Postul lui Sorin Ovidiu Vantu din Republica Moldova - Publika TV - incepe sa transmita miercuri, 7 aprilie, incepand cu ora 7.00, potrivit Unimedia. Postul TV va difuza ceremonia de deschidere in aceasta seara, de la ora 19.00, urmand ca de maine sa transmita stiri, 24 de ore pe zi, in romana si in rusa.

Publika TV este al doilea post de stiri din Republica Moldova, dupa ce, pe 5 martie 2009, s-a lansat in eter Jurnal TV, televiziunea-legenda a 'revolutiei' de la Chisinau.

Odata cu lansarea televiziunii de stiri Publika TV va fi lansat si portalul publika.md. De construirea site-ului si elaborarea stregiei online a acestuia s-a ocupat divizia de new media a grupului Realitatea Catavencu - F5, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro, la finele anului trecut, Dragos Stanca, directorul F5.

De altfel, grupul Realitatea-Catavencu anunta intr-un comunicat, in decembrie 2009, achizitia - prin compania partenera Stiri Media Grup din Chisinau, care opereaza postul lui SOV in Moldova - a pachetului majoritar de actiuni in New Media Group, compania care editeaza portalul de stiri Unimedia.md.

Tot atunci, grupul R-C a precizat ca investitia in operatiunile TV din Republica Moldova se ridica la 4,5 milioane de euro, in proiectul Publika TV fiind "angrenati" peste 150 de jurnalisti moldoveni, experti in business si analisti politici, 100 de tehnicieni si echipamente tehnice de ultima generatie.

Potrivit unui anunt facut de directorul general al Publika TV, Dumitru Tira, la inceputul lunii martie, echipa care va conduce editorial postul lui SOV din Moldova este formata din fosti jurnalisti BBC si Radio Europa Libera. Cei patru sefi sunt Maia Metaxa - editor-sef la Redactia Stiri, Valeriu Cater si Anatol Caslaru - editors of the day, Iulia Mihailova - coordonator al stirilor in limba rusa.

Maia Metaxa a fost corespondent BBC timp de cinci ani si coordonator mass-media al Centrului pentru Prevenirea Traficului de Femei. Valeriu Cater a lucrat, din 2004, la biroul Chisinau al Radio Europa Libera. Anatol Caslaru a coordonat departamentul economic al editiei de Chisinau a Jurnalului National. Iar Iulia Mihailova a coordonat programul in limba rusa, dedicat Transnistriei, la biroul din Chisinau al Radio Europa Libera.

Departamentul Programe al Publika TV va fi condus de Elena Pahomova, iar producatorul general va fi Vitalie Perciun.

Conform Unimedia, Publika TV va difuza zilnic 15 jurnale de stiri in limba romana si 6 jurnale in limba rusa.