Pro TV 3D va fi implementat anul acesta, fapt pentru care SC Pro TV SA a solicitat si obtinut de la autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) o licenta de a emite experimental in 3D, a declarat marti Claudiu Paraschiv, Head of TV Technology al grupului Central European Media Enterprises (CME), din care face parte Pro TV, informeaza Mediafax. Acesta ar fi astfel primul canal TV din Romania care va dispune de continut in format 3D.

"Suntem cu totii martorii evolutiei tehnologiei de tip 3D, in special in cinema, si credem ca tehnologia 3D va avea un mai mare succes decat HD. 3D aduce o experienta noua, este o a treia dimensiune (...) Suntem pregatiti sa oferim continut 3D. Am solicitat ANCOM o licenta pentru a emite 3D si intentionam sa implementam canalul anul acesta. Acest canal nu va fi in simulcast cu programul Pro TV. Credem ca nu avem suficiente motive astazi sa transformam transmisia HD intr-o transmisie eminamente 3D", a spus Claudiu Paraschiv, marti, in cadrul International Digital Forum 2010.

Pe langa planurile privind transmisia 3D, Claudiu Paraschiv a dezvaluit si cateva dintre planurile pentru implementarea tehnologiei HD ale SC Pro TV SA, compania care detine posturile de televiziune Pro TV, Acasa, Pro TV International, Pro Cinema, Sport.ro si MTV Romania.

  • Acasa HD, va fi lansat in toamna acestui an

"Intentionam ca in 2010 sa aducem un nou canal HD in Romania, care va fi distribuit eminamente pe cablu" , a mai spus Claudiu Paraschiv. El a precizat ca noul canal High Definition lansat pana in aceasta toamna va fi Acasa. "Toata infrastructura o avem deja, este pregatita", a spus Claudiu Paraschiv, precizand ca pentru lansarea Acasa HD s-au investit cateva sute de mii de euro.

  • Pro TV si Antena 1 analizeaza daca sa opereze un multiplex prin care canale TV in format digital terestru vor putea fi receptionate gratuit

In cadrul International Digital Forum 2010, atat oficialii Pro TV cat si cei ai Antena 1 au precizat ca analizeaza posibilitatea de a opera singuri sau in parteneriat unul dintre celelalte doua multiplexuri prin care 14 canale TV in format digital terestru vor putea fi receptionate gratuit.

"Vizavi de intentia de a opera un multiplex, contemplam indeaproape varianta asta. (...) In niciun caz nu ne gandim la primele doua multiplexuri, ci la a opera unul dintre celelalte multiplexuri, singuri sau in parteneriat cu o alta companie. Vom putea sa adaptam multiplexurile la nevoile noastre si la cele ale publicului", a spus Claudiu Paraschiv, citat de Mediafax.

O pozitie similara a avut-o in cadrul dezbaterii si Laurentiu Stan, director tehnic la Antena 1, o televiziune din cadrul grupului de media Intact. El a spus ca pentru Antena 1 prezenta in primele doua multiplexuri digitale este una "strategica". "Insa noi vedem o necesitate (a prezentei pe primele doua multiplexuri, n.r.) si pentru Antena 3, ca o platforma de stiri bine ancorata in audienta pietei din Romania. Cochetam si cu ideea de a incerca sa operam singuri sau in colaborare un multiplex", a declarat Laurentiu Stan.

Guvernul ar urma sa adopte miercuri Hotararea de Guvern care stabileste criteriile de acordare a licentelor pentru utilizarea frecventelor radio in sistem digital terestru, potrivit anuntului facut marti de catre ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu.

Actul normativ stabileste ca procedura de selectie pentru acordarea primelor doua licente de utilizare a frecventelor radio in format digital terestru se va face pana la 30 iulie 2010, urmand ca pana la data de 31 octombrie 2010 sa fie alocate si urmatoarele 4 multiplexe.