Alexander Lebedev, miliardar rus si fost agent KGB, a cumparat publicatiile britanice The Independent si The Independent on Sunday de la grupul de presa Independent News & Media, anunta joi The Guardian. Presa londoneza anuntase miercuri seara ca tranzactia urma sa fie confirmata oficial "in 24 de ore". Conform sursei citate, Lebedev a platit pentru cele doua publicatii o lira sterlina.

Lebedev isi extinde astfel portofoliul de presa in Marea Britanie, dupa ce, anul trecut, a cumparat cotidianul Evening Standard. Informatii privind negocierile dintre omul de afaceri sus si grupul IN&M pentru cumpararea The Independent circula de mai multe luni, zvonuri in acest sens aparand initial la inceputul lui 2009.

Lebedev a achizitionat cele doua publicatii britanice - The Independent si The Independent on Sunday cu o lira sterlina.

IN&M va plati, la randul sau, companiei infiintate de Lebedev pentru a publica aceste titluri, Independent Print Limited, 9,25 milioane de lire sterline in urmatoarele zece luni, potrivit The Guardian. In schimb, IPL isi va asuma toate datoriile ce ar mai putea aparea pe parcurs.

Sursa citata mentioneaza ca in presa britanica se inmultisera speculatiile cum ca Lebedev ar fi interesat sa transforme cele doua publicatii in titluri distribuite gratuit, la fel cum a facut si in cazul Evening Standard, ziar care, de atunci, si-a triplat tirajul. The Guardian mentioneaza insa ca miliardarul rus si fiul sau Evgheni l-ar fi asigurat pe premierul britanic, Gordon Brown, ca The Independent si The Independent on Sunday vor continua sa fie distribuite contra cost.

Lebedev va fi cel de-al patrulea proprietar al Independent, ziar infiintat de un consortiu, transferat apoi la Mirror Group Newspapers, pentru a fi editat, in ultimii ani, de Independent News & Media.

The Guardian aminteste ca The Independent este cotidianul britanic cu distributie nationala cu cele mai mici vanzari. Infiintat in 1986, ziarul a inregistrat un tiraj maxim in 1989 (400.000 de exemplare). Luna trecuta, tirajul mediu a scazut la 183.500 de exemplare - cu 10,8% mai putin decat in februarie 2009. Si Independent on Sunday - ziar duminical lansat in 1990 - a inregistrat scaderi considerabile de tiraj, atingand o medie de 155.600 in februarie - cu 13,27% mai putin decat in februarie 2009.