Dacia a trecut pe primul loc in topul increderii romanilor, loc ocupat anul trecut de Mercedes-Benz, potrivit celui mai recent studiu Trusted Brands, realizat de Reader's Digest. Brandurile BCR, Asirom si Canon au reusit, la randul lor, sa-i detroneze in topul increderii pe liderii de anul trecut ai domeniilor din care fac parte. Pe de alta parte, neincrederea populatiei in politicieni, vanzatori de masini si fotbalisti s-a adancit comparativ cu anul trecut, cand ocupau tot ultimele pozitii in clasament, in vreme ce pilotii, pompierii si farmacistii beneficiaza in continuare de cea mai mare incredere in randul romanilor.

Studiul Reader's Digest Trusted Brands 2010 a fost realizat concomitent in 16 tari europene, printre care si Romania. El a fost realizat prin corespondenta, in perioada august-octombrie 2009, respondentii fiind selectati din baza de date de clienti activi ai Reader’s Digest. Romania a inregistrat cea mai mare rata de raspuns la nivel european, dupa Finlanda: 14,1%.

Iata, pe scurt, rezultatele pentru Romania:

  • Una din marile surprize ale studiului din acest an a fost revenirea in forta a unor branduri romanesti. Spre exemplu, la categoria automobile, Dacia a trecut pe primul loc in topul increderii romanilor, loc ocupat anul trecut de Mercedes-Benz.
  • La categoriile: banci, automobile, camera foto sau companie de asigurari s-au schimbat liderii. Pe scurt, Sony, liderul categoriei camera foto in ultimii trei ani, a fost depasit de Canon (39%), BCR (27%) si-a reluat pozitia de lider din 2008, cand a fost depasita de BRD, in timp ce Asirom (21%) a depasit ING, liderul de anul trecut.
  • La alte categorii - electrocasnice, benzinarii, cosmetice - ocupantii locului intai si-au intarit pozitia, comparativ cu anii trecuti.
  • In ceea ce priveste institutiile, studiul arata ca increderea romanilor in unele dintre ele a scazut dramatic, in timp ce in altele se mentine printre cele mai mari din Europa. Increderea in Politie si Justitie ramane in continuare foarte mica fata de media europeana (35% si, respectiv, 22% fata de 59% si, respectiv, 40%).
  • In schimb, increderea in casatorie este cea mai mare in tara noastra, cu un procent de 79% fata de 68% cat este media in cele 16 tari participante la studiul Trusted Brands.
  • La categoria profesii, pilotii i-au detronat pentru intaia oara pe pompieri: romanii au votat 90% pentru piloti, 89% pentru pompieri si 84% pentru farmacisti – cele trei profesii care au ocupat primele locuri in topul increderii si in 2009.
  • Ultimele trei locuri ale clasamentului au ramas aceleasi fata de anul trecut. Astfel, romanii au acordat votul lor negativ politicienilor (94%), vanzatorilor de masini (78%) si jucatorilor de fotbal (73%). Mai mult, la toate aceste trei categorii neincrederea populatiei a crescut comparativ cu anul trecut.

Castigatorii Trusted Brands Romania 2010

Categoriile comune pentru toate tarile incluse in studiu:

– Automobile: Dacia

– Electrocasnice: Philips

– Computer personal: Dell

– Telefonie mobila: Nokia

– Operatori telefonie mobila: Vodafone

– Camera foto: Canon

– Agentie de turism: Paralela 45

– Banca: BCR

– Card de credit: Visa

– Companie de asigurari: Asirom

– Furnizori servicii internet: RCS & RDS

– Benzinarii: Petrom

– Vitamine: Eurovita

– Remedii impotriva racelii si gripei: Nurofen

– Analgezice: Algocalmin

– Produse de ingrijire a parului: Head & Shoulder's

– Produse de ingrijire a pielii: Nivea

– Produse cosmetice: Nivea

– Detergenti: Ariel

– Cereale pentru mic dejun: Nestle

Categorii locale:

– Produse de panificatie: Vel Pitar

– Materiale de constructii: Ceresit

– Ulei de gatit: Untdelemn de la Bunica

– Produse din carne: Cris-Tim

– Condimente: Fuchs

– Apa minerala: Borsec

– Clinica Privata: Medlife

– Suplimente naturale alimentare: Walmark

– Produse lactate: Danone

– Hrana pentru animale: Pedigree

– Retailer imbracaminte: Zara

– Retailer electrocasnice: Domo

– Pasta de dinti: Colgate

– Centre comerciale: Carrefour

– Cotidian: Jurnalul National

– Statii Radio: Europa FM

– Statii TV: Pro TV

– Retailer bricolaj si amenajari: Bricostore