UPDATE 15.35 Parlamentul a respins, marti, raportul de activitate pe 2008 al Televiziunii publice, cu 195 de voturi pentru respingerea raportului, 78 de voturi impotriva respingerii si 3 abtineri. Consiliul de Administratie, condus de presedintele-director general Alexandru Sassu, e demis de drept.

Conform legii, CA al SRTv se considera demis din momentul respingerii raportului de activitate, urmand sa asigure un interimat fara drept de decizie pana la numirea unui nou consiliu, in termen de 15 zile. Dupa respingerea raportului, PSD a cerut prelungirea mandatului actualului CA pe o perioada de 15 zile lucratoare, ceea ce ar fi permis conducerii de acum a TVR sa poata lua decizii in acest rastimp. Propunerea a picat, insa, la vot.

UPDATE 2 In ultima perioada, in mediile politice au fost vehiculate doua variante ale PD-L pentru sefia TVR, dupa demiterea lui Alexandru Sassu: Rodica Culcer si Robert Turcescu. Marti, Academia Catavencu scrie despre un "new entry": Ion Cristoiu. Contactat de HotNews.ro, Ion Cristoiu a spus ca nu a primit pana acum nicio propunere in acest sens. Insa, daca i s-ar face o astfel de propunere, "am sa pledez in continuare pentru Robert Turcescu, pentru generatia tanara, asa cum am scris in Revista 22 ". UPDATERobert Turcescu ar avea mari sanse sa preia conducerea Televiziunii publice, dupa demiterea lui Alexandru Sassu, potrivit unor surse HotNews.ro. Contactat de HotNews.ro, Turcescu a declarat ca "nu am avut si nu am discutii in legatura cu aceasta pozitie", dar ca, in momentul in care se va pune problema, "voi sta sa ma gandesc".

  • Robert Turcescu: "In momentul de fata ma uit la faptul ca a picat raportul de activitate al SRTv ca un jurnalist la o stire si nu o privesc ca pe o oferta de job. Nu am avut si nici nu am discutii in legatura cu aceasta pozitie. In momentul in care se va pune o asemenea problema, voi sta sa ma gandesc la momentul respectiv."

UPDATE 3 (16.25) PSD intentioneaza sa conteste la Curtea Constitutionala procedura de vot folosita in cazul raportului SRTv. Mai exact, social-democratii sustin ca demiterea lui Sassu si a Consilului de Administratie trebuie sa fie facuta cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, practic cu 237 de voturi. Cum demiterea a fost votata cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti - 195 de voturi, social democratii spun ca vor depune contestatie la Curtea Constitutionala, motivand ca cei numiti in functie trebuie sa fie demisi prin aceiasi procedura.

Pe de alta parte, PD-L sustine ca solicitarea social-democratilor nu este intemeiata pentru ca demiterea conducerii SRTv a fost facuta prin hotarare de Parlament. Potrivit Constitutiei, judecatorii Curtii Constitutionale nu au atributii in a discuta hotararile Parlamentului si nu se pot pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului.

In deschiderea dezbaterilor pe tema raportului, Alexandru Sassu a vorbit despre depolitizarea institutiei, acuzandu-l pe premierul Emil Boc de faptul ca ar cere o emisiune saptamanala la TVR. Ceea ce, spune Sassu, ar transforma TVR intr-o "televiziune guvernamentala".

  • Alexandru Sassu: "Depolitizare nu inseamna nici schimbare de lege, nici o schimbare de oameni, de Consiliu de Administratie, ci inseamna o schimbare de mentalitate, in primul rand a celor care sunt la putere"
  • Alexandru Sassu: "Iata hartia, hartia primului ministru care imi cere ca in fiecare miercuri la ora de maxima audienta sa fie pe postul public. Asta e depolitizarea"  

Pozitia oficiala in acest sens a guvernului, transmisa marti HotNews.ro, este ca "Articolul 4 din Legea 91/1994 prevede ca serviciile publice de radio si televiziune sunt obligate sa transmita cu prioritate si gratuit comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Presedintie, CSAT sau de la Guvern. In aceste perioada masurile guvernului trebuie comunicate conform prevederilor legii."

UPDATE 4 Dupa dezbaterea in plen si inaintea votului, Alexandru Sassu a aparat, intr-o a doua interventie, prestatia sa la conducerea SRTv, spunand ca isi asuma raspunderea ca "nu am dat pe nimeni afara, asa cum mi s-a cerut".

Alexandru Sassu, in cea de-a doua interventie:

  • S-a reclamat faptul ca la conducerea departamentului de stiri ar fi fost tinuta ilegal o persoana (Madalina Radulescu - n.r.). Din pacate ilegal era sa se organizeze un concurs, pentru ca televiziunea romana era in proces legat de organizarea unui concurs anterior pe aceea pozitie. Procesul s-a terminat acum o saptamana si televiziunea a castigat. Deci era ilegal sa organizam un concurs atata vreme cat doamna Culcer daduse in judecata televiziunea romana. Acum ca a pierdut se poate organiza intr-adevar concurs.
  • Atat vreme cat jurnalul de actualitati a crescut intr-un an de zile de la doua puncte de rating la sapte puncte cred ca trebuie sa multumim profesionistilor de acolo si celei care conduce. Asa ca nu m-as hazarda sa spun ca e neprofesionista, atat vreme cat nu o cunoasteti. E un om care a condus bine in aceasta perioada.
  • Imi asum raspunderea ca nu am dat pe nimeni afara, asa cum mi s-a cerut de nenumarate ori, si asa cum ati cerut de nenumarate ori. Si imi asum raspunderea ca am adus din nou cultura pe ecranele televizoarelor.

In prealabil, raportul de activitate al SRR a fost adoptat de Parlament, iar mandatul Mariei Toghina in pozitia de presedinte-director general, mandat ce urma sa expire la sfarsitul acestei luni, a fost prelungit pana la data de 15 aprilie.

Rapoartele pe 2008 ale SRTv si SRR au fost introduse pe ordinea de zi de marti dupa ce, saptamana trecuta, PNL si PSD reusisera sa blocheze dezbaterea asupra raportului televiziunii publice.