Presa romaneasca ramane "partial libera", iar Romania se situeaza pe locul 88 in cel mai nou clasament global al libertatii presei, dat publicitatii de Freedom House. Romania se situeaza in acest clasament in urma tuturor celorlalte tari membre UE si inaintea Macedoniei, Bosniei-Hertegovina, Albaniei, Kosovo, Ucrainei si Rusiei.

In editia de acum un an a raportului realizat Freedom House, Romania impartea locul 92 cu Ecuador, Panama si Peru. In raportul de anul acesta, imparte locul 88 cu Bolivia, Brazil si El Salvador. Dintre tarile central si est-europene, Estonia ocupa locul 17, urmata de Republica Ceha, Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, Slovenia si Letonia, toate cu o presa "libera". Singurele tari din regiune, membre UE, cu presa "partial libera" sunt Bulgaria (locul 76 in clasamentul mondial) si Romania.

Republica Moldova imparte cu Irak locul 144, intrand in categoria tarilor unde presa nu este libera.

Freedom House apreciaza, in raportul sau, ca in majoritatea regiunilor lumii libertatea presei a suferit pierderi si in 2009, al optulea an consecutiv de deteriorare a situatiei. Printre tendintele anului 2009, raportul noteaza:

  • declinul continuu al independentei presei in democratiile emergente, ce demonstreaza fragilitatea libertatii presei in aceste tari
  • guvernele cu tendinte autoritare si-au consolidat controlul asupra presei traditionale si incearca sa ingradeasca si mediul relativ liber oferit de Internet.
  • amenintarile la adresa libertatii presei raman o problema chiar si in democratiile solide

Clasamentul este condus de Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia, printre ultimele clasate numarandu-se Iran, Belarus, Uzbekistan, Cuba, Libia, Turkmenistan si Coreea de Nord.

  • Vezi clasamentul Freedom House aici