Cotidianul Jurnalul National este acuzat de ziarista Emilia Sercan ca i-a plagiat o ancheta pe care o publicase pe Blogul de Investigatii, in care prezenta afacerile ministrului Apararii, Gabriel Oprea. Ancheta „Gabriel Oprea, afaceri cu fratii Crestin si Dorin Cocos – despre afacerile trecute si prezente ale noilor ministri” a fost publicata pe blogul ziariste in 22 februarie 2010. "Sub titlul 'Oprea, ministru Apararii Intereselor Personale', cotidianul Jurnalul National a plagiat integral ancheta mea", afirma Emilia Sercan.

Ea spune acum, pe blogul ei, ca articolul a fost publicat "sub semnatura 'pseudonimului lor de serviciu', Gabi Golea, un nume inventat si folosit de redactia Jurnalul National de ani de zile atunci cand nu vrea sa-si asume prin identitatea unui ziarist anumite articolele'".

"Cotidianul a publicat ca deschidere de ziar un text din care jumatate este copiat cuvant cu cuvant, inclusiv ghilimelele si parantezele, dupa ancheta mea referitoare la afacerile derulate in trecut de ministrul Apararii, Gabriel Oprea", scrie Emilia Sercan, pe Blogul de Investigatii.

Ziarista a incercat sa discute cu conducerea Jurnalului National si afirma ca l-a sunat vineri pe Victor Ciutacu, cerandu-i sa retragerea articolului de pe site si prezentarea de scuze pe site si in editia de print.

"Cand i-am spus lucrurile astea, Victor Ciutacu m-a intrebat daca il amenint. A ramas ca ma suna dupa ce se uita peste cele doua articole. Nu a facut-o".

"Acum doua ore l-am sunat pe Marius Tuca explicandu-i si lui situatia. Imi spune sa il sun luni. Il intreb de ce luni, avand in vedere ca azi se lucreaza la ziar. Imi raspunde: ”Atunci nu ma mai sunati niciodata!”", povesteste ziarista.

Dupa o jumatate de ora, a fost sunata de Gabriela Antoniu care i-a spus ca "Dintr-o regretabila eroare, la editarea textului s-a taiat sursa de unde a fost preluat" si ca Jurnalul National va publica luni o precizare "ca le-a scapat sursa anchetei".

"Cu toate precizarile pe care le vor face, avem de-a face cu un furt de cea mai joasa speta, motiv pentru care maine dimineata voi sta de vorba nu niste avocati pentru a stabili ce am de facut: plangere penala pentru furt intelectual, plangere la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor sau proces direct. Sau poate toate trei", incheie ea.