Jurnalistul Nicolas Don a lansat oficial, luni, platforma de stiri video pe telefonul mobil Telenews, accesibila si pe Internet, prin care ofera sintetizat principalele stiri ale zilei, intr-un buletin de cinci minute. Platforma, spune initiatorul ei, se adreseaza celor care vor sa afle "stiri din mers", care vor altceva decat stirile "diluate" oferite de posturile romanesti de televiziune si pentru care este mai important sa afle noutati prezentate obiectiv si concis, decat sa se informeze pe larg despre un eveniment chiar in momentul in care se petrece acesta.

Telenews ofera, la lansare, un buletin de stiri de 5 minute, prezentat de Nicolas Don, difuzat zilnic la orele 20.00 si accesibil pe telefonul mobil doar in portalul Orange, sau pe Internet la adresa Telenews.ro. Buletinele sunt pentru inceput disponibile in romana si franceza (pentru expatii francezi). Don apreciaza ca era nevoie de o astfel de platforma intrucat cei mai multi tineri romani prefera alt ecran deca cel al televizorului, unde jurnalele de stiri sunt prea lungi, iar informatia "diluata".

Telenews este un proiect al Don Production, casa de productie detinuta de Nicolas Don, iar echipa este formata din 10 oameni. Pe langa buletinele de stiri, care pe viitor vor fi completate de buletine cu informatii de nisa, Telenews mai gazduieste online si comentarii semnate de jurnalisti precum Luca Niculescu, Laura Chiriac, Adelin Petrisor sau Cosmin Prelipceanu.

Potrivit lui Don, Telenews nu are intentia sa se "bata" cu alte surse de informare TV sau online deoarece "suntem mititei", iar platforma raspunde unei nevoi existente pe piata, aceea de informatie scurta, rapida, clara si obiectiva. El admite, intr-un dialog cu HotNews.ro, ca "plecam in necunoscut", neavand tinte cantitative de audienta bine stabilite, dar insista ca este "un serviciu nou, in pas cu timpurile", capabil sa atraga publicitate.

VIDEO Nicolas Don intr-o discutie cu HotNews.ro: "Foarte multe companii mari vor sa comunice in mod diferit de cel clasic"

Informatia pe scurt:

  • Publicul-tinta este publicul care are acces in primul rand la telefonia mobila simpla cu video, un public "in mers"
  • Nu avem tinte cantitative de audienta, plecam in necunoscut. Dar este un serviciu nou, in pas cu timpurile
  • Monetizarea se va face prin publicitate. Telenews are parteneriat cu Orange, cu Apa Nova, iar "L'Oreal va veni in curand". Foarte multe companii mari vor sa comunice in mod diferit de cel clasic. Suntem inca in criza, speram sa iesim curand, iar atunci solutiile trebuie sa fie si ele inovative
  • In Franta, in urma cu cativa ani, televiziunea M6 a creat un buletin de stiri de sase minute, care a facut senzatie
  • Nu consider ca pentru publicul nostru e foarte important sa afle la ora 6 ca Voicu a iesit din arest la acea ora sau daca afla acest lucru la 8 seara. Daca omul are nevoie urgenta de o informatie, se duce la alte surse, unde e detaliata pe loc. La noi informatia este sintetizata la sfarsitul zilei
  • Modul cum este organizat Telenews e foarte diferit de ce se intampla acum in Romania: am colaboratori, dar eu aleg stirile si eu le fac. In Romania se procedeaza invers - o echipa intreaga scrie stirile si prezentatorul le citeste de pe un prompter asupra caruia are putina influenta, practic deloc.
  • Colaboratorii sunt oameni inatacabili profesional. Nu inseamna ca, daca Laura Chiriac este la Realitatea TV si semneaza la noi, se exprima Vantu prin gura noastra, sau daca semneaza Nahoi (Ovidiu Nahoi, Adevarul Holding - n.r.) se exprima Patriciu.
  • Din partea jurnalistilor colaboratori vor fi doua editoriale pe saptamana