Expert italian: "Atacul hackerilor romani asupra ziarelor La Stampa si Corriere a fost unul din cele mai relevante din ultimii 8 ani in Peninsula"

de Miruna Cajvaneanu     HotNews.ro
Marţi, 4 mai 2010, 19:12 Economie | Media & Publicitate


Pe 30 aprilie, un grup de hackeri, care se semneaza Romanian National Security, a atacat trei dintrecele mai importante site-uri media din Italia: La Stampa, Corriere della Sera si RAI. Hackerii romani au lӑsat un mesaj unde ȋi invitӑ pe jurnalistii italieni sӑ nu mai facӑ confuzie ȋntre „romani” si „tigani”. Acelasi grup, RNS, a atacat ȋn ultima lunӑ siturile publicatiilor Daily Telegraph si Le Monde. Dar, spre deosebire de presa britanicӑ si cea francezӑ, mass media italianӑ a trecut sub tӑcere absolutӑ atacul romanilor de la RNS.

Despre cum a fost realizat atacul informatic al celor de la RNS, despre ce riscӑ hackerii romani, dar si despre tӑcerea presei din Peninsulӑ, am vorbit cu Matteo Cavallini, responsabil cu siguranta informaticӑ la Ministerul Comertului din Italia. Cavallini, care are o experientӑ de 15 ani ȋn domeniul sigurantei pe net, a fost primul italian care a atras atentia pe larg asupra atacului hackerilor romani, pe blogul sӑu: matteocavallini.blogspot.com/

Miruna Cajvaneanu: Cum au realizat, practic, cei de la RNS, atacul informatic?
Matteo Cavallini: Pentru a duce la bun sfarsit un asemenea atac, denumit ȋn limbaj tehnic „defacement”, nu sunt neapӑrat necesare cunostinte informatice deosebit de avansate. Existӑ instrumente semiautomatice (tools) care te ajutӑ sӑ stabilesti care sunt obiectivele vulnerabile ale unui site si ȋntr-un moment potrivit, sӑ le ataci efectiv. Dar acest lucru nu ȋnseamnӑ cӑ autorii atacului nu pot fi foarte bine pregӑtiti.

Miruna Cajvaneanu: Existӑ precedente similare pe site-urile italiene?
Matteo Cavallini: Fenomenul de „defacement” este foarte frecvent si amplu documentat atat ȋn Italia, cat si ȋn alte tӑri. In fiecare zi se ȋntamplӑ astfel de atacuri. Dar tintele sunt situri mai putin importante si cu o vizibilitate redusӑ. Cand ȋnsӑ, tinta este un site important, cazul devine public si ecoul e amplu. Douӑ exemple recente: site-ul Postei Italiene sau cel al ministrului economiei, Tremonti. Din cate ȋmi amintesc, atacul RNS este unul din cele mai relevante atacuri de tip „defacement” din ultimii ani. Un precedent ar putea fi cel de acum 8 ani, cand un grup de hackeri brazilieni au atacat situl Administratiei Publice italiene.

Miruna Cajvaneanu: De ce atacul hackerilor romani este atat de grav?
Matteo Cavallini: Pentru cӑ prezintӑ douӑ caracteristici care-l deosebesc de altele. In primul rind, atacurile au vizat o gama amplӑ de site-uri. Practic, trei site-uri au fost efectiv atacate, dar au fost identificate alte sase posibile tinte, ale altor grupuri de presӑ, semnalate ca fiind vulnerabile. Au fost alese tinte care intrӑ ȋn categoria site-urilor importante, cu multӑ vizibilitate. O a altӑ caracteristicӑ: matrita social-politicӑ a revendicӑrii. Cele douӑ aspecte fac ca acest atac sӑ fie destul de rar si de serios.

Miruna Cajvaneanu: Ce riscuri au ȋnfruntat hackerii romani, conform legislatiei italiene?
Matteo Cavallini: Desigur, gestul este inclus ȋn categoria delictelor - mai bine zis o serie de delicte, as zice chiar destul de grave. Deci, dacӑ victimele atacurilor fac un denunt, autorii riscӑ sӑ devinӑ obiectul unei anchete penale.

Miruna Cajvaneanu: Cum apreciati reactia managerilor celor trei situri atacate si trecerea sub tӑcere a atacului?
Matteo Cavallini: Trei site-uri - trei rӑspunsuri diferite. RAI a republicat pagina originalӑ, dar nu stim dacӑ a rezolvat si problema vulnerabilitӑtii. La Stampa a blocat accesul la pagina respectivӑ, probabil pentru cӑ vor sӑ facӑ ulterioare investigatii si probabil sӑ elimine problema, nu doar sӑ repunӑ pagina initialӑ online. In ceea ce priveste situl cotidianului gratuit City, al grupului media RCS (Corriere della Sera), „defacementul” este ȋncӑ vizibil, chiar dacӑ eu, personal, am trimis un email de aviz. Un comportament care mi se pare de neȋnteles.

In sfarsit, mi se pare foarte ciudat faptul cӑ nimeni nu a vorbit panӑ acum, ȋn presa italianӑ, de acest atac. Mai ales cӑ a implicat chiar mass-media, care de obicei pun pe prima paginӑ astfel de evenimente, dacӑ au ca victime alte site-uri din lumea afacerilor si nu numai. Sper cӑ aceastӑ campanie de atacuri sӑ atragӑ atentia nu doar asupra unor teme sociale, ci si asupra sigurantei retelei internet.

N. Red.: Ne cerem scuze pentru eroarea de atribuire a atacului informatic. Informatia a fost corectata
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18706 vizualizari

 • +18 (24 voturi)    
  de ce tac? pentru ca nu stiu ce sa faca (Marţi, 4 mai 2010, 19:35)

  neagoe [utilizator]

  Pentru ca in cazul in care se deschide o ancheta penala impotriva hackerilor se poate deschide o ancheta morala impotriva mediei italiene. Iar pe Internet valurile unui scandal lasa urme mai greu de sters decat cele ale unui tsunami... Si daca tac, dar si mai mult daca nu tac, ii va costa multisor sa-si tina la zi problemele de securitate, iar pe fondul crizei nu orice ziar italian isi va permite. Fie ca sunt ageamii, fie ca sunt profesionisti, RNS-ul a facut o miscare intersanta. Si probabil ca nu va fi nici ultima si nu vor fi nici ultimii. Nice!
  • +17 (23 voturi)    
   daca tot ne-am pricopsit cu romii,trebuie sa (Marţi, 4 mai 2010, 19:53)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui neagoe

   luptam sa scapam de stigmat .prin toate mijloacele inclusiv a schimba denumirea de rrom cu dalit ,mult mai apropiata de susha indiana a acestora!
   • 0 (0 voturi)    
    Hai sa nu mai facem experiente! (Miercuri, 5 mai 2010, 18:44)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

    In limba ramana exista cuvantul consacrat, TIGAN, E in multe proverbe si in titlul unor carti. Amintesc:" Tiganiada" de I.Budai. Deleanu si " La tiganci " de Mircea Eliade. Deci daca avem cuvant sa-l folosim si sa nu ne mai prostim cu rom, dalit si alte aberatii!!
  • +2 (2 voturi)    
   visezi (Miercuri, 5 mai 2010, 10:03)

   cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   NU se deschide nici o ancheta morala niciodata impotriva nimanui. Parca nu stii asta. Lasa visele astea deoparte.
 • +16 (18 voturi)    
  .... (Marţi, 4 mai 2010, 19:52)

  silcoa [anonim]

  yes we can!
  • 0 (0 voturi)    
   adevarat ! (Joi, 6 mai 2010, 1:41)

   raz [anonim] i-a raspuns lui silcoa

   adevarat ,uite ca se poate face si la noi ceva ... ERA CAZUL ! ...si inca mai sunt multe de facut ... daca ar fi mai multi romani asa ,ce bine am duce-o
 • -15 (17 voturi)    
  Realitate (Marţi, 4 mai 2010, 19:56)

  Mario [anonim]

  toate fiintele umane, indiferent de sex, religie, nationalitate, culoare sau rasa, sunt egale in fata legii. A legii morale mai ales, care trebuie sa fie interioara si naturala. Cine crede altceva e pur si simplu cretin.
 • -11 (15 voturi)    
  Interesant... (Marţi, 4 mai 2010, 20:01)

  Ilie [anonim]

  Interesant cat de repede credem ceva ce scriu niste hackeri pe un site.
  Puteau sa fie oricine si sa scrie orice.
  Poate au fost romani, poate nu.
  Nu va mai repeziti sa credeti orice, mai ales in epoca asta "virtuala", in care e posibil sa se falsifice cam tot. De-asta e posibila si "hack-uirea".
  Si dupa razboi... multi viteji experti se-arata....
  • +5 (7 voturi)    
   Atacul a fost revendicat de RST (Marţi, 4 mai 2010, 20:20)

   zexe [anonim] i-a raspuns lui Ilie

   Ilie, atacul a fost revendicat de hackeri romani iar pe site-ul lor se gaseste un "screenshot" cu textul scris in limba romana. E adevarat ca textul contine si greseli gramaticale, dar cine mai tine cont?
   • 0 (8 voturi)    
    Daca zici ca astea sunt "dovezi"... (Marţi, 4 mai 2010, 21:01)

    Ilie [anonim] i-a raspuns lui zexe

    Daca stai putin si te gandesti e posibil sa-ti dai seama ca astfel de "dovezi" pot fi falsificate foarte usor. Faptul ca un hacker scrie pe site "noi suntem 'cutare grup'" nu e o garantie absoluta ca asa e. Puteau sa scrie si ca sunt chinezi. Nu zic ca nu ar putea si chiar romani, dar e mai bine sa nu pui botul asa repede la orice.

    Si link-ul ala din articol nu e "site-ul lor", daca esti putin atent. E un blog care scrie DESPRE hacking si despre ei.

    Poate acum inteleg si mono-neuronalii care mi-au dat voturi negative.
    • +3 (9 voturi)    
     da (Marţi, 4 mai 2010, 23:04)

     ady [anonim] i-a raspuns lui Ilie

     habar nu ai de securitatea online.Ai auzit si tu ceva dar defapt nu stii nimic .Este clar ca sunt romani.Spune-mi tu mie cine ar avea interesul sa faca asa ceva.Tu te-ai chinui sa ataci atatea siteuri ca sa ii aperi pe chinezi sau americani de exemplu .Cred ca nu.Da este posibil sa realizezi acest atac de oriunde in lume si sa folosesti orice pseudonim sau identitate ,dar in cazul asta este clar vb de romani , doar au fost atacate siteuri de ziare care creau o imagine f negativa romanilor.
     Si nu va faceti griji daca acestia sunt hackeri adevarati nu vor fi prinsi niciodata f multi hackeri scapa in acest fel , practic le este imposibil autoritatilo sa ii identifice.
     • -2 (8 voturi)    
      E greu cu logica asta... (Marţi, 4 mai 2010, 23:51)

      Ilie [anonim] i-a raspuns lui ady

      Tu nu ai habar ce stiu eu sau ce nu stiu.

      Ziarele alea se mai ocupa si cu altceva in afara de romani cu logica de 2 lei ca a ta.

      Si interese ca cineva sa atace "atatea" 3 site-uri am putea gasi. De exemplu ca sa dea apa la moara unora, sa zica ca romanii dupa ce ca sunt tigani si hoti, mai sunt si pirati. Pot fi si alte motive mai putin evidente.

      Eu am facut doar observatia ca nu tot ce zboara se mananca. Mai ales in domeniul virtual. Tu crezi ce vrei. Poti sa crezi si ca esti foarte destept. Continua sa visezi.
  • +5 (5 voturi)    
   CanCan a platit si el pentru lipsa de etica (Marţi, 4 mai 2010, 20:32)

   zexe [anonim] i-a raspuns lui Ilie

   CanCan a preluat niste poze de pe site-ul Romanian Security Team fara sa declare sursa si a fost pus in cap de aceeasi echipa. Sfatuiesc pe editorii HotNews sa corecteze greseala cu privire la denumirea grupului de hackeri pana nu se prinde vreunul ca nu va informati corect.
   "Romanian National Security" este, de fapt, "Romanian Security Team"
   • 0 (0 voturi)    
    Hai ca le zapacesti de tot.. (Miercuri, 5 mai 2010, 12:58)

    Ilie [anonim] i-a raspuns lui zexe

    Din ce citesc eu (cu ochii deschisi) pe site-ul ala, inteleg ca:

    "Romanian National Security" aka "RNS" este asa zisul grup care a savarsit atacul.

    "Romanian Security Team" (RST) este un site (rstcenter.com) despre hacking, pe care a aparut o stire despre atacul RNS.

    Aparent nu e vreo legatura intre cele doua (RNS si RST).

    Miruna Cajvaneanu (care ai scris articolul), nu inteleg de ce ai pus screenshot-ul ala cu blogul RST, tu intelegi?

    Ca le si faci reclama degeaba.
 • +14 (14 voturi)    
  pentru ca le convine (Marţi, 4 mai 2010, 20:11)

  sadwank [anonim]

  N-au zis nimic pentru ca le convine mai mult sa puna semnul egal intre romani si tigani.
 • +12 (16 voturi)    
  Sa se deschida proces si contra presei italiene!!! (Marţi, 4 mai 2010, 20:12)

  Marius [anonim]

  Daca se pedepseste actiunea hacker-ilor, de ce nu se pedepsesc si ziarele + televiziunile italiene (si nu numai) care scriu doar articole negative despre Romania si romani, unele dintre ele chiar cu o tenta fascista?!
  Sau: ar trebui si presa romana sa scrie despre mizeria din Italia, Spania, Paris etc. Ca nu sunt occidentalii cu nimic mai grozav ca noi.
  Faceti un experiment si va veti convinge: dati-le italienilor si spaniolilor timp de 6 luni un salar de 200 euro pe luna, sa vedeti cum se schimba de repede si cat de mizerabili vor ajunge, precis mai jos chiar si decat tiganii romani!!!
  • +10 (12 voturi)    
   corect (Marţi, 4 mai 2010, 20:19)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   naravurile popoarelor latine sunt la fel, doar prosperitatea le diferentiaza imaginea exterioara! intre un norvegian sarac si-un italian (sau alt mediteranean) bogat, diferenta este imensa - ca de la domn la manelist.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu le face jocul (Marţi, 4 mai 2010, 20:13)

  Adrian [anonim]

  daca publica atacul in media le fac jocul rnsilor
 • -11 (15 voturi)    
  de ce nu sunt tiganii romani ? (Marţi, 4 mai 2010, 20:27)

  m [anonim]

  totusi nu inteleg de ce tiganii nu sunt romani din moment ce sunt cetateni ai romaniei si poseda buletin romanesc.
  • +5 (5 voturi)    
   din acelasi motiv (Marţi, 4 mai 2010, 21:34)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui m

   pt care secuii nu sunt romani, de ex. pt ca avem alte valori, alta cultura, alta mentalitate. inca.
  • +9 (11 voturi)    
   tiganii sunt cetateni romani de etnie rroma (Marţi, 4 mai 2010, 21:39)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui m

   dar nu toti romanii sunt tigani. Asta se fac italienii ca nu inteleg.Si nu numai italienii ! Au si ei magrebieni si negrii destui, infractorii de profesie, multi dintre ei avand cetatenie italiana. Hai sa-i catalogam si noi pe italieni drept banditi magrebieni.
  • +19 (19 voturi)    
   Nu intelegi? (Marţi, 4 mai 2010, 21:59)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui m

   Pai hai ca-ti zic eu.

   Pentru ca put. Efectiv, fizic. Pentru ca sunt agresivi si violenti. Inutil, in general. Pentru ca sunt si lasi si nu au curajul raspunderii.
   Pentru ca este in cultura lor sa fure si sa nu munceasca, sa distruga, sa minta, sa insele, sa omoare, sa atace pe cei (mult) mai slabi si / sau mai mici ca ei. De fapt, cred ca este in ADN-ul lor, nu doar in cultura lor.
   Pentru ca au facut toate mizeriile posibile si imposibile si au tarat numele Poporului Roman in noroi. Si pentru multe, multe altele pe care, daca nu esti "in interior" n-ai cum sa nu le vezi!

   Uite, de-aia!
  • +4 (4 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 5 mai 2010, 9:01)

   m2 [anonim] i-a raspuns lui m

   deoarece nici tu nu o sa fii chinez daca vei fi cetatean al chinei si ai poseda buletin chinez?
 • +17 (21 voturi)    
  R.N.S. (Marţi, 4 mai 2010, 20:40)

  adrian88000 [utilizator]

  Sa le intre bine in cap la totii ai care se dau mari democrati , prin incercarea de a produce sinonimia intre rom si roman.Nu exista asa ceva. Exista TIGAN (cu calitatile si defectele specifice acestei natii) si ROMAN care este altceva. Cu calitatile si defectele acestui popor.Diferenta este aproximativ aceasi ca intre englez si tigan.
  Bravo pentru R.N.S. , care face o lectie de cultura pentru mass media si politicienii occidentalii ce se prefac inculti. Sa le intre bine in cap diferenta!
  • +1 (3 voturi)    
   englezii (Miercuri, 5 mai 2010, 7:46)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   british empire
   http://www.angelfire.com/mac/egmatthews/worldinfo/africa/colonies.html
   sincer englezi ca si ADN sunt dupa mine cei mai "stricati" dc ma pot exprima asa.
   Tara de violatori , cuceritori etc etc
 • +12 (14 voturi)    
  verticalitate (Marţi, 4 mai 2010, 20:44)

  stefan [anonim]

  Tinerii sunt singurii implicati care emana nationalism in sensul bun si care au coloana vertebrala,pe cand politicienii nostri,sunt jalnici.Poporul roman le este recunoscator si se bucura ca cei tineri care au facut revolutia,se si lupta cu nesimtirea celor mari.Trebuie sa nu ne lasam calcati ,de niste ignoranti.
 • +5 (5 voturi)    
  problema sensibila (Marţi, 4 mai 2010, 20:55)

  cet23 [anonim]

  Eu cred ca presa italiana nu a publicat nimic despre asta fiidca e un subiect sensibil.
  Cand se vorbeste despre tigani, problemele ce le genereaza, romani, italieni, etc, se intra pe un teren minat in Occident. Nimic nu e mai rau acolo decat sa fii considerat rasist. Ori, daca vorbesti despre tigani si nu vrei sa fii considerat rasist, nu exista decat o singura fraza ce ai voie sa o scoti pe gura: "tiganii sunt asa numai si numai fiindca sunt discriminati". Si sa deplangi puternic discriminarea tiganilor. Chit ca tocmai aceasta fraza e in sine rasista (fata de non-tigani, dar asta nu conteaza).
  Europa acorda o importanta si un respect deosebit "defavorizatilor" care sunt de alte "culori" decat alb, ca sa zic asa. E o religie acolo. Are si un nume: multicultutalismul. E o nebunie, dar in fine....
  Si asta vroiam sa spun: publicarea acestei stiri ar putea fi considerata de catre unii ca o "publicitate unei asociatii rasiste", ceea ce ar fi infiorator pentru un occidental. De fapt, orice opinie care nu ridica in slavi defavorizatii colorati este din start rasista in Occident!
  • -4 (4 voturi)    
   nedumerire (Miercuri, 5 mai 2010, 2:41)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui cet23

   daca e asa, ce naiba cautam noi in Uniunea cretinilor iubitori de degenerati colorati? din 2007 incoace ne merge tot mai rau! propun iesirea din aceasta cloaca dedicata infractorilor, golanilor si viciosilor, care pare a-i detesta pe oamenii normali.
   • +2 (2 voturi)    
    nu e numai asta (Miercuri, 5 mai 2010, 8:17)

    cet23 [anonim] i-a raspuns lui srpc

    UE nu se caracterizeaza numai prin aproape idolatria fata de multiculturalism. Dar intr-adevar, pe partea de apararea contra infractorilor stau foarte prost.
    Am vazut in ultimile cateva luni doua emisiuni pe History. Una despre Marc Doutreau (scuze daca am scris gresit numele) - violatorul ala belgian, si alta despre un francez care - in deplinatatea facultatilor mintale - a ucis intr-o zi 5 perosoane (nevasta, copiii si parintii). Am ramas literalmente socat de indolenta politiei si/sau a pedepselor primite. La fel, tot pe acel post am vazut o emisiune "Britain - crime invasion". Socant cu cata clementa trateaza societatile alea criminalii si infractorii. Despre ultimul... "Britain - crime invasion", putea la fel de bine sa-i spuna "Britain - multiculuralism invasion", ca era vorba numai despre negri si arabi erau cei care au provocat acea "crime invasion". Ca o ironie, realizatorul emisiunii era tot negru.
  • +5 (5 voturi)    
   confirmare suplimentara (Miercuri, 5 mai 2010, 8:55)

   cet23 [anonim] i-a raspuns lui cet23

   Legat de ceea ce am spus mai sus, ca in Occident e o religie multiculturalismul si ca singurul lucru ce poti sa-l spui e ca ce grozavi sunt si tiganii si arabii si orice neam care nu e european. Si daca ceva totusi nu e ok, e numai si numai fiindca sunt discriminati.
   Preiau cu copy-paste parti dintre-un articol de pe www.euronews.net de astazi.
   "The economy is the main worry for voters in the UK general election, but another closely-related issue is not so easy to talk about. Many feel that it is hard to discuss immigration without sounding racist."
   Sau: "Another woman described the difficulty of talking about immigration: “You talk about people coming into the country and they call you racist, like Gordon Brown the other day. You dare not mention it too much.”
   Iar Gordon Brown e (inca) prim-ministrul Marii Britanii, adica numarul 1 in stat la ei, nu un terchea berchea aciuat pe la Amnesty International.
   E o nebunie cu corectitudinea asta politica. Care a ajuns sa fie orice, numai corecta nu!
   • 0 (0 voturi)    
    pentru cet23 (Miercuri, 5 mai 2010, 19:01)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui cet23

    Ai dreptate. Sper sa se trezeascfa cat mai repede. Sunt unele semne de insanatosire:referendumul din Elvetia. interzicerea burca in unele zone din nordul Italie . etc.
 • +3 (3 voturi)    
  Asa....siiii ??? (Marţi, 4 mai 2010, 20:59)

  blue [anonim]

  yes.....we can do it..
 • +2 (2 voturi)    
  hackeri (Marţi, 4 mai 2010, 22:51)

  Roman cinstit [anonim]

  De acord cu italieni. Daca ei considera ca sunt foarte grave atacurile atunci sa ia masuri ? Dar in privinta tiganilor nu prea ai ce sa le faci ! Cit a incercat statul sa-si bata capul cu ei si degeaba,comportamentul lor lasa de dorit,si niciodata generatia actuala nu are cum sa se schimbe.Dar nu toti romani sunt la fel ,si nici tigani. Sunt oameni care muncesc pe brinci ptr. un trai mai bun in afara.
 • +5 (7 voturi)    
  Bravo, RST (Marţi, 4 mai 2010, 22:59)

  Bluescent [utilizator]

  .... si continuati cu acelasi mesaj. Fiti insa vigilenti, ar fi pacat sa va dibuiasca.
  • +4 (4 voturi)    
   calitate! (Miercuri, 5 mai 2010, 0:10)

   kk [utilizator] i-a raspuns lui Bluescent

   Dacă sunt atât de tăntălăi încât nu se pot proteja de injecții simple în baza de date, cum crezi că îi vor dibui pe băieți?
   • +1 (1 vot)    
    "sezi mereu" oleaca (Miercuri, 5 mai 2010, 13:00)

    Ionut [anonim] i-a raspuns lui kk

    Nu fa confuzie intre "developeri" si "sysadmini". Precum nici intre "aplicatie web" si "sistem de operare".

    Daca programatorii care au facut aplicatia au fost suficient de neprofesionisti (prosti), asta nu inseamna ca sysadminii sunt la fel.

    Ca sa-si poate atinge scopul, initial hackerul "face" destule "urme" in sistem. Acum depinde cat de bine le-a sters.

    END: Cei care pot sa-i "track-uiasca" pe baieti nu sunt neaparat cei ce au facut site-ul! (ar putea fi chiar sysadmini de la firme specializate)
 • +10 (10 voturi)    
  RRRRomania sau Romania (Miercuri, 5 mai 2010, 8:02)

  margagigi [anonim]

  Pacat ca doar hackerii romani sa ocupa cu apararea romanilor. Da , tiganii nu sunt romani sunt tigani cu cetatenie romana. Apropiere dintre rrrom , roman este mai mult decit tendentiosa ( vezi cregii cu ex. Macedonia yugoslava- FYROM . Tiganii si-au votat in nu stiu ce cogres numele de rrom - de ce nu amerrrican sau gerrrrman sau frrrancez . Peste tot sunt cunoscuti ca tigani , gipsy , tzigeuner , tsingari, gitan . Ai apela pe numele lor real cunoscut de veacuri - tigani - este discriminare ? pe mine unul ca roman termenul de valah nu ma deranjeaza deloc. cum regionalizarile : oltean . moldovean , ardelean , basarabean nu cred ca deranjeaza. pe tigani ii supara termenul de tigan ? de ce oare ? si de ce in Romania este aproape interzis sau s-a indus ideea ca nu e bine sa- i numesti cum de fapt se numesc de veacuri simplu TIGANI. De ce trebuie noi ca romani sa ne asumam TIGANII ca pe romani ca doar nu sunt. Sunt veniti acum citeva sute de ani ca migratori si ca peste tot s-au aciuiat si in aceste locuri. Sunt un popor separata cu obiceiuri separate cu tarele pe care le au dar si cu bunele pe care din pacate in ultimul timp le-au cam si le-am cam uitat. Este oare discriminare sa spui ca in cutare loc un tigan de nationalitate romana a furat , a dat in cap a violat - negativ - sau un tigan de cetatenie romana a luat nu stiu ce premiu la vioara , la matematica sau un taraf de tigani cetatenie romana a incintat audienta cu nu stiu ce melodii traditionale tiganesti - pozitiv- ?
  sper sa fiu inteles bine si sa postati cu toate ca ma astept ca si de aceasta data sa ma cenzurati ca de multe alte dati .
  Un roman care pronunta TIGAN raspicat si nu RRom .
  • +4 (4 voturi)    
   Felicitari Hotnews pt deschidere sau redeschidere (Miercuri, 5 mai 2010, 8:56)

   RA. [utilizator] i-a raspuns lui margagigi

   Am patit ca pe un site din Romania, nu-mi mai amintesc daca nu cumva era chiar prezentul site, cuvantul "tigan" folosit in comentariu era inlocuit automat cu cuvantul "rrom". La vremea aceea am ramas uimit, mai ales ca nu este ilegal folosirea cuvantului. Sa faca orice recomandare pentru ca eu cunosc cuvantul tigan ce inseamna si nu pe cel de rrom. Iar acolo unde nu se poate tigan voi folosi numele de cod T16AN.

   Toate aprecierile mele pentru RNS si atitudinea luata. Daca am avea mai mult curaj si in viata de zi cu zi nu numai din spatele unui PC in fata nedreptatilor si fatarniciilor poate eram mai sus ca si popor si tara. Bine ca a mai ramas ceva samanta fertila.
 • +2 (2 voturi)    
  nu li se spune degeaba macaronari (Miercuri, 5 mai 2010, 9:29)

  mbr74 [anonim]

  Italienii nu se arunca deocamdata sa spuna "am fost atacati de hackeri romani" caci nu pot demonstra asta. Baconski a avut discutii foarte interesante la Roma cu omologul sau italian.

  In mass-media italiana nu s-a vorbit despre atacurile RNS-ului asupra celor trei site-uri.

  Faptul ca romanii sunt asociati cu tiganii prezinta interese destul de mari, atat la nivelul diverselor comunitati in Italia cat si din punct de vedere economic.

  O influenta foarte mare in denigrarea romanilor o are Lega Nord, partid aflat la putere impreuna cu partidul boss-ului Berlusconi si care controleaza multe regiuni din Nordul Italiei si multe ziare nationale si regionale.

  Am fost in mult tari insa dintre toate popoarele de sorginte latina pe care le-am intalnit italienii mi se par cei mai parsivi. E doar o opinie persoanala si doar atat.

  Sa speram numai in bine
 • +6 (6 voturi)    
  Problema este mai grava decat pare (Miercuri, 5 mai 2010, 10:02)

  constantin [anonim]

  Prin anul 1995 am participat la un congres international la Banska Bystrica in Slovacia, proaspat aparuta ca stat independent dupa dezmembrarea Cehoslovaciei. Discursul de deschidere,tinut in fata unei sali pline cu delegatii din toata Europa si nu numai, a fost tinut in limba engleza de o doamna frumoasa si distinsa. Slovacii, in acea perioada de inceput de drum, profitau de orice ocazie de a-si expune si a-si face cunoscute problemele de nou stat independent.
  La partea de probleme interne, doamna spune: "Avem probleme cu ungurii, tiganii si evreii" Venind din Romania, credeam ca nu aud bine!! Si a explicat, cu argumente de bun simt, in ce constau aceste probleme (cred ca unora din sala nu le-au picat bine aceste argumentari!).Si repet, totul spus cu ocazia unui congres international! La noi, Petre Roman, in calitate de ministru de externe, facand jocul stim noi cui, a fost autorul deciziei de a nu se mai folosi termenul de tigan ci de rom. Decizie care s-a dovedit, in timp, a fi total antinationala.Iar la o recenta emisiune la TVR1 a lui Liviu Mihaiu, Petre Roman, cu acel zambet inocent cu care a pacalit atata lume, spunea: "eu am vrut ca doar in documentele oficiale sa nu se foloseasca termenul de tigan". Texte...
  Ce mult conteaza ca, la momentul potrivit, o tara sa aiba conducatorii potriviti. Care pe primul plan sa puna interesele tarii lor, indiferent de ce va spune cine stie ce comisie din Consiliul Europei, americanii, Comunitatea internationala a evreilor sau rusii. Si sa-ti risti viata pentru asta, cum a facut-o polonezul. Acuma rusii isi vor pune la conducere oamenii lor si se va mai incheia o pagina eroica din istoria Poloniei. Imi vine sa plang...
  • 0 (2 voturi)    
   Au facut un act de demnitate (Miercuri, 5 mai 2010, 11:57)

   internet [anonim] i-a raspuns lui constantin

   Nu cred ca se pune problema de comiterea a unei infractiuni cum exagerat se afirma.
   Este evident ca nu a fost un act pentru insusirea de bunuri sau foloase materiale.
   Este un act social care trebuie facut ori de cate ori este necesar.
   Denumirea de tigani este cea mai corecta si nu neaparat in sens peiorativ.
   Sunt multe popoare europene ce folosesc acest cuvant pentru a denumi o astfel de minoritate,si chiar ei folosesc acest cuvant pe care il folosesc si in numeroase cantece cu mandrie(cata mai au)..
   Greseala mare s-a facut in momentul folosirii cuvantului rom,(cuvant introdus de noi) care chiar daca le place italienilor rom-ROMA-nu este bine sa fie utilizat,producand confuzie-rom-romani.
 • +1 (1 vot)    
  protest (Miercuri, 5 mai 2010, 13:21)

  leontin [anonim]

  Eu zic ca putem sa protestam toti, nu numai RNS. Si o putem face legal. Trimitem fiecare dintre noi cate un protest (sau mai multe) pe rmail, eventual scrise in romana si traduse cu google translate si in italiana. Le putem trimite niste mesaje cu atasamenturi, dinacelea simpatice, .pps. Eu am cateva zeci de astfel de mesaje.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru leontin (Miercuri, 5 mai 2010, 19:09)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui leontin

   Buna idee!
 • 0 (0 voturi)    
  Revizuiti-va articolul (Miercuri, 5 mai 2010, 19:07)

  Anonim [anonim]

  Poza pusa de voi nu are nicio legatura cu R.N.S. Aceea este o poza a blogului R.S.T(forma actuala a fostului Hacker's Blog). R.S.T nu are nicio legatura cu R.N.S, nu faceti confuzii.
 • 0 (0 voturi)    
  :)) (Joi, 6 mai 2010, 0:25)

  gogu [anonim]

  expert italian in IT , ce gluma buna :))) poate in macaroane :)))))
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Joi, 6 mai 2010, 2:02)

  sash [anonim]

  Ce se plang italienii
  daca nu faceau misto de Romani nu pateau asta!
 • 0 (0 voturi)    
  de ce nu ati intrebat despre cauza atacului??? (Joi, 6 mai 2010, 7:54)

  pt d-ra miruna [anonim]

  ca de obicei, voi presa, discutati despre efecte si nu incercati sa ajungeti la cauza.daca presa straina nu i-ar fi jignit pe romani degeaba confundandu-i cu tiganii nici hackerii romani nu ar fi reactionat ca nu ar fi avut de ce. in general tratati subiectele superficial. de ce nu ati intrebat ce masuri se iau ca presa lor sa fie mai civilizata? cum e posibil ca o pitipoanca sa jigneasca o romanca spunandu-i ca nu apartine spatiului ue? cine era lipsita de cultura? de ce sunt jigniti roanii aiurea prin presa straina si voi nu reactionati cum trebuie?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by