CNA a sanctionat, marti, Realitatea TV cu somatie publica pentru incidentul din 6 aprilie, in care purtatorul de cuvant al Guvernului nu a putut intra in direct in cadrul emisiunii Realitatea Zilei, unde a fost prezentata "eronat" o declaratie facuta de premierul Emil Boc. Postul a fost somat pentru lipsa de informare corecta, Consiliul Audiovizualului apreciind ca Realitatea ar fi trebuit sa ceara explicatii de la guvern in legatura cu subiectul abordat, anume cresterea numarului de secretari de stat.

Potrivit reclamatiei adresate CNA si semnate de Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului, in emisiunea respectiva "a fost interpretata eronat si tendentios o declaratie a primului ministru Emil Boc" si au fost prezentate "informatii gresite si confuze" in privinta numarului de secretari de stat de la Ministerul Economiei si de la Ministerul Finantelor Publice. Ioana Muntean a explicat in reclamatie ca premierul a facut in octombrie 2009 declaratia ca nu va mai permite mai mult de doi secretari de stat la ministere, el referindu-se la o perioada de interimat, pana la investirea unui nou guvern. Ea a precizat ca a cerut o interventie telefonica pentru a corecta cele spuse pe post, dar ca a fost refuzata.

Pe de alta parte, reprezentanta Realitatea TV la CNA a spus ca Ioana Muntean a intervenit direct in regie si ca nu a apelat la producator sau altcineva cu putere de decizie, care ar fi putut eventual permite intrarea pe post. Ea a indicat faptul ca a doua zi postul a prezentat si punctul de vedere al purtatorului de cuvant, in cadrul unei emisiuni si in buletinele de stiri.

Membrii CNA au apreciat ca Realitatea ar fi trebuit sa ceara, oricum, Guvernului explicatii in privinta maririi numarului de secretari de stat, constatata de postul TV.

  • Narcisa Iorga: "Vreau sa cred ca a fost o eroare de documentare, nu rea vointa (...) Era obligatia postului sa intrebe Guvernul de ce se mareste numarul de secretari de stat, cand premierul a spus ca numarul acestora va fi redus (...) E un obicei deja impamantenit de a nu prezenta punctul de vedere al institutiei despre care se face vorbire"
  • Rasvan Popescu: "Sa speram ca disfunctii de genul acesta nu se vor repeta. Calea cea mai scurta catre informarea corecta a publicului este sa permiteti de fiecare data interventia celor in masura sa aduca lamuriri"

In data de 7 aprilie, premierul Boc a acuzat ca Antena 3 si Realitatea TV "dezinformeaza" si ca se asteapta ca si Realitatea TV sa fie amendata de CNA, asa cum fusese si Antena 3. El a spus atunci ca Realitatea TV nu i-a permis Ioanei Muntean sa intre in direct pentru a "curma dezinformarile si sa faca corecturile necesare". In replica, directorul executiv al Realitatea TV, Catalin Popa, a declarat atunci pentru Mediafax ca televiziunea va permite interventii in direct ale purtatorului de cuvant al Guvernului doar daca sunt convenite in prealabil, din cauza ca interventiile neprogramate nu lamuresc situatia discutata, generand modificarea desfasuratorului si pierderea publicitatii.