Premierul Emil Boc a sustinut, miercuri, ca Antena 3 si Realitatea TV "dezinformeaza" si ca, de aceea, Antena a fost amendata de CNA, urmand ca o decizie similara sa fie adoptata, probabil, si in cazul celeilalte televiziuni, relateaza Mediafax. In momentul in care facea aceste declaratii, primul ministru a luat la un moment dat microfonul din mana reporterului Realitatii TV.

Aflat la Senat, premierul a fost intrebat daca, in conditiile in care partidul de guvernare solicita modificarea legii, astfel incat numirea conducerii Televiziunii si Radiolului Public sa nu mai fie facuta pe baze politice, isi mentine solicitarea catre SRTV de a avea un spatiu saptamanal la dispozitie in care sa prezinte masurile Guvernului.

"Eu doresc sa comunic cu romanii lucrurile pe care le face Guvernul. Vreau sa curm dezinformarile care curg in permanenta pe foarte multe posturi de radio si televiziune", a spus Boc.

El a luat din mana reporterului Realitatea TV microfonul si a declarat ca pe acest post de televiziune, marti seara, desi purtatorul de cuvant al Guvernului a incercat sa intre in direct, "sa curme dezinformarile si sa faca corecturile necesare", pentru ca se spuneau lucruri care nu erau adevarate, a fost refuzat.

Potrivit lui Emil Boc, Ioana Muntean a dorit sa intre in direct, prin telefon, la emisiunea lui Razvan Dumitrescu si nu i s-a permis. "In aceste conditii, noi trebuie sa comunicam aceste lucruri", a mai spus el.

"Purtatorul de cuvant vrea sa corecteze dezinformarile pe care Realitatea TV si Antena 3 le profereaza, dezinformari care se repeta in fiecare zi, de foarte multe ori intoxica romanii cu lucruri neadevarate, care nu au niciun fel de fundamentare in Guvern, iar premierul are obligatia sa vina… Am crezut ca pe postul de televiziune publica am obligatia sa vin atunci cand mi se da voie si sa spun ce se discuta in Guvern", a mai declarat premierul Boc.

Reporterii i-au atras atentia ca aceste televiziuni sunt private.

Premierul a continuat dialogul cu reporterii celor doua televiziuni, spunand ca informatia trebuie transmisa corect indiferent de statutul televiziunilor sau radiourilor, iar televiziunile private, desi fac politica, nu au voie sa dezinformeze opinia publica.

"Va spun si despre Antena, ca si Antena este pe acelasi palier. La fel, la Antena 3. Va rog sa nu va suparati cand spun ca televiziunile dumneavoastra spun lucruri cu mare neadevar. Va spun lucrurilor pe nume. Romanii trebuie sa stie ca Realitatea si Antena 3 dezinformeaza romanii si am argumente foarte clare", a declarat premierul Boc, aratand ca, daca purtatorul de cuvant al Guvernului nu poate oferi un punct de vedere la o televiziune, Romania nu este o tara democratica.

El a tinut sa exemplifice spunand ca Antena 3 a primit din partea CNA o amenda pentru acest lucru. "Probabil ca si Realitatea urmeaza", a continuat el.

Potrivit lui Boc, romanii trebuie sa aiba acces la informatii corecte, pentru ca posturile private abdica de la obligatia legala pe care o au.

El a mai declarat ca acest incident de la Realitatea TV este un exemplu din foarte multe altele pe care le are la dispozitie.

Realitatea TV va permite doar interventii in direct programate pentru purtatorul de cuvant al lui Boc

Realitatea TV va permite interventii in direct ale purtatorului de cuvant al Guvernului doar daca sunt convenite in prealabil, din cauza ca interventiile neprogramate nu lamuresc situatia discutata, generand modificarea desfasuratorului si pierderea publicitatii, a declarat pentru Mediafax directorul executiv al postului tv, Catalin Popa.

El a afirmat ca purtatorul de cuvant al guvernului doreste sa intervina aproape zilnic in emisiunile Realitatea TV "ca sa clarifice, nuanteze, reformuleze, reia declaratii confuze ale premierului", iar inregistrarile din ultimele saptamani "probeaza ca doamna Muntean a intervenit constant (...) deseori sunand direct in regia de emisie pentru a cere drept la replica, ceea ce, in opinia noastra, reprezinta un mod de a reactiona total lipsit de eleganta".

"Este ca si cum reporterul nostru ar bate direct la usa premierului pentru a-i cere un interviu, fara a trece - asa cum cer uzantele - pe la purtatorul sau de cuvant", a precizat Catalin Popa.