Piata ziarelor locale din Romania numara in prezent 308 titluri, un numar mult prea mare pentru o piata de publicitate in continua scadere, potrivit unei analize facute de paginademedia.ro si compania de monitorizare Media Image. Ramnicu Valcea, un oras mai mic decat cartierul Drumul Taberei a iesit campion de departe, cu 17 titluri, urmat indeaproape de orasul Targu Jiu, care se poate lauda cu 15 publicatii.

Concluziile analizei paginademedia.ro, pe scurt:

  • Ramnicu Valcea, un oras cu 110.000 de locuitori, este campionul titlurilor: 17 publicatii apar in orasul valcean. Aici apar si publicatii cu periodicitate mai rar intalnita: trisaptamanale.
  • Targu Jiu, centrul judetului Gorj, lasa in urma Constanta (un oras de peste trei ori mai mare) la numarul de titluri: 15, fata de 12 in orasul de la malul marii.
  • Oltenii stau cu demnitate in fata ardelenilor: Slatina, cu 12 titluri, se apropie de Cluj (14 aparitii locale), desi orasul transilvanean este de patru ori mai mare decat urbea din Oltenia.
  • Primele cinci orase din Romania dupa numarul de ziare (Ramnicu Valcea, Tirgu Jiu, Cluj-Napoca, Timisoara, Calarasi, Constanta si Slobozia) aduna mai bine de o treime din totalul publicatiilor locale.

Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, pentru Pagina de media:

  • O parte din ziarele locale ajung sa iasa din natura duala a massmedia: aceea de mediu de informare public si afacere si devin simple instrumente de promovare a intereselor – economice sau politice – ale patronilor lor.
  • Ca efect la aceasta practica destul de frecventa in presa locala, ziarele nu-si mai respecta datoria de a informa onest, corect si echilibrat publicul si nici nu mai pot aduce profit patronului.

Silviu Ispas, presedinte BRAT, pentru Pagina de media:

  • In Bulgaria, presa locala aproape ca nu exista, iar in Ungaria sunt 18-19 titluri care fac legea in presa locala.
  • Existenta unui numar foarte mare de ziare locale nu este justificata, un exemplu fiind Targu-Jiu, unde la un moment dat existau peste 20 de titluri. Aceasta fragmentare nu se regaseste intr-o necesitate, nu exista ziare de cartier sau ziarul strazii, pentru a avea zeci de ziare intr-un oras mic.

Informatia detaliata la paginademedia.ro aici si aici.