afacerile din Serbia, Slovacia, Cehia si Ungaria. Astfel, cele doua companii isi intaresc semnificativ pozitia puternica pe aceste piete in crestere, cu peste 100 de titluri tiparite si peste 70 de publicatii online. Societatea de tip joint-venture cu sediul in Zürich si cu o cifra de afaceri estimata consolidat pentru 2009 la cca. 414 milioane EUR (CHF 601 Mil.), avand un profit (EBITDA) de € 62 milioane, devine una din cele mai mari companii media din Europa de Est. Ea va avea cca. 4800 angajati si, cu un portofoliu largit, devine liderul de piata incontestabil din regiune in segmentul tabloidelor si al revistelor. De asemenea, in trei pana la cinci ani actionarii intentioneaza sa listeze societatea mixta la bursa.

Mathias Döpfner, CEO al Axel Springer AG: «Pentru ambele companii, acest parteneriat constituie o oportunitate excelenta de a ne creste in mod considerabil afacerea de baza, jurnalismul, cu cinci ziare lideri de piata in tari cu potential de crestere si in acelasi timp asigura conditii optime pentru extinderea in continuare in domeniul digital.»

Christian Unger, CEO al grupului Ringier AG: «Ringier AG, afacere de familie cu o traditie de 177 de ani, marci puternice si valori solide, priveste acest pas ca pe un parteneriat natural, bazat pe o exceptionala compatibilitate. Impreuna ocupam pe pietele din Europa de Est o pozitie atat de puternica, incat vom face impreuna pasul inspre bursa si vom participa in mod decisiv la formarea viitorului pietelor media din regiune.»

Consiliul de administratie prezidat de Ralph Büchi, Presedinte Axel Springer International, este compus din cate doi reprezentanti pentru fiecare dintre companiile Ringier AG si Axel Springer AG. Societatea mixta va fi condusa de catre Florian Fels (42), actualmente CEO Europa Centrala al societatii Ringier AG.

In ultimele decenii, Ringier si Axel Springer si-au extins in mod activ operatiunile pe pietele din Europa de Est si detin numeroase titluri lideri de piata in segmentele din care fac parte, cu precadere in segmentul tabloid si reviste. Intre activitatile celor doua companii exista un nivel inalt de complementaritate. Compatibilitatea dintre Ringier si Axel Springer este bine conturata atat la nivelul intereselor strategice cat si in ceea ce priveste competenta in domeniul continutului. Sub indrumarea aceluiasi management, cele doua companii isi unesc eforturile pentru a profita de oportunitatile de crestere create de transformarea digitala, care ofera perspective de dezvoltare aditionale, in special angajatilor Ringier si Axel Springer din Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Serbia.

Tranzactia a fost inaintata spre aprobare autoritatilor competente in domeniul concurentei.

Obiectivul este ca, in momentul finalizarii procesului de turn-around / redresare initiat la inceputul acestui an, in acest Joint Venture sa fie inclusa si compania Ringier Romania.

In februarie anul acesta, Ringier Romania a vandut Evenimentul Zilei si Capital omului de afaceri Bobby Paunescu, in cadrul grupului fiind disponibilizat si un numar important de angajati. Miscarea a fost prezentata intr-un comunicat de presa drept o masura de eficientizare a portofoliului Ringier. Tot atunci, aparitia revistei Diva din portofoliul Ringier a fost sistata din cauza "lipsei de perspective economice pentru acest titlu". Ringier a pastrat, in schimb, ziarul Libertatea.

Nou infiintata companie "Editura Evenimentul si Capital", unde actionar majoritar este Bobby Paunescu, care a preluat Evenimentul Zilei si Capital, continua sa beneficieze, in urma unor acorduri aditionale, de structura de publishing a Ringier Romania, care asigura servicii de distributie, tiparire, vanzari de publicitate, resurse umane, IT.

Axel Springer detine un pachet minoritar in Edipresse A.S. Romania, care editeaza, intre altele, revistele Avantaje, Elle si Viva.

Axel Springer va participa in acest joint-venture cu afacerile societatilor sale subsidiare din Polonia, Cehia si Ungaria, iar Ringier cu afacerile din Serbia, Slovacia, Cehia si Ungaria. Ulterior, in tranzactie ar urma sa fie inclusa si Ringier Romania.

Cu o cifra de afaceri de circa 414 milioane de euro in 2009, calculata prin simularea consolidarii cifrelor celor doua entitati, cu un profit de 62 de milioane de euro si cu 4.800 de angajati, compania nou infiintata intra in topul jucatorilor media din Europa de Est. Obiectivul este listarea comuna la bursa in trei pana la cinci ani.